(9.10 hodin)

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Máme zde tři procedurální návrhy, dva na změnu programu, třetí na zařazení nového bodu. Ještě se hlásí pan poslanec František Pejřil, potom předseda klubu.

 

Poslanec František Pejřil: Vážený pane předsedající, vážení ministři, kolegyně a kolegové, včera jsem byl jeden z mála, který zde byl při proslovu a odpovědích pana premiéra.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane poslanče, není rozprava k tomuto bodu.Nezlobte se, nedám vám slovo. To by se mohli přihlásit všichni.

 

Poslanec František Pejřil: Mírně se zlobím, ale odcházím.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pan poslanec předseda klubu pan Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane místopředsedo, za to, že respektujete jednací řád této Poslanecké sněmovny. Domnívám se, že můžeme poděkovat panu kolegovi Vymětalovi za veselý úvod dnešního jednání. Doufám, že se celý dnešní den již nadále ponese v tomto veselém a tolerantním duchu.

Protože se domnívám, že nás sem voliči a daňoví poplatníci poslali za jiným účelem, než abychom se zde takto bavili, dovoluji si vznést jménem poslaneckého klubu sociální demokracie protest proti zařazení tohoto bodu jménem 20 poslanců našeho poslaneckého klubu.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče, beru na vědomí toto veto. Sám bych to nabídl panu poslanci Vymětalovi. Jestli poslouchal mé úvodní slovo, pan předseda vlády je dnes omluven z titulu zákroku v nemocnici.

S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Dalibor Matulka.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Vzhledem k tomu, že klub sociální demokracie, bohužel, zavetoval zařazení tohoto nového bodu, ale protože jsem přesvědčen, že chování předsedy vlády nemůže touto sněmovnou zůstat bez povšimnutí, navrhuji zařadit nový bod, a to usnesení Poslanecké sněmovny, které zní: Je-li předsedou vlády ČR pan Miloš Zeman, potom se v budově Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR zakazuje předsedovi vlády ČR chlastat.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Myslím si, pane kolego, že vaše vyjádření jsou natolik hrubá, že nepatří ani do jednacího sálu Poslanecké sněmovny.

Pan poslanec Sobotka opět tuto záležitost může zavetovat.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Tento návrh jménem poslaneckého klubu sociální demokracie vetovat nebudu, protože se domnívám, že v této Poslanecké sněmovně je dostatek rozumných poslanců, kteří by nikdy pro podobný nehorázný návrh, který podle mého názoru nepatří na půdu Poslanecké sněmovny, ruku nezvedli. Mám plnou důvěru v tuto sněmovnu, že podobný návrh nebude zařazen na program této schůze.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Hlásí se pan poslanec Exner. Upozorňuji, že není rozprava ani k jednomu z bodů, které zde byly předneseny. Máte možnost pouze procedurálního návrhu, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, mám procedurální dotaz. Předseda klubu ČSSD zavetoval první bod s odůvodněním, že ho vetuje jménem klubu poslanců ČSSD. To samozřejmě nestačí, protože zavetovat by to musely dva kluby. Protože potom řekl, že ho vetuje jménem 20 poslanců klubu ČSSD, je potřeba, aby uvedl jejich jména.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane předsedo poslaneckého klubu, uveďte jména 20 poslanců, kteří vetují návrh pana poslance.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Chci se zeptat, jakým způsobem přesně provedeme tuto proceduru, zda mám pouze vyjmenovat poslance, nebo zda by povstáním a svým projevem vyjádřili souhlas s tím, že se podílejí na vetu tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Doporučuji, aby minimálně 20 poslanců poslaneckého klubu povstalo. Já povstat nemohu, přerušil bych schůzi. (Poslanci povstávají.) Doufám, že je to dostatečný důkaz. Děkuji.

Dále se o slovo hlásí předseda poslaneckého klubu KSČM Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Jsem rád, že přišel nový model vetování pomocí 20 poslanců. Když jsem jako předseda klubu, který má 24 poslanců, chtěl zvednout veto, nebylo přijato vzhledem k tomu, že jsem to neměl písemně. Doufám, že tento precedens si bude Poslanecká sněmovna pamatovat.

"Děkuji" za tento velmi nechutný průběh schůze.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Tento nevhodný způsob navrhl k řešení pan poslanec Karel Vymětal.

Nechám hlasovat o dvou pozměňovacích návrzích k programu schůze.

Za pevně stanovené body 31, 26 pevně zařadit bod 35 - státní pomoc, obnova území, tisk 959. Potom přeřadit bod č. 38 - zákon o ČNB a Nejvyšším kontrolním úřadu - až za bod 44, tzn. jako bod 45, z toho důvodu, aby se tohoto projednávání mohl zúčastnit guvernér ČNB.

 

Zahajuji první hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 99 z přítomných 150 poslanců pro 127, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu přeřazení bodu č. 38 za bod č. 44.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 100 z přítomných 153 poslanců pro 110, proti 6. Návrh byl také přijat.

 

Musím dát ještě hlasovat o nevhodném návrhu pana poslance Matulky, byť poslanecký klub tento návrh nevetoval. Nebudu ho opakovat, nemám ho písemně. Přesto zahajuji hlasování.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 101 z přítomných 138 pro 10, proti 76. Návrh nebyl přijat.

 

Pro všechny pozdě příchozí sděluji následující. Nyní budeme projednávat bod č. 31, potom bod č. 26, potom právě zařazený bod 35. To jsou pevně zařazené body. Dále budeme pokračovat ve druhém čtení zákonů pod body č. 10, 32, 33 a 34.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP