(10.50 hodin)
(pokračuje K. Vymětal)

Myslím si, že to je novela, která bude pro českou ekonomiku a české podnikatele velmi významná.

Dámy a pánové, hospodářský výbor v tomto kontextu přijal doporučení Poslanecké sněmovně, aby schválila vládní novelu, jak je navržena, a to ve znění pozměňovacích návrhů, které jsou uvedeny v tisku 887/2.

Musím říci podobně jako pan zpravodaj rozpočtového výboru, že šotek je šotek - nám se tam také do usnesení vloudily tři gramatické chybičky. V podrobné rozpravě bych je uvedl jako legislativně technické úpravy a také přednesu další pozměňovací návrhy legislativně technické, týkající se odkazů, abychom tento zákon měli čistý.

Za hospodářský výbor tedy doporučuji Poslanecké sněmovně, aby proběhlo druhé čtení a aby zákon byl propuštěn do třetího čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní poprosím o slovo pana poslance Zdeňka Švrčka za oponentní menšinovou skupinu hospodářského výboru.

 

Poslanec Zdeněk Švrček: Dámy a pánové, oponentní zpráva menšiny poslanců se vám dostala na lavice jako tisk 887/3, v němž doporučujeme sněmovně tuto novelu zákona zamítnout. Důvody byly - velmi krátce řečeno - celkem tři.

Prvním byl pozměňovací návrh padnuvší v hospodářském výboru, který vsazuje do tohoto zákona použití podpůrných prostředků. Domníváme se, že jejich použití je vhodnější zajistit v úzké součinnosti s Policií ČR, kteroužto součinnost si celníci samozřejmě musí vyžadovat ve většině případů a musí si ji náležitě pěstovat. Druhým důvodem byl předpoklad vzniku jakéhosi paralelního celního zdravotnictví v tomto zákoně. A třetím a pro mě nejdůležitějším důvodem bylo to, že v desítkách případů - konkrétně v 31 případech - zákon odkazuje na ministerskou vyhlášku, ačkoli práva a povinnosti lze občanům ukládat pouze podle zákona. V těchto případech tomu však tak není a nechává se toto právo vytvářet práva a povinnosti ministrům, ministerským úředníkům, a to ve formě vyhlášek.

To tedy byly ve stručnosti důvody, které vedly menšinu hospodářskému výboru k sepsání této oponentní zprávy, a já vám děkuji za pozornost, se kterou jste ji vyslechli.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Dále žádám, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro evropskou integraci pan poslanec Pavel Svoboda.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, výbor pro evropskou integraci tuto novelu projednal na své 48. schůzi dne 27. září t. r. Posuzoval ji zejména z hlediska určité evropské supervize a z tohoto hlediska shledal zákon jako dobrý. Doporučuje tedy Poslanecké sněmovně, aby novelu schválila.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám písemné přihlášky. Pan kolega Vojíř se hlásí do obecné rozpravy? (Poslanec Vojíř: Nikoli, nýbrž do podrobné rozpravy.)

Dobře. Požádal bych někoho ze svých kolegů z vedení sněmovny, zda by mě mohl přijít vystřídat, protože i já se hlásím do obecné rozpravy. Poprosil bych proto Kancelář Poslanecké sněmovny, zda by mohla zavolat panu místopředsedovi Langerovi o vystřídání v řízení schůze.

Abychom nezdržovali jednání, vyřešíme věc tak, že obecnou rozpravu ukončím a otevírám rozpravu podrobnou, ve které uvedu zdůvodnění svého pozměňovacího návrhu, i když to pak bude poněkud širší.

Takže obecnou rozpravu končím, otevírám podrobnou rozpravu, do které je přihlášen pan poslanec Vojíř, poté poslankyně Miroslava Němcová, pan poslanec Karel Vymětal a eventuálně další.

Takže slovo má pan poslanec Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Děkuji, pane místopředsedo, budu velmi stručný. Nejprve bych si dovolil přečíst znění pozměňovacího návrhu k předložené materii, a poté uvedu skutečně velmi krátké zdůvodnění.

Text pozměňovacího návrhu je tedy následující - jde o doplnění § 5 odst. 1 o nové písmeno m), které zní: "m) může na základě výsledku výběrového řízení, prováděného podle zvláštního předpisu (odkaz na zákon č. 199/1996 Sb.), pověřit právnickou osobu zjišťováním hmotnosti na nápravu a hmotnosti nákladního vozidla nebo jízdní soupravy, vstupujících do tuzemska nebo vystupujících z tuzemska."

Velmi krátké zdůvodnění. Jsem hluboce přesvědčen o tom, že celníci a pracovníci celní správy vůbec jsou kvalifikovanými lidmi, kteří se zabývají mnoha složitými procedurami jak v oblasti pohybu zboží, tak v oblasti pohybu lidí. Na druhé straně však jsem přesvědčen o tom, že ty činnosti, které nemusí přímo vykonávat takto kvalifikovaní lidé, mohou vykonávat specializované subjekty soukromoprávního charakteru, které budou vybrány na základě výběrového řízení. Proto se mi zdá docela logické, že tato úprava zákona by byla logická a mohla by získat většinovou podporu, a tím určitým způsobem personálně odlehčit celní správě v této jedné entitě.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane zpravodaji. Já se současně musím omluvit za svou procedurální chybu, protože ve zmatku, zda budeme pokračovat v obecné rozpravě, nebo zda přistoupíme k rozpravě podrobné, abychom ušetřili čas, jsem úplně zapomněl nechat odhlasovat návrh, který předložila menšinová oponentní skupina hospodářského výboru ústy pana poslance Švrčka na zamítnutí ještě v obecné rozpravě.

Pokusím se vás tedy všechny přilákat do Poslanecké sněmovny. Přerušuji podrobnou rozpravu a vrátíme se na úroveň obecné rozpravy, kde zazněl návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona.

O slovo se hlásí pan poslanec Tlustý.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP