(18.30 hodin)
(pokračuje Langer)

Proto bych poprosil pana předsedajícího, aby se pokusil svým rozhodnutím tuto situaci vyřešit, a tudíž nechal hlasovat o mém návrhu, kterým byla námitka proti vašemu rozhodnutí nepovolit žádost předsedy poslaneckého klubu ODS na vyhlášení přestávky na poradu klubu v délce třiceti minut.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Ano, nechám o této námitce hlasovat. Všechny vás odhlašuji. Ještě si přeje slovo pan předseda Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Musím říci, pane předsedající, že v tuto chvíli bude hlasování v pořadí, jak bylo navrženo. Nejdřív o zpochybnění hlasování a potom o tom, jestli postup předsedajícího je správný.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Byla zde vznesena námitka, která je pro přestávku nebo ne pro přestávku poslaneckého klubu ODS ve výši třiceti minut. Buďme k sobě spravedliví, o námitce jsme ještě nehlasovali. Tuto záležitost bychom asi také měli upravit v jednacím řádu. Budeme ho mít na stole ve druhém čtení, takže ho o tato slova můžeme doplnit.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro námitku pana místopředsedy Langera, že jsem špatně rozhodl a neudělil přestávku na žádost klubu ODS. Kdo je pro? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 44 z přítomných 171 poslanců hlasovalo pro 87, proti 81. Námitka pana místopředsedy Langera byla vyslyšena.

 

V tomto případě ale nedám hlasovat o třicetiminutové přestávce, ale o desetiminutové, jak ji navrhoval pan poslanec Janeček. (Hluk v zasedací síni.)

 

Budeme hlasovat o přestávku na deset minut podle návrhu pana poslance Janečka.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 45 z přítomných 171 poslanců hlasovalo pro 58 a proti 42. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana předsedy Tlustého, o délku přestávky třicet minut.

Ještě se hlásí pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, vážení členové vlády, paní a pánové, odmítám hlasovat o požadavku předsedy klubu ODS na vyhlášení přestávky. To bychom se dostali úplně mimo jednací řád. I když je mi to proti mysli, není možné jednací řád takovýmto způsobem ohýbat. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Slovo má pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Nerozumím rozhořčení kolegy předsedy poslaneckého klubu, protože pokud zde někdo ohýbá jednací řád, tak jsou to ti, kteří chtějí hlasovat o námitce proti hlasování poté, co byl bod ukončen a kdy dávno začalo projednávání jiného bodu. Domnívám se, že to je základní průlom do našeho jednacího řádu.

Nepamatuji se, že by bylo v této sněmovně zpochybňováno právo poslaneckého klubu na vyhlášení přestávky.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Vážené kolegyně a kolegové, v první řadě přerušuji projednávání bodu vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 243, sněmovní tisk 974, a vyhlašuji pauzu do 19.00 hodin a tím končím dnešní jednání.

 

(Jednání skončilo v 18.45 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP