(15.50 hodin)

Místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych ve druhém čtení uvedl vládní návrh novely zákona č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách, který byl na základě rozhodnutí Poslanecké sněmovny v prvním čtení dne 24. května 2001 projednán hospodářským výborem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky 26. září 2001.

I zde bych rád nejprve poděkoval za spolupráci poslancům, kteří k novele zákona o investičních pobídkách předložili své pozměňovací návrhy. Mohu konstatovat, že předložené pozměňovací návrhy, které byly projednány s dotčenými resorty, institucemi a zájmovými organizacemi, byly řádně projednány a schváleny hospodářským výborem Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Pozměňovací návrhy hospodářského výboru, které přispěly k vylepšení návrhu novely zákona o investičních pobídkách a současně zachovaly její stávající smysl a účel, jsou pro mne plně akceptovatelné.

Zákon o investičních pobídkách, který nabyl účinnosti 1. května 2000 a jehož technickou novelu vám dnes předkládám k projednání ve druhém čtení, přinesl jasná pravidla pro udělování investičních pobídek ve zpracovatelském průmyslu. Tato pravidla jsou stejná pro všechny domácí i zahraniční investory. Systém udělování investičních pobídek v režimu zmiňovaného zákona se osvědčuje a snad mohu i říci, že funguje velmi úspěšně. K dnešnímu dni byly v režimu zákona uděleny investiční pobídky celkem 45 firmám, tzn. pouze od platnosti, nikoli ty, co byly předtím, které předpokládají v rámci své investice vynaložit více než 1,3 miliardy amerických dolarů.

Předmětem navrhované novely zákona je zejména úprava schvalovacího procesu udělování investičních pobídek zvýrazněním kompetencí dotčených resortů, propracování systémů kontrol prováděných v rámci tohoto zákona a rovněž zlepšení vzájemné provázanosti zákona o investičních pobídkách a zákona o veřejné podpoře.

Nejvýznamnější změnou v novele zákona o daních z příjmů je úprava počátku běhu lhůty pro uplatnění slevy na dani z příjmů. Současně v provedené novele zákona o zaměstnanosti je nově definována tzv. spádová oblast, která má rozšířit možnosti podpory vytváření nových pracovních míst a rekvalifikace zaměstnanců u velkých strategických investorů. Jak vyplývá z výčtu jednotlivých témat, jedná se o novelu, která systém investičních pobídek nerozšiřuje, nýbrž pouze zdokonaluje.

Návrh novely zákona byl v průběhu zpracování konzultován s ostatními resorty a institucemi, zejména Ministerstvem financí, Ministerstvem práce a sociálních věcí, Ministerstvem životního prostředí, Ministerstvem pro životní rozvoj, Ministerstvem dopravy a spojů, Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, Hospodářskou komorou, Svazem průmyslu a dopravy a rovněž se zástupci Evropské komise. Návrh novely byl průběžně konzultován také s některými investory, jejichž praktické zkušenosti byly pro zpracování návrhu, velmi přínosné.

V návaznosti na dosavadní zkušenosti s aplikací zákona o investičních pobídkách, který je dosud určen pouze pro obory zpracovatelského průmyslu, se posuzuje možnost pro rozšíření tohoto zákona pro oblast strategických služeb a firemního výzkumu. Podporu investování formou investičních pobídek lze s ohledem na dosavadní výsledky aplikace systémů investičních pobídek označit za přínosnou. Investiční pobídky mohou napomoci hospodářskému oživení svým zprostředkovatelským vlivem na některé makroekonomické ukazatele. Podporované firmy budou vytvářet velké množství přímých i nepřímých pracovních míst.

Domnívám se - s přihlédnutím k výsledkům průběžného vyhodnocování systému investičních pobídek - že celkově lze tento systém hodnotit pozitivně. Výsledkem trvalého hodnocení systému je první verze materiálu "Vyhodnocení systému investičních pobídek", který je v současné době předkládán členům hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a také ostatním zainteresovaným subjektům.

Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně a páni poslanci, dovoluji si vás požádat o propuštění návrhu zákona o investičních pobídkách do třetího čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím nyní pana poslance Vávru jako zpravodaje hospodářského výboru. Usnesení máte jako sněmovní tisk č. 918/1.

 

Poslanec Eduard Vávra: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po vyslechnutí výkladu náměstka průmyslu a obchodu ČR Ing. Petříčka, zpravodajské zprávy poslance Ing. Vávry a po obecné a podrobné rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR projednat a schválit tisk 918, pozměňovací návrh uvedený v tisku 918/1.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci. Otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Vávra.

 

Poslanec Eduard Vávra: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, na základě obecné rozpravy v prvním čtení byly mnou, kolegy z hospodářského výboru, svazy a ostatními připraveny pozměňovací návrhy, které se - stručně vyjádřeno - dotýkaly několika oblastí návrhu zákona, např. zpřístupnění finančního leasingu jako vlastního kapitálu právnické osoby nebo jako vlastní prostředek fyzické osoby, dále zapojení malých a středních podniků do procesu investičních pobídek nebo zapojení obcí do procesu vyjadřování o investičních pobídkách. O finančním leasingu se vedla komplikovaná diskuse a pozměňovací návrhy na toto téma nebyly přijaty. Bylo ale přijato usnesení žádající Ministerstvo financí, aby připravilo legislativní řešení možnosti využít leasingu v procesu investičních pobídek s termínem 15. říjen 2001. Ovšem k dnešnímu dni žádné vyjádření nemáme.

K zapojení malých a středních podniků do procesu investičních pobídek nám bylo náměstkem Ministerstva průmyslu a obchodu Ing. Petříčkem slíbeno a sděleno, že Ministerstvo průmyslu a obchodu podpoří výraznou změnu systému a procesu podpor malých a středních podniků, na což jsme já a doufám, že i kolegové z hospodářského výboru, reagovali pozměňovacími návrhy k tisku 938 vládního návrhu zákona o podpoře malého a středního podnikání. Na základě tohoto slibu jsem pozměňovací návrhy o zapojení malých a středních podniků do zákona o investičních pobídkách vypustil. I nadále jsem ovšem přesvědčen, že malí a střední podnikatelé jsou diskriminování vůči zahraničním a velkým polostátním podnikům.

Proto bylo přijato další usnesení, kterým žádáme Ministerstvo průmyslu a obchodu o zhodnocení dopadu investičních povídek v letech 1996 až 2000, resp. do poloviny roku 2001 s ohledem na zaměstnanost a dopad na státní rozpočet a příliv investic. Osobně si myslím, že postupem času v horizontu vstupu České republiky do Evropské unie tento zákon buď přestane existovat, nebo bude velmi jednoduchý a v obecné rovině.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Hlásí se někdo další do obecné rozpravy? (Nikdo se nehlásil.) Obecnou rozpravu tedy končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou, do které se jako první přihlásil pan poslanec Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážené dámy, vážení pánové, pane ministře, členové vlády, dovolil bych si pouze přednést soubor pozměňovacích návrhů - budou to tři body s tím, že si myslím, že by mohlo dojít přijetím těchto tří bodů k odstranění určité diskrepance, která se mi zdá, že v zákoně doposud setrvává.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP