(15.30 hodin)
(pokračuje Klaus)

Hlasování paní poslankyně Parkanové už proběhlo. Tím jsme vyčerpali všechny návrhy.

 

Budeme nyní hlasovat o celém návrhu pořadu 39. schůze, tak jak byl písemně předložen a upraven pozměňovacími návrhy.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 34 z přítomných 189 poslanců 174 pro, 3 proti. Návrh byl přijat.

 

Program jsme schválili a jdeme podle schváleného programu s tím, že prvním bodem je

 

1.
Vládní návrh zákona o poskytnutí státní záruky České republiky
pro případ odpovědnosti za škodu, způsobenou v důsledku válečných
nebo teroristických akcí, provozem letadla v souvislosti s provozováním letecké dopravy
/sněmovní tisk 1095/ - prvé čtení

 

Návrh, aby to bylo prvé čtení podle § 90 odst. 2, tedy abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení.

Prosím pana ministra dopravy, aby se ujal slova.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Jaromír Schling: Pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, máme před sebou, pokud jde o rozsah, relativně malý návrh zákona, který je jedním z důsledků toho, co se stalo 11. září ve Spojených státech.

Tento návrh umožní v případě jeho schválení vládě a ministru financí poskytnout státní záruku České republiky pro případ odpovědnosti za škodu způsobenou v důsledku válečných nebo teroristických akcí, provozem letadla v souvislosti s provozováním letecké dopravy všem leteckým dopravcům, kteří jsou u nás licencováni podle leteckého zákona.

Po událostech ve Spojených státech došlo k tomu, že zajišťovny a pojišťovny hromadně vypověděly leteckým společnostem příslušné pojistné smlouvy a bylo třeba na tuto situaci rychle reagovat. Pojišťovny snížily pojištění pro tyto případy na částku pouhých 50 milionů dolarů, což je z hlediska možných škod v případě událostí, které jsme viděli téměř v přímém přenosu 11. září tohoto roku, částka naprosto nedostačující. Vlastníci letadel i některé letecké úřady zareagovali na situaci tím, že řekli, že nepustí letadla do vzduchu nebo letadla do svého vzdušného prostoru, pokud jejich pojistné krytí nebude vyšší. Na to pak reagovaly vlády některých zemí evropských i mimoevropských tím, že poskytly leteckým dopravcům příslušné záruky. I my jsme v rámci možností určitým způsobem reagovali, ale protože k přijetí skutečné záruky je třeba zákona, byl po předběžném projednání v rozpočtovém výboru a posléze ve vládě předložen Poslanecké sněmovně tento návrh zákona.

Situace, která vznikla krátce po 11. září, samozřejmě má svůj vývoj. Většina leteckých společností již dnes má uzavřeny pojistné smlouvy, které kryjí zmíněná rizika v různých výších, obvykle je to částka 500 milionů dolarů. Vývoj půjde jistě i dál a není zcela vyloučeno, že do doby, než skončí legislativní proces tohoto návrhu, anebo krátce poté se ukáže, že vláda nebude muset na základě tohoto zákona poskytnout leteckým společnostem záruky. Ale tento vývoj není zdaleka jistý a je možné, že zmocnění dané tímto zákonem vláda využije k tomu, aby pokryla rozdíl mezi částkou, která je ve většině zemí považována za potřebnou, tj. jednou miliardou dolarů pojistného krytí a pojistným krytím, které poskytují různé pojišťovny.

Návrh zákona je zpracován v souladu s § 73 zákona 218 o rozpočtových pravidlech a jeho základní rysy lze charakterizovat takto. Návrh je omezen na letecké dopravce, kteří provozují leteckou obchodní dopravu na základě licence podle zákona o civilním letectví. Státní záruka se poskytuje pouze na škody, které nejsou pojištěny anebo které přesahují horní hranici pojistného krytí. Výše státní záruky je omezena částkou 500 milionů dolarů na jednu škodnou událost. Návrh řešení odpovídá postupu, který je uplatňován i v jiných zemích EU a v dalších státech.

S ohledem na zcela mimořádnou situaci, která vznikla, doporučuji, aby Poslanecká sněmovna s vládním návrhem tohoto zákona vyslovila souhlas podle § 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, tedy již v prvém čtení, a děkuji, vážené kolegyně a kolegové, za to, že jste vyhověli mému návrhu a předřadili tento návrh, a tím v případě jeho schválení bude umožněno předložit jej Senátu tak, aby návrh zákona mohl nabýt účinnost velmi rychle, pravděpodobně ještě do konce tohoto měsíce.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Děkuji. Prosím zpravodaje pro prvé čtení, kterým - nemýlím-li se - je pan poslanec Tlustý. Nevíte, kde je pan poslanec Tlustý? Já jsem ho tady teď viděl, takže mě to mate.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, rozpočtový výbor na svém jednání tento návrh projednal a doporučuje sněmovně, aby ve zrychleném čtení byl tento návrh přijat.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Musím zavolat pány poslance k hlasování. Musíme rozhodnout podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1095 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvním čtení."

Všechny vás odhlásím a prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

 

Dám hlasovat o souhlasu s jednáním v rámci vyslovení souhlasu v prvém čtení.

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 35 z přítomných 155 poslanců 151 pro, jeden proti. Návrh byl přijat.

 

Následuje rozprava podrobná, do které nemám žádnou přihlášku. Proto rozpravu končím a můžeme přistoupit k hlasování o definitivním návrhu zákona s tím, že usnesení je vyslovení souhlasu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP