(14.40 hodin)
(pokračuje Pilip)

A proto navrhuji jeho přesunutí na příští řádnou schůzi Poslanecké sněmovny, která začíná v říjnu.

Druhý můj návrh je naopak na zařazení nového bodu. Navrhuji, abychom jako první bod v pátek navrhli bod nazvaný Informace vlády o postupu privatizace elektroenergetiky a plynárenství. Dovolte mi k tomuto bodu krátké zdůvodnění.

Vláda už před několika měsíci přijala strategii privatizace elektroenergetiky a plynárenství, kdy již tehdy jsme žádali, aby se projednávala na tomto plénu vzhledem k závažnosti takového rozhodnutí vlády, jehož dopady přesahují výrazně harmonogram nebo výhled činnosti této vlády, a od té doby došlo k některým dalším krokům vlády. Vláda na základě velmi sporného výkladu § 50 zákona o zadávání veřejných zakázek vybrala poradce na obě tyto privatizace bez výběrového řízení, učinila velmi rychlou a ne jasně zargumentovanou personální změnu ve státním podniku Transgas a schválila harmonogram privatizace, který by zřejmě byl zlomením ne-li světového, tak určitě evropského rekordu v tempu privatizace , protože si schválila záměr rozhodnout o konečném vybraném zájemci dne 14. prosince t. r. To všechno ve chvíli, kdy řada otázek zůstává otevřena, např. nedořešená otázka Temelína, čas na přípravu informací o privatizovaných podnicích, otázek řešení jaderného odpadu, převzetí či nepřevzetí státních garancí za některé škody atd. Ta problematika je natolik závažná, že se domníváme - nota bene menšinová , a ještě nota bene pět měsíců před skončením svého volebního období by neměla postupovat v těchto krocích bez informování sněmovny a bez projednávání těchto projevů ve sněmovně. A proto vás, vážení kolegové, žádám, abyste podpořili projednání této problematiky na půdě Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Pilipovi. Jako další je paní poslankyně Volfová.

 

Poslankyně Jana Volfová: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené dámy a pánové, dovolím si vás požádat o vyřazení bodu 15 sněmovního tisku 848 z pořadu 38. schůze Poslanecké sněmovny. Jedná se o návrh zákona o náhradním výživném.

Zdůvodnění. Tento návrh zákona si iniciativně projednal pouze ústavně právní výbor, zatímco lhůty, které byly prodlouženy, odpovídají projednávání výboru sociálně zdravotního, který bude tento zákon projednávat až na příštím svém zasedání, to znamená, že k němu nemohl přinést stanovisko pro Poslaneckou sněmovnu. Proto prosím o jeho vyřazení a přeřazení na příští pořad jednání. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Jako další je pan poslanec Cabrnoch.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, na základě usnesení č. 194 ze 49. schůze výboru pro sociální politiku a zdravotnictví navrhuji, aby bylo vyřazeno z projednávání druhé a třetí čtení vládního návrhu zákona o veřejném zdravotním pojištění, tisk 925, z pořadu této schůze Poslanecké sněmovny. Jedná se pro pořádek o bod 8 a bod 20 návrhu pořadu. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Takže vidím, že dneska snad více vyřazujeme než zařazujeme, což je velmi mimořádné. Pan poslanec Škromach jistě také něco vyřadí.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, ano, je pravdou, že na základě projednávání v našem výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a vzhledem k tomu, že jsme ještě neprojednali zákon o náhradním výživném paní poslankyň, tisk 848 pod bodem 15, a zároveň se jím začal zabývat výbor ústavně právní, tak navrhuji vyřazení z programu této schůze, včetně třetího čtení tohoto návrhu zákona.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče Škromachu, nezlobte se, já jsem si zapsal, že to před vámi teď navrhla paní poslankyně Volfová, doslova totéž co vy. Čili když dvakrát minus je většinou plus, tak z toho plyne, že naopak navrhujete, aby se to projednávalo. Ani svou věrnou kolegyni neposloucháte, to je velmi smutné.

Pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, dovolte, abych přednesl protinávrhy k návrhu pana poslance Pilipa, který navrhl vyřadit bod č. 5 navrženého programu, a to je novela celního zákona. Já navrhuji jiné řešení, a sice, aby rozpočtový výbor měl větší časový prostor a mohl projednat tento zákon, aby bod 5, tedy tisk 887, byl zařazen jako poslední bod druhých čtení. Pokud by tento návrh neprošel, v tom případě navrhuji zařazení nového bodu do programu sněmovny, který by se nazýval Usnesení Poslanecké sněmovny, kterým žádá organizační výbor, aby zařadil jako první bod programu příští 39. schůze Poslanecké sněmovny druhé čtení tisku č. 887 - vládní návrh, novela celního zákona č. 13/1993 Sb.

Dovolte mi, abych tyto návrhy odůvodnil. Dámy a pánové, vládní návrh novely celního zákona byl předložen do Poslanecké sněmovny 22. března a my všichni ho máme od 23. března v ruce. Možná že si vzpomenete, že jsme odložili jeho projednávání v prvním čtení na dubnové schůzi právě proto, že jsme dostali tento tisk těsně před začátkem jednání Poslanecké sněmovny. První čtení této novely proběhlo 18. května. Navrhoval jsem tehdy, aby byla zkrácena lhůta pro jednání výborů. To Poslanecká sněmovna neodsouhlasila. Zůstal tedy normální termín výborů na 60 dnů. Dámy a pánové, dneska je 18. září , tedy ne 60, ale 120 dnů po prvním čtení tohoto zákona, a jeden z výborů, kterému to bylo přikázáno, zákon neprojednal. Hospodářský výbor , který byl druhým výborem, kterému to bylo přikázáno, tento zákon projednal, přijal usnesení, máte ho všichni k dispozici, to znamená, jednat Poslanecká sněmovna může. Jenom chci říci pro pořádek, že já pro vyřazení bodu nebudu samozřejmě hlasovat.

Dámy a pánové, a teď chce rozpočtový výbor prodloužit další lhůtu pro jednání výborů, to už se jedná o 150 dnů, nevím, kde skončíme. Ovšem jde v principu o to, že jestliže budeme odkládat projednávání tohoto důležitého zákona, tak se nedostaneme na možnost platnosti tohoto zákona od 1. ledna příštího roku. Lze právem předpokládat, že tento zákon co do rozsahu velký, pravděpodobně, dost možná jistě, bude vrácen Senátem sněmovně k novému jednání s pozměňovacími návrhy, a už všechny lhůty a termíny padají. Navíc samozřejmě podnikatelská veřejnost nebude mít vůbec žádný prostor na přípravu k realizaci, zavedení této novely do praxe.

Takže z toho důvodu je mi líto, ale nemohu souhlasit s panem poslancem Pilipem, aby byl tento bod vyřazen zcela. Proto moje návrhy, které znovu zopakuji: za prvé zařadit bod 5, tisk 887 jako poslední bod druhých čtení, a v případě, že tento návrh neprojde, tak zařazení nového bodu jednání Poslanecké sněmovny jako první bod dnešního pořadu a to usnesení Poslanecké sněmovny, kterým žádá organizační výbor, aby zařadil jako první bod programu příští 39. schůze Poslanecké sněmovny druhé čtení tisku č. 887, tj. vládní novela celního zákona č. 13/1993 Sb. Text dám panu předsedovi písemně k dispozici.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP