Začátek schůze Poslanecké sněmovny
18. září 2001 ve 14.06 hodin

Přítomno: 184 poslanců

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, milí hosté, zahajuji 38. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás na této schůzi vítám.

Schůzi jsem svolal na základě usnesení Poslanecké sněmovny ze dne 10. července t. r. s tím, že pozvánka vám byla rozeslána v pátek 31. srpna.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami, případně oznámili žádost o vydání náhradní karty.

Ještě dříve, než přikročíme k našemu standardnímu jednání, dovolte mi pár slov k tomu, co se událo minulý týden.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, naše dnešní jednání zahajujeme ve stínu událostí, které téměř přesně před týdnem šokovaly celý svět. Barbarský teroristický útok na Spojené státy americké označily snad všechny demokratické země světa za válečný akt, za útok proti hodnotám, na kterých je založen svobodný svět, k němuž již více než jedno desetiletí opět patříme. Tento útok se stal, jak již bylo od té doby také nejednou řečeno, útokem i na Českou republiku. I my jsme byli, byť nepřímo, napadeni a i my musíme být připraveni bránit se všemi dostupnými prostředky.

Jsem velmi rád, že mohu konstatovat, že postoj všech představitelů sněmovny, všech relevantních politických sil a jejich představitelů, stejně jako všech nejvyšších ústavních činitelů i vlády ČR byl vzácně jednotný a jednoznačný. Jsem rád, že nás - až na nepatrné výjimky - tento útok sjednotil, že jsme dali stranou dílčí rozdílné politické zájmy a názory a že převládlo to, co nás spojuje, a že jsme to také uměli dát zřetelně veřejně najevo. Chraňme si tuto vzácnou jednotu a nedopusťme, aby byla s pokračujícím časem a narůstající vzdáleností od bezprostředního šoku narušena erozí relativizace různých scén, jichž jsme byli svědky.

Současně je třeba vyzvat k daleko větší aktivitě nás všech. Je především na vládě, aby zajistila co nejvyšší míru bezpečnosti všech našich občanů, majetku a demokratických institucí. Je ale také na každém z nás, aby s daleko větší vnímavostí sledoval dění ve svém bezprostředním okolí, v celé naší zemi i v celém světě. Jenom tak se může podařit minimalizovat všechna rizika, s nimiž jsme či v blízké budoucnosti můžeme být konfrontováni.

Prosím všechny členy sněmovny a všechny občany naší země, aby si v této chvíli připomněli hodnoty, na kterých stojí naše dnešní společnost, hodnoty svobody a demokracie. Jsme tu od toho, abychom je rozvíjeli, a ne abychom je v ustavičných půtkách a politikaření promarňovali.

Vyzývám vás, abychom teď minutou ticha uctili oběti teroristického masakru v USA.

(Shromáždění povstává a minutou ticha uctívá oběti teroristického masakru.)

Děkuji vám.

O slovo se ještě v tuto chvíli přihlásil ke stejnému tématu předseda vlády. Prosím, pane předsedo.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, pokládám za svoji samozřejmou povinnost předsedy vlády informovat na jejím nejbližším zasedání Poslaneckou sněmovnu o krocích, které vláda ČR učinila a hodlá učinit v souvislosti se současnou mezinárodní situací.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP