(14.30 hodin)
(pokračuje David)

To je konec navrženého třetího bodu. Jenom bych chtěl říci, že zdůrazňuji "v souvislosti s odebíráním orgánů".

4. Ve Fakultní nemocnici s poliklinikou Ostrava nebyl v letech 1993 až 1999 zjištěn žádný případ, v němž by vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny atd. mohla konstatovat podezření z poškození lidského zdraví v souvislosti s odběrem lidských orgánů.

Je také třeba říci zcela otevřeně, co komise jasně prokázala.

5. Ve Fakultní nemocnici s poliklinikou Ostrava docházelo v letech 1993 až 1998 na anesteziologicko-resuscitační klinice, v Radiodiagnostickém ústavu a chirurgické klinice FN s poliklinikou Ostrava k nedostatečnému vedení zdravotnické dokumentace a na anesteziologicko-resuscitační klinice a v Radiodiagnostickém ústavu FN s poliklinikou Ostrava k nedodržování formálních požadavků daných Směrnicí Ministerstva zdravotnictví České socialistické republiky č. 24/1977 Věstníku Ministerstva zdravotnictví České socialistické republiky, o mimořádném odnímání tkání a orgánů z těl mrtvých, ve znění směrnice č. 1/1984 Věstníku Ministerstva zdravotnictví České socialistické republiky.

Pokládám za nutné tady přesně citovat onu směrnici.

6. Za nedostatečné vedení dokumentace nesou odpovědnost pracovníci, kteří v letech 1993 až 1998 zastávali ve FN s poliklinikou Ostrava funkce ředitele FN s poliklinikou Ostrava a přednosty chirurgické a anesteziologicko-resuscitační kliniky a Radiodiagnostického ústavu a za nedodržování směrnice Ministerstva zdravotnictví - nebudu tady číst její dlouhý název - nesou odpovědnost pracovníci, kteří v letech 1993 až 1998 zastávali ve FN s poliklinikou Ostrava funkce ředitele FN s poliklinikou Ostrava a přednosty anesteziologicko-resuscitační kliniky a Radiodiagnostického ústavu.

To jsou ta usnesení, která měla být rozdána. Doufám, že zde byla rozdána.

K tomu doplním ještě jeden návrh usnesení, a to proto, že některé osoby, které byly vyšetřovány vyšetřovací komisí, tvrdí, že podaly informace, které byly naprosto zásadní pro závěry této komise a jejich zásadní informace nebyly zohledněny. Jejich výpověď jim však nebyla vydána s poukazem na to, že žádný zákon to nevyžaduje. Víme, že je to běžnou praxí u vyšetřovatelů policie, kde je to i jaksi zákonem nutno vydat. Proto se domnívám, jestliže neexistuje takový zákon, který nutí vyšetřovací komisi, aby vydávala vlastní svědectví, tak že musí být přijato usnesení následujícího znění:

Poslanecká sněmovna vydá každému, kdo vypovídal před parlamentní vyšetřovací komisí, text jeho vlastní výpovědi, pokud o to požádá.

Čili to byl návrh usnesení, který předkládám a o nichž se domnívám, že jsou přesná a jasná. Vzhledem k tomu, že tady již bylo předneseno ono usnesení, které je součástí tisku k bodu 100, pak se domnívám, že je třeba se vyjádřit také k tomuto usnesení.

Mám jasné pochybnosti o tom, zda je možné zprávu tak, jak je, s takovým množstvím chyb, které byly specifikovány, vůbec vzít na vědomí. Pochybuji, zda je to možné. Pokládám za neúnosné, aby předkladatel zprávy hodnotil údajné subjektivní pohnutky jednotlivých osob, a to samozřejmě zase subjektivně. Do závěru nepatří věty jako - cituji: "Motivace vyniknout a prosadit sebe vedla k nerespektování aspektů atd." Někdo jiný zase totiž může být toho názoru, že členové komise byli motivováni vyniknout a prosadit sebe a to vedlo k nerespektování odborných, věcných a právních aspektů. Takový emoční přístup nikam nevede. Jestliže motivace vznikající komise kdysi údajně byla objasnit fakta o tom, co se děje ve Fakultní nemocnici Ostrava, čemuž jsem v některých případech nikdy nevěřil, pak nesmí být vypuštěna mlha, ale musí být jasně konstatována fakta.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, velmi se omlouvám, ale toto skutečně nemohu považovat za projev, který souvisí s odůvodněním vašeho usnesení, a proto vás prosím, abyste hovořil skutečně v souladu s jednacím řádem. Vedeme podrobnou rozpravu.

 

Poslanec Ivan David: Pane předsedající, já jsem neřekl, že toto patří k odůvodnění mého usnesení. Já se vyjadřuji k usnesení zde předloženému a domnívám se, že to učinit mohu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Bohužel. Omlouvám se. Pokud budete pokračovat v tomto vystoupení, potom vás poprvé upozorním, že nemluvíte k věci.

 

Poslanec Ivan David: Dobře. Potom mi nezbývá, než abych se odvolal na své předvčerejší noční vystoupení, které nikdo neslyšel. Děkuji za pozornost. (potlesk).

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Prosím, probíhá podrobná rozprava. Hlásí se pan poslanec Chytka, potom pan poslanec Kořistka, poté pan poslanec Maštálka.

Upozorňuji, že probíhá podrobná rozprava.

 

Poslanec Radim Chytka: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové. Než navrhnu usnesení k bodu III. předloženému panem předsedou vyšetřovací komise, pak mi dovolte jenom varovat Poslaneckou sněmovnu před tím, co zde právě navrhl kolega poslanec David. Kolega poslanec David nám navrhl, aby Poslanecká sněmovna konstatovala, že ve Fakultní nemocnici v Ostravě došlo k nedodržování formálních požadavků směrnice. Kdybychom toto konstatovali, vědomi si zprávy, která zcela jasně prokázala, že k odběru byl indikován živý pacient, že se ztratily orgány a že komise podala dvě trestní oznámení, neboť byla prokázána příčinná souvislost mezi provedenou léčbou a smrtí pacienta, pak se domnívám, že by ztratila vážnost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, musím měřit všem podle stejného metru. Stejně tak, jak jsem postupoval vůči panu kolegovi Davidovi, musím teď upozornit i vás, abyste přednesl návrh svého usnesení a odůvodnil jej.

 

Poslanec Radim Chytka: Abych vám, pane místopředsedo, vyhověl, pak navrhuji usnesení, které má souvislost s obsahem zprávy vyšetřovací komise, a to - navrhuji doplnit bod III.: 3. žádá ministra zdravotnictví, aby vyřešil smluvní vztahy týkající se spolupráce v transplantační medicíně mezi subjekty z České republiky a zahraničí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Prosím, pane poslanče, dejte v písemné podobě tento návrh předsedovi komise. Pan poslanec Kořistka nechce hovořit - stahuje svoji přihlášku. Pan kolega Maštálka.

 

Poslanec Jiří Maštálka: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové. Můj návrh usnesení bude následující:

I. Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas se zprávou vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření činnosti transplantačního centra Fakultní nemocnice Ostrava, a to jak po stránce formální, tak i věcné.

II. Žádá komisi o zodpovězení následujících otázek, které předseda komise přes upozornění nezodpověděl v rámci debaty:

1. Jak lze zdůvodnit ztrátu chorobopisů, takzvaných anonymních, z transplantačního centra Fakultní nemocnice Ostrava?

2. Jak byla převzata zásilka tzv. anonymních chorobopisů v Poslanecké sněmovně dle platných předpisů?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP