(18.30 hodin)

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo vlády, vážená vládo, dámy a pánové, pokusím se být co nejstručnější, abych nemohl být obviňován ze zneužívání tohoto okamžiku k obsáhlému projevu. Nicméně byl jsem citován v projevu pana předsedy vlády, tentokrát jako svědek jedné události. Častěji bývám citován v jiných souvislostech a velmi často mám chuť pronést slova, že urážka nejsou argumenty. Dnes je pronést mohu, protože jsem to nebyl já, kdo byl uražen, a tak s klidem tento argument mohu uvést. Ale k té citované události musím poskytnout svědectví.

Pan předseda vlády Miloš Zeman uvedl, že po přednášce k malým a středním podnikatelům provedl hlasování o jejich zlepšené, zhoršené či nezměněné situaci a zjistil tímto průzkumem veřejného mínění 90procentní spokojenost. Já jsem od toho okamžiku neustále přemýšlel, kolik tam těch malých a středních podnikatelů vlastně bylo. Myslím si, že tam nebyl skoro žádný. Jistě vím jedno. Jediný, kterého si pamatuji, byl zástupce české pobočky americké společnosti Microsoft.

Děkuji za pozornost. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Nyní o slovo požádal předseda klubu KDU-ČSL Jan Kasal.

 

Poslanec Jan Kasal: Pane premiére, pane místopředsedo, dámy a pánové, já budu velmi stručný a budu reagovat na vystoupení pana premiéra - závěrečné vystoupení, protože tak nemůže činit ten, na koho pan premiér útočil. Já bych chtěl říci, že pokrytectví je opravdu odporná vlastnost, a jsem rád, že pan předseda vlády ji nikomu v této sněmovně nepřisuzuje, ani svým poslancům, ani nikomu jinému. Ale jsem, dámy a pánové, přesvědčen, že premiér této vlády si nesmí plést finanční policii a finanční prokuraturu s celní stráží. A bohužel, toho jsme byli svědkem. Vláda nepředložila zákon o finanční policii. Ona předložila celní zákon, o celní stráži, která byla nadána, pravda, pravomocemi téměř zpravodajské služby. A já bych propříště pana premiéra poprosil, aby byl ve svých útocích na vystoupení opozičních politiků přesný.

Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane předsedo. Dále se hlásí do rozpravy předseda klubu KSČM pan kolega Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, vážený pane premiére, vážená vládo, paní a pánové, já bych si dovolil říci jenom dvě poznámky. První poznámka je poměrně stručná. Mrzí mě, že v této sněmovně začalo platit, že "jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá". Možná, že by mělo více platit, že moudřejší ustoupí, a těch invektiv by v této sněmovně možná ubylo.

Druhá poznámka je poměrně jednoduchá. Slyšeli jsme řadu věcných argumentů a řadu věcí, které bylo možná lepší neslyšet. Jsem rád, že parlament splnil svou kontrolní funkci, že není jen továrnou na zákony a že se dokáže v politické diskusi, i když s určitými odbočkami, vypořádat i s kontrolou plnění programového prohlášení vlády. Myslím, že je možné po takové rozpravě vzít zprávu vlády na vědomí.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane předsedo. Nyní žádám pana zpravodaje, pana poslance Zahradila, aby nám předložil návrhy, které zazněly v podrobné rozpravě, o kterých budeme neprodleně hlasovat.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji, pane předsedající. Budu číst tři návrhy jednotlivě, tak jak je pan poslanec Sobotka přednesl.

První návrh zní: "Poslanecká sněmovna bere Zprávu o stavu realizace Programového prohlášení a o činnosti vlády České republiky od března 2000 do současnosti na vědomí."

Stanovisko zpravodaje neutrální.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Já vás na žádost z pléna všechny odhlašuji a prosím o novou registraci.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 257, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 257 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 183 vyslovilo 93 a 63 bylo proti.

 

Raději počkám, než bude provedená kontrola hlasování.

Prosím, pane poslanče. Paní poslankyně Parkanová má také slovo.

 

Poslanec Jan Svoboda: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já se velice omlouvám, chtěl jsem hlasovat proti, a na sjetině mám pro. Zpochybňuji hlasování. (Hlasy: Proč?)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Paní poslankyně Parkanová se pravděpodobně chtěla připojit.

 

Budeme tedy hlasovat o procedurální námitce, kterou vznesl pan poslanec, a to v hlasování pořadové číslo 258, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 258 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 183 vyslovilo 130 a 17 bylo proti.

 

Budeme tedy opakovat toto hlasování. Já vás na žádost z pléna opět odhlašuji a prosím vás o novou registraci. Budeme tedy opakovat hlasování o návrhu usnesení.

 

V tuto chvíli zahajuji hlasování pořadové číslo 259 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 259 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 183 vyslovilo 91 a 83 bylo proti.

 

Já opět vyčkám výsledku kontroly hlasování.

Žádné zpochybnění jsem nezaznamenala. Pane zpravodaji předložte prosím další návrh usnesení.

 

Poslanec Jan Zahradil: Druhým návrhem je: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že vláda plní své programové prohlášení a významným způsobem se podílela na vyvedení země z ekonomické krize."

(Potlesk v části sálu.) Stanovisko zpravodaje je záporné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP