(16.20 hodin)
(pokračuje Tlustý)

To jsou dva návrhy.

Vzhledem k tomu, že rozprava se chýlí k závěru, dovolte mi uvést jen velmi stručné reakce na časté citace mého jména a mého vystoupení. Za prvé - smlouva o prodeji se to opravdu jmenuje. Pokud si to přečtete a vypočítáte její důsledky, je to bohužel - mně to nedělá žádnou radost, vážení kolegové a kolegyně - opravdu smlouva o daru ve prospěch ČSOB, jak jsem tady uváděl.

Ještě jednou opakuji, že mandát vyšetřovací komise skutečně končil okamžikem uvalení nucené správy a okamžikem prodeje IPB ČSOB. Jinými slovy - vše, co jsem zde říkal o tom, že by stát měl činit i dnes, i v dnech budoucích, nespadá do mandátu vyšetřovací komise, a proto opakuji: to, co se zde snažili někteří tvrdit, že jsem se dostal do rozporu se svým mandátem člena vyšetřovací komise, je sice hezký nápad, jak odpoutat pozornost od věci podstatné k nepodstatné, ale nápad nepodložený.

Úplně na závěr. Vzhledem k tomu, že mé jméno bylo ve vystoupeních těch, kterým se závěry vyšetřovací komise zjevně nelíbí, citováno častěji než jméno těch, kteří jsou za důsledky postupu tohoto státu zodpovědni, dovolím si nabídnout, aby Poslanecká sněmovna zařadila na svůj program bod s názvem "Vlastimil Tlustý". Ve srovnání s tím, co zde bylo diskutováno dnes, je to ovšem naprosto nezajímavé téma.

Takže děkuji za všechny citáty a prosil bych, aby neunikla podstata problému: stát daroval sto miliard z kapes daňových poplatníků ČSOB.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Jen doporučuji drobnou úpravu v návrhu usnesení. Není to Úřad pro odhalování korupce závažné trestné činnosti, ale Služba.

Pak se musím samozřejmě zeptat, zda svůj procedurální návrh na zařazení nového bodu jednání sněmovny jste myslel vážně. - Ne.

Slovo má pan poslanec Pilip.

 

Poslanec Ivan Pilip: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, vážení členové vlády, mám následující návrh. Když už sněmovna opravdu chce na základě této zprávy přijímat nějaké usnesení - což samo o sobě považuji za předmět k přemýšlení, nicméně jsou zde takové návrhy - pak bych doporučoval následující bod. Považoval bych za optimální, aby jím byl nahrazen bod II/1A. Nicméně protože zde padl návrh na škrtnutí tohoto bodu, bez číslování ho navrhuji do bodu II/1 a zněl by takto: Vyzývá vládu, aby při konečném vypořádání ztrát vyplývajících ze špatného hospodaření IPB - protože se domnívám, že ztráty jsou zaviněny špatným hospodařením IPB, a nikoli dalšími rozhodnutími - postupovala tak, aby maximálně snížila dopady na veřejné rozpočty České republiky.

Domnívám se, že to je to základní, co bychom měli na vládě požadovat. To další, co zde padá, považuji za velké pokusy o novou interpretaci dějin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan kolega Mlynář.

 

Poslanec Vladimír Mlynář: Pane předsedající, vážení kolegové, v souladu s tím, co jsem řekl v obecné rozpravě, bych si dovolil dát pozměňovací návrh k bodu II/1 C, kde je text "zveřejnit smlouvy podepsané s ČSOB 19. 6. 2000", a za to doplnit "a dostupné magnetofonové záznamy z jednání vlády, na nichž se rozhodovalo o privatizaci IPB".

Požádal bych také výslovně o to, zda by o písmenech A, B, C a D bylo hlasováno odděleně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo se další hlásí do podrobné rozpravy? Pan kolega Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, k onomu bodu A/1/II si dovoluji pro případ, že by nebyl přijat návrh na jeho vypuštění, a pro případ, že by nebyl přijat návrh na jeho nahrazení návrhem, který přednesl kolega Pilip, navrhnout vypuštění celé poslední věty bodu A. Pan poslanec Cyril Svoboda zde navrhl vypuštění půl věty "aby byly uvedeny v soulad s právními předpisy", a to s odůvodněním, že Poslanecká sněmovna není soud a nemůže ani nepřímo konstatovat právní skutečnost nesouladu s právními předpisy. Stejně tak se domnívám, že právní skutečnost rozpor s dobrými mravy, která je důvodem neplatnosti smlouvy podle obchodního zákoníku, nemůže Poslanecká sněmovna ani nepřímo touto cestou konstatovat. Navrhuji tedy vypuštění celé druhé věty.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se další hlásí do rozpravy? Pan poslanec Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, jménem klubu sociální demokracie žádám ještě před uzavřením podrobné rozpravy o 15 minut přestávky na poradu klubu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: V této souvislosti bych chtěl požádat zpravodaje, zda by se nemohl pokusit zajistit, pokud rozhodneme o této přestávce, písemnou podobu návrhů, jak zde padly, alespoň pro předsedy jednotlivých poslaneckých klubů.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Vzhledem k tomu, že návrhy jsem většinou neobdržel v písemné podobě, a pokud jsem je obdržel v písemné podobě, tak jsou rukopisné, je velmi složité tyto návrhy identifikovat. Domnívám se, že během 15 minut není možné zajistit přepis všech těchto návrhů. Bylo by nutno mít lhůtu poněkud delší.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Potom bych navrhoval, abychom neztráceli čas, kdybychom se ujistili, že je zájem na tom, vidět návrhy v ucelené podobě v písemné verzi. Pokud ano, navrhoval bych přerušit jednání na poradu klubu ČSSD, poté přerušit projednávání tohoto bodu, začít projednávat další bod a vrátit se k němu v okamžiku, kdy návrhy na jednotlivá usnesení budou v písemné podobě pro předsedy jednotlivých poslaneckých klubů k dispozici. Znamenalo by to nečekat až téměř do zítřka, než budou vytištěny ve 200 exemplářích pro každého člena Poslanecké sněmovny. Zkusme prosím diskutovat na toto téma.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Nechci žádat prodloužení přestávky, ale chci požádat, aby v případě takto zvolené procedury hlasování o jednotlivých částech usnesení nezačalo dříve než v 17.30 hodin, aby byl prostor se na písemné podklady podívat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Takže poslanecký klub ČSSD žádá přestávku 15 minut. Ještě jednou pan kolega Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, vzhledem ke slovům, která zde padla, žádám o prodloužení přestávky na 30 minut, teď ihned.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Vyhlašuji přestávku do 17 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 16.29 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP