(15.00 hodin)

(pokračuje Turek)

Myslím, že ve vztahu k těmto občanům to jistě není férové rozhodnutí.

Naopak poslanci ČSSD zcela jasně nabízejí kolegům, kteří chtějí řešit kapitolu boje proti komunismu a lidí takto postižených podobně, jako tomu bylo např. při předchozím bodu, při předchozím návrhu zákona, abychom o tom jednali samostatně, neboť samostatně o tom pojednávají i některé další zákony ČR, které jsem vyjmenoval v obecné části důvodové zprávy. Pro jistotu je opět vyjmenuji: je to zákon č. 119/90 Sb., o soudní rehabilitaci, zákon č. 87/91 Sb., o mimosoudních rehabilitacích, zákon č. 229/91 Sb., o půdě, dále zákon č. 217/94 Sb., o poskytnutí peněžní částky některým obětem nacistické perzekuce, a nakonec samozřejmě loni schválený zákon č. 39/2000 Sb., o oceňování zahraničních vojáků.

Myslím, že je to zcela logický postup, a racionální. Nevím a spolu s odbojáři nechápeme důvod, proč má být implementována tato problematika do tohoto návrhu zákona. Znovu opakujeme, že máme zájem řešit to zcela komplexně, ale samostatně tak, abychom se nedopustili případných přehmatů nebo opět někoho opomněli, jak se nám to už v minulosti několikrát podařilo.

Mám upřesněná čísla o počtech nositelů osvědčení dle zákona č. 255/46, to znamená těch, kterých se v tuto chvíli přímo týká tento zákon. Je to necelých 3000 našich občanů a dohromady registruje Český svaz bojovníků za svobodu 3700 členů. Myslím si tedy, že je to skupina občanů, která jistě čeká na naše velmi kladné rozhodnutí, a to pokud možno ihned.

Děkuji vám a věřím, že podpoříte návrh na zkrácené projednávání tak, abychom v podstatě mohli ještě během tohoto měsíce začít zmíněné osoby oprávněně a po zásluze oceňovat. Děkuji vám za podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Miroslava Němcová.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji ještě jednou za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, páni ministři, paní poslankyně a páni poslanci, tentokrát se budeme zabývat tiskem, který nese číslo 859, ale svou podstatou se dá porovnat s tiskem, k němuž jsme vedli debatu před malou chvílí. I tento poslanecký návrh má za cíl vyrovnat se s naší minulostí, a to pouze opakuji slova, která jsem uvedla při, dovolím si říci, prvním čtení tohoto zákona, které v této Poslanecké sněmovně proběhlo před nedávnou dobou, a během tohoto legislativního procesu byl tento návrh Poslaneckou sněmovnou ve třetím čtení stažen z projednávání.

Stanovisko coby zpravodaj bych měla pro Poslaneckou sněmovnu takovéto. Zákon má odškodnit účastníky druhého odboje, jichž se zatím v žádném z přijatých zákonů odškodnění netýkalo. Vztahuje se i na vdovy či vdovce po těchto osobách. Nárok na příslušné odškodnění je nutno uplatnit nejpozději do 31. 12. roku 2001, jinak tento nárok zaniká. Oprávněné osobě náleží za účast v národním boji za osvobození, který trval déle než jeden rok, částka 120 000 korun, za každý další měsíc se přičítá 1000 korun. Stejná částka náleží těm, kteří byli v boji raněni, a v důsledku tohoto zranění jim byl přiznán invalidní či částečný invalidní důchod či přídavek k důchodu. Pokud účast těchto bojovníků za národní osvobození byla nižší než jeden rok, ale přesahovala dobu tří měsíců, má činit dle předloženého návrhu odškodnění 60 000 Kč. Účinnost zákona je stanovena dnem vyhlášení.

Stanovisko vlády k tomuto tisku je kladné, a zde mi dovolte, abych se zastavila, jak jsem avizovala při projednávání minulého tisku. Vláda ve svém stanovisku dává souhlas k tomuto návrhu zákona, a já si vás pouze dovolím upozornit na to, že ke stejnému znění zákona, které posléze bylo sice ještě upraveno při legislativním procesu ve výborech, vláda nezměnila své negativní stanovisko. To je jen takové upozornění, abychom si byli vědomi toho, k jakým posunům v názorech vlády v této věci dochází. Dále bych chtěla upozornit, že vláda v tomto tisku vytýká návrhu jak věcné, tak legislativně technické nedostatky, které vytýkala i návrhu předchozímu. K tomuto návrhu dává souhlas, k předchozímu se obávala, nebo nechtěla, nebo z jiných důvodů se nevyjádřila.

V žádném případě tento můj komentář nemá znamenat neúctu či neochotu stejným způsobem, jako tomu bylo při projednávání předchozího bodu, odčinit morální škody, které nastaly a kterými byly postiženy tisíce našich občanů a jejich rodin. Jen chci upozornit na rozdílné pohledy, které zejména z pozice vlády v těchto dvou tiscích shledávám.

Jako zpravodaj musím sdělit, že předložený návrh má také některé nedostatky. Jedním z nich je to, že je velmi problematické, aby oprávněné osoby, tj. vdovci a vdovy po účastnících odboje, prokázaly to, že skutečně nemohly uzavřít manželství se svým partnerem v době, které se tento zákon týká. Druhým nedostatkem je to, že není v tomto návrhu zákona uplatněna reálná lhůta pro poskytnutí nároku, ovšem podotýkám, že toto lze řešit prodloužením této lhůty. Další otazníky se vznášejí nad tím, že státní rozpočet pro letošní rok nedisponuje částkami, které by měly na tato odškodnění být k dispozici, ale vzhledem k tomu, že vláda dává své kladné stanovisko, předpokládám, že ví, kde by tyto prostředky i v letošním roce nalezla.

Další nedostatky jsou spíše legislativně technického charakteru, nicméně ten výčet, který jsem - a velmi stručně - zde provedla, a musím říci, že s některými věcnými nedostatky polemizuje ve svém stanovisku také vláda, mně velí k tomu, abych vám jako zpravodaj doporučila, abychom nepřijali tu možnost, jak ji navrhují předkladatelé, totiž projednání tohoto zákona ve zkráceném čtení. Domnívám se, že bychom si tím zavřeli možnost k odstranění nedostatků, které považuji za velmi závažné, a že zákon, který bychom takto přijali, by byl v podstatě neaplikovatelný.

Děkuji v tuto chvíli za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a otevírám obecnou rozpravu, do které se jako první hlásí předseda klubu ODS pan poslanec Tlustý. Připraví se pan poslanec Cisár.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi jménem poslaneckého klubu ODS a na této listině podepsaných 50 poslanců tohoto klubu vznést veto ve smyslu § 90 odst. 3 jednacího řádu proti zrychlenému projednání této předlohy.

Důvodem ke vznesení tohoto veta je záměr poslaneckého klubu ODS přednést v rámci druhého čtení pozměňovací návrh, který rozšíří poskytnutí odškodnění i politickým vězňům komunistického režimu.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP