(16.10 hodin)

(pokračuje M. Zeman)

Z tohoto titulu zde jistá centrální dotace zůstane, z tohoto titulu samozřejmě předpokládáme i příspěvek na výkon státní správy v přenesené působnosti v souladu s ustanovením zákona o krajích. Mimochodem neřešenou otázkou, ale já si myslím, že si to tato sněmovna a případně kraje vyřeší samy, je i otázka možnosti samostatných krajských daní nebo diferencí daňových sazeb. Zdůrazňuji možnosti, nikoliv nutnosti. Pokud to Poslanecká sněmovna odmítne, tož to odmítne, pokud to přijme a kraje této možnosti nevyužijí, protože - opakuji - je to pouze možnost, je to jejich věc. A já uznávám, že tento problém je do určité míry otevřený.

Mám tady poměrně podrobné podklady, kterými, nebude-li si pan poslanec Janeček přát, nehodlám sněmovnu zatěžovat, např. záležitosti, které se týkají finančních prostředků na krytí tzv. přímých nákladů, regionálního školství apod.

Závěrem, pane poslanče, bych jenom rád ještě uvedl, byť to pokládám za samozřejmost, že v rámci připomínkového řízení k tomuto návrhu zákona samozřejmě předpokládáme i konzultace s kraji a vyslechnutí jejich připomínek. Měl jsem velmi dobrý dojem po svém prvním setkání s krajskými hejtmany a myslím si, že bez ohledu na barvu politického trička obě strany, to znamená jak hejtmani, tak vláda, usilovaly o to, aby dětské nemoci, které vznikly na základě reformy veřejné správy, byly co nejrychleji odstraněny a aby se kraje necítily nesvéprávně právě proto, že jsou ve svém finančním hospodaření závislé zcela nebo převážně na centrálních dotacích.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu předsedovi vlády. Když začal citovat Ivana Vyskočila, já očekával, že řekne titul jeho knížky "Vždyť přece létat je snadné", ale to se v jeho případě teď neprojevuje, tak si zvolil nějakou jinou.

Táži se pana poslance Janečka, zdali chce doplnit otázku. Má na to 60 vteřin.

 

Poslanec Josef Janeček: Jenom velmi krátce. Poděkuji panu premiérovi a očekávám, že skutečně v tom zákoně bude změna mechanismu, to je, že daně půjdou tam, kde je provozovna, a nikoli sídlo, jak to bylo doposud. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Druhý je pan poslanec Stanislav Fischer. Než mu dám ještě slovo, chtěl bych oznámit, že paní poslankyně Vlčková stahuje svou ústní interpelaci, to znamená neprodleně bude následovat po panu poslanci Fischerovi pan poslanec Beneš. Prosím, aby si to uvědomil a byl přítomen. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Fischer: Vážený pan předsedo, vážený pane premiére, problematika onemocnění dobytka v některých zemích západní Evropy a s tím spojených opatření vlád příslušných zemí je dostatečně osvětlována sdělovacími prostředky, takže úvod není nutný a mohu přejít přímo k otázkám.

Nejprve bych ale chtěl konstatovat, že dosavadní opatření naší vlády v tomto směru se setkávají s pochopením a podporou veřejnosti, a proto se moje otázky týkají spíše toho, co bude následovat, jaké máme perspektivy. A proto bych se chtěl pana premiéra dotázat, s jakými opatřeními počítá vláda ČR pro případ, že by se epidemie slintavky a kulhavky rozšířila i do některé sousední země, např. do Německa nebo do Rakouska. Zejména mě zajímá, zda mohou být naši zemědělci ubezpečeni, že i v takovém případě nedojde u nás k masovému vybíjení zdravého skotu, ale bude dána přednost vakcinaci, která, jak ukazuje současná zkušenost Anglie, se mi jeví jako mnohem účinnější než ta opatření, která byla zpočátku použita tam.

Dále co se týče BSE, tzv. nemoci šílených krav, se chci dotázat, zda v případě, že Evropská unie nebude pozitivně reagovat na protest ministra zemědělství ČR proti zařazení našeho státu do skupiny zemí s vysokou pravděpodobností výskytu BSE, což nelze nijak zdůvodnit, zda bude vláda ČR ochotna podniknout jiná rozhodná opatření k dosažení spravedlivého hodnocení našeho státu v této oblasti a vytvářet příslušné podmínky také pro náš export hovězího masa.

V té souvislosti bych se chtěl dotázat, jaká je současná úroveň exportu českého hovězího masa, na jaké trhy a jaké jsou perspektivy právě s omezením exportu ze zemí s výskytem nemoci BSE.

A poslední dotaz se týká problému České veterinární správy, která již vynaložila na vyšetření poráženého dobytka na přítomnost BSE kolem 8 mil. korun. Přitom všechny testy jsou dosud negativní. Ty peníze vydala z vlastních prostředků a do konce roku potřebuje zhruba na 3 tisíce předpokládaných vyšetření dalších 5 až 7 mil. korun. Je to převážně na dovoz reagencií a materiálů nutných pro analýzy ze Švýcarska. Protože na to neměli v rozpočtu plánované prostředky, mělo by Ministerstvo zemědělství zajistit úhradu těchto neplánovaných výdajů, a proto bych se chtěl dotázat, zda tak učiní.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Fischerovi. Prosím předsedu vlády. (Vyzvánění mobilu.) Může někdo zrušit svůj mobilní telefon, prosím vás?

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Pane předsedo, existuje jeden jediný fenomén, který mě vyvede z koncentrace, a vy to dobře víte. Dovoluji si tedy jenom v úvodu své odpovědi konstatovat, že nebylo zrušeno usnesení Poslanecké sněmovny zakazující používání mobilních telefonů v této zasedací síni.

A nyní mně již dovolte, abych odpověděl na dotaz pana poslance Fischera. Úvodem, ač to nebývá mým zvykem, bych mu rád naprosto upřímně a nikoliv ironicky poděkoval za seriózní a férový přístup, který spočívá v tom, že mně dnes dopoledne své otázky předal, což mi umožnilo dodatečně požádat Ministerstvo zemědělství, které je samozřejmě resortně odpovědné za tuto tematiku, zpřesnit původně poněkud široký záběr jeho názvu interpelace. Jako protihodnotu nabízím jeho stranické kolegyni, paní poslankyni Vlčkové, která omylem interpelovala mě, ale chtěla interpelovat pana místopředsedu Mertlíka, že jí, když ke mně přijde, protože já bych k ní těžko dokulhal, rád předal všechny materiály, které jsem na základě titulu její interpelace získal. (Přichází paní poslankyně Vlčková a přebírá materiály.) Výborně, tady to je.

Nyní mi dovolte jednu velmi nepříjemnou úvodní větu, kterou bych téměř vytknul před závorku na interpelaci pana poslance Fischera. Já si myslím, že daleko větším problémem než nemoc šílených krav je pro Evropskou unii nemoc šílených bruselských úředníků, protože to, co se stalo, když jsme byli nedávno zahrnuti do stejné skupiny zemí jako Švýcarsko, kde je 360 prokázaných výskytů nemoci šílených krav, zatímco u nás ani jeden, skutečně dokazuje, že taková nemoc mohla postihnout právě ty osoby, které o tomto rozhodnutí přijaly příslušné návrhy.

A po této nevlídné úvodní poznámce mně už dovolte, abych naprosto konkrétně odpověděl na vaše konkrétní otázky. Tak tedy, pokud jde o první otázku, ta zněla, s jakými opatřeními počítá vláda ČR, kdyby se ta epidemie rozšířila na sousední země, to znamená Německo, Rakousko. Odpověď je velmi jasná: byla by prodloužena mimořádná veterinární opatření, která byla schválena Ústřední nákazovou komisí. Pokud k tomu nedojde, tato opatření ve stanovených termínech skončí.

Druhá z vašich pěti otázek zněla: mohou být naši zemědělci ubezpečeni, že i v takovém případě nedojde u nás k masovému vybíjení zdravého skotu, ale bude dána přednost vakcinaci? Odpověď: nechci tajit, že jsme připravili preventivní katastrofický scénář, který je, upřímně řečeno, založen spíše na myšlence vakcinace než na myšlence masového vybíjení zdravých zvířat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP