(14.40 hodin)

(pokračuje Filip)

"Rada je povinna na základě monitorování a jeho vyhodnocování u zpravodajských a publicistických relací z hlediska jejich úplnosti, vyváženosti, nestrannosti a objektivnosti předkládat Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR každé tři měsíce zprávu o výsledcích monitoringu."

Druhý pozměňovací návrh se týká § 31, kdy současný text § 31 v odst. 3 by byl nahrazen jiným textem, a to takto: "Provozovatel vysílání je povinen zajistit, aby ve zpravodajských a politickopublicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti a zejména nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, popř. jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti. Zároveň je však provozovatel vysílání povinen zohledňovat reálné postavení politických stran a názorových hnutí v společenském a politickém životě, a to zejména s ohledem na počet jejich voličů či příznivců a zastoupení v zastupitelských a výkonných orgánech." To je to, na co upozorňoval v jiném pozměňovacím návrhu kolega Langer.

Další návrh by se týkal § 32, kde by v odst. 2 do jeho současného znění ve druhé řádce za čárkou bylo vloženo: "a provozovatel celoplošného televizního vysílání ze zákona je povinen opatřit 70 % vysílaných pořadů skrytými nebo otevřenými titulky pro sluchově postižené," a pokračovat tak, jak je text, "pokud zvláštní zákon nestanoví jinak". To znamená, že to, co bylo schváleno v zákoně o České televizi, by bylo vloženo do tohoto základního zákona, tak jak jsem mluvil o lex generalis a lex specialis, a pokud bychom při novele zákona o České televizi dospěli k tomu, že finanční prostředky a provoz je možno zabezpečit vyšší, tak by tady těch 70 % bylo základních a v jiné normě vyšší. Myslím, že je srozumitelný ten návrh.

Pokud jde o čtvrtý návrh, navrhoval bych, aby se doplnil § 33 v odst. 1. Možná změna by byla i v ostatních odstavcích, ale § 33 v době ještě před vstupem do Evropské unie považuji již za nutný ke zohlednění. Ten text se příliš neliší, ale navrhuji vypuštění současného odstavce 1 a nahrazení tímto textem, abych to nekomplikoval. "Provozovatel televizního vysílání ze zákona nesmí využívat výhradní práva k vysílání události značného společenského významu způsobem, který by podstatnou část veřejnosti v České republice zbavoval možnosti sledovat tuto událost v přímém přenosu nebo ze záznamu v celoplošném televizním vysílání v nezakódované podobě a bez zvláštního poplatku."

Takže to je text, který bych nahradil za původní text § 33 odst. 1.

Za páté jde o § 42, 43, 44. A v § 42 by byl tento text: "Provozovatel televizního vysílání s licencí je povinen tam, kde je to proveditelné, a proto tak ze zákona o vysílání je povinen, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak, vyhradit pro evropská díla nadpoloviční podíl celkového vysílacího času každého svého programu. Do celkového vysílacího času programu, z něhož se určuje podíl vysílacího času vyhrazeného pro evropská díla, se nezapočítává čas určený k vysílání zpravodajských pořadů, sportovních událostí, soutěží, teletextu, reklamy a teleshoppingu."

To by se dál oddělovalo, v § 43 odst. 1 by byl potom text: "Provozovatel televizního vysílání s licencí je povinen tam, kde je to proveditelné, a proto tak ze zákona o vysílání je povinen, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak, vyhradit pro evropská díla vyráběná nezávislými výrobci alespoň 10 % celkového vysílacího času každého svého programu. Do celkového vysílacího času vyhrazeného pro evropská díla vyráběná nezávislými výrobci se nezapočítává čas určený k vysílání zpravodajských pořadů, sportovních událostí, soutěží, teletextu, reklamy a teleshoppingu."

§ 44 odst. 1 - zase by se to rozdělovalo mezi provozovatele s licencí a ze zákona, to znamená, že by ten text byl: "Provozovatel televizního vysílání s licencí je povinen tam, kde je to proveditelné, a provozovatel vysílání ze zákona je povinen, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak, zajistit, aby v rámci vysílacího času vyhrazeného pro vysílání evropských děl vyrobených nezávislými výrobci tvořilo vysílání děl, od jejichž prvního zveřejnění neuplynulo více než pět let, alespoň 10 %."

Tyto návrhy v § 42, 43 a 44 jsou jednolité a potom by se o nich hlasovalo jako o celku, protože rozdělení nemá smyslu.

Za osmé nebo za šesté, pokud jsme to brali jako jeden pozměňovací návrh, zákaz vysílat reklamu a teleshopping, tak jak jsem zdůvodňoval, by § 48 za odst. 4 připojil nový odst. 5, který by zněl:

"Provozovatelé ze zákona jsou povinni nezařazovat do vysílání

a) reklamy a teleshopping určené dětem,

b) reklamy a teleshopping na léčivé přípravky a vybrané prostředky zdravotnické techniky,

c) reklamy na erotické služby a erotické výrobky."

Potom bychom měli za sedmé novelu nebo změnu textu v § 52, kde by se ten text současného § 52 označoval jako odst. 1 a odst. 2 by zněl: "Provozovatelé vysílání ze zákona jsou povinni do vysílání nezařazovat reklamu a teleshopping na alkoholické nápoje."

§ 53 by se týkal sponzoringu těchto výrobců a ten by zněl v odst. 3, který by se doplňoval, ostatní odstavce by se přečíslovaly: "Pořady vysílané provozovateli vysílání s licencí nemohou být sponzorovány osobami, jejichž hlavním předmětem činnosti je výroba výrobků, jejich pronájem nebo poskytování služeb, které nesmějí podle zákona být předmětem reklamy provozovatelů vysílání, a pořady vysílané provozovateli ze zákona nemohou být sponzorovány osobami, jejichž hlavním předmětem činnosti je výroba výrobků, jejich pronájem nebo poskytování služeb, které nesmějí být podle zákona předmětem reklamy provozovatelů vysílání a předmětem reklamy provozovatelů vysílání ze zákona."

Říkám to obecně, protože samozřejmě se může zákon o reklamě 40 z roku 1995 změnit a museli bychom měnit zákon, čili tady ta obecná formulace by postačovala.

Teď bychom se zabývali § 31. Tam by byly doplněny tyto texty kromě toho, co jsem už řekl k obsahu programu. Je to alternativa, proto jsem ji neříkal v určitém pořadí, a to je alternativa k současnému textu. Doplnil by se odst. 4 a 5 s tímto textem:

"Provozovatel vysílání ze zákona je povinen sestavovat programovou skladbu tak, aby ve svém vysílání poskytoval vyváženou nabídku pro všechny obyvatele se zřetelem na jejich věk, pohlaví, barvu pleti, víru, náboženství, politické či jiné smýšlení, národnostní, etnický nebo sociální původ a příslušnost k menšině."

Odst. 5: "Provozovatel ze zákona je povinen v oblasti zpravodajství a publicistických pořadů zajišťovat regionální vysílání pro příslušné území v rozsahu 25 minut denně."

Podotýkám, že to je alternativa, když neprojde ten pozměňovací návrh, který jsem předkládal jako druhý k odst. 3.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP