(9.40 hodin)

(pokračuje Exner)

Myslím, že celá záležitost ukazuje na to, že znovu celá akce se dostává do velmi problémového světla. Nakonec to pan předseda vlády sám konstatuje, když tvrdí, že obnova těžce zkoušeného regionu - a tady je to obnova v širším slova smyslu - neprobíhá podle představ mezinárodních společenství. Myslím si, že i tato skutečnost by měla varovat vládu ČR i nás, kteří jsme měli možnost hlasovat o některých těchto akcích, abychom se příště do podobných dobrodružství nepouštěli. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Táži se, jestli mohu… Ještě prosím pana poslance a pak ještě pan poslanec Grebeníček.

 

Poslanec Jiří Maštálka: Děkuji, pane předsedo. Já zkusím jako lékař neamatér učinit krátké poznámky.

Jistě lze vzít na vědomí informaci, že v prostoru, kde se nacházely české vojenské jednotky, nebyla zjištěna nebezpečná míra radioaktivity, nicméně to nic nemění na faktu, že ohrožení civilního obyvatelstva v těchto oblastech je. Následky dlouhodobé munice s ochuzeným uranem se totiž dají hodnotit teprve s velkým zpožděním a tuto zkušenost udělali mnozí vědci, ať už na zkušenosti v Japonsku, nebo po Černobylu, a v té radioaktivitě platí tzv. pravidlo sedmičky. Takže za sedm let bude možno kvalifikovaně posoudit, jaké jsou skutečné následky bomb s ochuzeným uranem.

V této souvislosti vznikají otázky, jak byli informováni nikoliv pouze vojáci českého kontingentu, ale jak bylo informováno civilní obyvatelstvo, zástupci firem, které působily v postižené oblasti, např. i z hlediska Ministerstva zdravotnictví. Ale to jsou dotazy, se kterými se budu obracet v interpelaci na ministra zdravotnictví.

Mám dvě otázky, které mě v této souvislosti napadají, a nečekám odpověď. Proč američtí vojáci, kteří pracují v týmech obsluhujících munici s ochuzeným uranem, jsou vedeni v naprosto stejném režimu jako personál, který pracuje s ostrou nukleární municí? A za druhé: Proč výsledky výzkumu dlouhodobých následků munice s ochuzeným uranem jsou tak pečlivě střeženy a nejsou s nimi seznamovány ani vlády spojeneckých států aliance? (Potlesk.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Maštálkovi. Nehlásí-li se nikdo… Hlásí se ještě pan poslanec Laštůvka, pak požádám poslance Grebeníčka o návrh usnesení.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Děkuji, pane předsedo. Jenom několik drobných poznámek k tomu, co jsem vyslechl u svého monitoru. Zejména bych chtěl poděkovat panu kolegovi Exnerovi za rozsáhlou přednášku, nicméně bych chtěl poukázat na drobnou nepřesnost, a takových nepřesností v jeho sdělení by bylo mnoho.

Hovořil o ochuzeném uranu a jedním dechem mluvil o vyhořeném uranu. Prosím pěkně, to je jenom drobné slovíčko, ale zásadně a zatraceně je velký rozdíl. Sám nepochybně pan poslanec Exner ví, že byl nekorektní, že je to podstatný rozdíl, který by byl zjistitelný. Nebyl zjištěn. Byla pochopitelně verifikována tahle úvaha a nikdy ničím nebyla potvrzena. Ochuzený uran je přírodní uran zpracovaný k přípravě něčeho, kdežto vyhořelé palivo - vyhořelý uran - je uran, který prodělal štěpnou reakci, a neexistuje korektní postup, který by uměl oddělit zbytky vyhořelého paliva či plutonia od tohoto tzv. ochuzeného uranu. Potud k té drobné nepřesnosti pana kolegy Exnera. Ale bohužel takovýmto způsobem podle mého názoru nelze tuto diskusi vést, tím spíše, že si rovněž nemyslím, že tato munice je něčím, na co by civilizace na konci dvacátého a na začátku jednadvacátého století měla být hrdá a měla používat.

Stejně tak bych chtěl poznamenat, že mám určité pochybnosti o korektnosti některých argumentů, které se dotýkají velmi citlivých informací z výzbroje Severoatlantické aliance a vnitřních řádů. Není mi známo, nejsem tolik informován jako moji kolegové z KSČM a opravdu neznám žádné instrukce, žádné předpisy, jimž by se zacházení s touto municí v armádě Spojených států nebo NATO podrobovalo. I to ve mně vzbuzuje pochybnosti, tuto argumentaci považuji za účelovou. Měli bychom zůstat u podstaty věci a ta podstata věci je samozřejmě s otazníkem.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Uzavírám v tuto chvíli rozpravu a táži se poslance… Pan poslanec Exner chce ještě zareagovat. Vážení, nedostaneme se k dalším bodům pořadu, opravdu.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, jenom technicky chci zareagovat na vystoupení mého předřečníka. Upozorňoval jsem na to, že někteří nazývají tento uran ochuzený, ale že by bylo možné v některých případech ho nazývat uranem vyhořelým. Jsou k dispozici zprávy o tom, že metody, které vedou k využití vyhořelého paliva, byly použity a že velmi pravděpodobně tato munice alespoň zčásti je vyráběna ze zpracovaného vyhořelého uranu. Uvedl jsem k tomu argument, že agentura OSN oznámila nález plutonia 239, 240 ve čtyřech vzorcích munice, které byly na příslušném válčišti, s tím, že výskyt těchto radioaktivních prvků je každopádně potvrzen jako vyšší než přírodní.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Chcete ještě někdo reagovat? Pan poslanec Laštůvka.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Jenom pro věcnou správnost: Nedomnívám se, že by někdo někde mohl v přírodním uranu nalézt plutonium. To pan kolega Exner ví samozřejmě stejně tak dobře jako já, ale to na půdu této sněmovny nepatří. Jenom chci zpochybnit tvrzení, které tady zaznělo, že v některých vzorcích byly nalezeny a změřeny jakési stopy plutonia, které by samozřejmě nutně znamenaly, že v daném místě byl použit materiál z vyhořelého paliva. Opakuji: tato hypotéza se opakovaně objevila v tisku, nicméně byla verifikována, byla verifikována podle mých informací negativně. A to je podstatné, na tom trvám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážení kolegové, jestli chcete, uspořádám speciální seminář jaderných fyziků a amatérských jaderných fyziků mezi poslanci a můžeme si o tom delší dobu povídat. Doporučoval bych ale, abychom rezignovali na tuto věc zde na plenárním zasedání sněmovny.

Prosím, pan poslanec Grebeníček může navrhnout návrh usnesení.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Chci maximálně vyjít vstříc požadavkům předsedy sněmovny a finalizovat diskusi o posuzované interpelaci. Samozřejmě za těch okolností budu muset odhlédnout od některých poznámek pana premiéra, i když si myslím, že pokud jsme spolu vyjeli do zahraničí v rámci parlamentních delegací, tak jsem vzájemně prokazovali, že nám jde společně o obhajování našich českých národních zájmů. Takže než učiním úplný závěr a navrhnu usnesení, tak jenom dvě drobné poznámky.

V lednu letošního roku německý ministr obrany Rudolf Scharping při návštěvě německého kontingentu mírových sil SFOR v Bosně kritizoval Washington kvůli americké informační politice ohledně munice s ochuzeným uranem. Zdůraznil, že partnery ze Severoatlantické aliance nelze informovat prostřednictvím internetu. To je první poznámka.

Druhá poznámka: V polovině února odvysílaly dvě německé veřejnoprávní televizní stanice pod názvem "Na počátku byla lež" dokumentární snímek osvětlující pozadí kosovského konfliktu. Tento filmový dokument je v Německu první svého druhu, který otevřeně zúčtoval s celkovým průběhem války a okolnostmi, které k ní vedly. Před březnem 1999 nešlo podle dokumentaristů Spojeným státům a Severoatlantické alianci o práva kosovských Albánců, nýbrž o průlom do mezinárodněprávní sféry dosud vyhrazené organizaci Spojených národů. Zároveň byla naplánována hospodářská, vojenská a politická destrukce zbylé Jugoslávie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP