(15.50 hodin)

(pokračuje Emmerová)

Otázkou je, v jaké lokalitě, které živé organismy budou ohrožovat nejvíce. V případě dálničního obchvatu Plzně jde přes 160 tisíc obyvatel města a bezprostředního okolí.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím o klid.

 

Poslankyně Milada Emmerová: V případě protestujících obcí Štěnovice, Útušice apod. jde řádově o stokrát méně obyvatel. S ohledem na malé zabydlené plochy je přirozené, že je účelné a schůdné stavění v těchto místech bariéry, které vadné ovzduší směrují do vyšších vrstev atmosféry.

Stručně shrnuto - vyšším ekologickým rizikem pro člověka a okolní přírodu je nestavění dálnic, silnic a obchvatů než jejich existence a působení na okolní ovzduší a všechny živé organismy. Z pohledu ekologů by měl být člověk středem zájmu.

Překvapuje mě proto, že v souvislosti s těmito úvahami se vyskytl u pana předsedy sněmovny Václava Klause v předvolební kampani na Plzeňsku výrok, že "plzeňský obchvat není republikovou prioritou a že přednost mají jiné komunikace", anebo pravil, že "poslanecký návrh považuje za počin proti zdravému rozumu". Já však naproti tomu věřím, že poslanecký návrh přispěje k řešení obchvatu, ať už přímo, či nepřímo. Jsem přesvědčena, že dobrá vůle a zdravý rozum zvítězí.

Já vám děkuji - tedy některým - za pozornost. Některým bych nechtěla poděkovat za vyslovenou - musím to tak nazvat - ignoranci. Jde přitom o tak závažný problém, týká se ostatně každého z nás.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím o klid.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vzhledem k tomu, že došlo k pevné dohodě, že dnešní jednání bude končit v 16 hodin, a v tuto chvíli je ještě šest přihlášených do rozpravy, považuji za korektní přerušit teď projednávání tohoto bodu a ukončit dnešní jednání. Budeme pokračovat v úterý 5. 12., a to třetím čtením státního rozpočtu.

 

(Jednání přerušeno v 15.52 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP