(12.30 hodin)

(pokračuje Bartoš)

Z praxe bych dokonce mohl doložit, a to bych doložil paní kolegyni Šojdrové, která měla opačný názor než já, řadu příkladů, kdy úředníci jmenují ředitele, ale v důsledku nenesou žádnou - opakuji žádnou - odpovědnost za jeho selhání při takovém řízení školy, a myslím si, že to je velice složitá otázka. Myslím si, že bychom neměli podceňovat samosprávy, dovedou si poradit a dovedou reagovat.

Ještě jednu otázku, kterou bych chtěl zmínit, to je paní kolegyni Šojdrové, mluvila také o odbornosti, že obec není odborně vybavena na to, aby mohla jmenovat ředitele. Já se táži, jak je vybavena odborně církev, jak je vybaven soukromník odborně, který jmenuje ředitele bez kontrasignace, čili jmenuje si ho tak, jak si sám rozhodne. Chceme zpochybnit, že zastupitelé v tomto státě jsou horší než např. církev nebo soukromá právnická a fyzická osoba? Já si myslím, že tomu tak není.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane kolego, prosím vás, zastavte, zastavte. Poprosím ostatní, aby vás poslouchali. Vy jste mě ovšem zmátl, že nebudete pronášet ransdorfský projev, a myslím, že už jste se do něj dávno pustil.

 

Poslanec Walter Bartoš: Dobře. Já myslím, pane předsedo, že jsem řekl všechno, co bylo důležité. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk a smích v sále.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím pana zpravodaje, aby nám zrekapituloval, o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec Václav Pícl: Vážený pane předsedo, vážená vládo, milé kolegyně, kolegové, v diskusi vystoupilo 18 poslanců, polovina na podporu, polovina proti novele tohoto zákona. Trochu lituji, že věcná debata, která byla otevřena na začátku, postupně se přesunula do jiné polohy, někdy až k pobavení této společnosti.

Padl návrh pana Martínka přerušit projednávání tohoto návrhu novely zákona o státní správě a samosprávě ve školství do doby projednávání návrhu nového školského zákona, pak několikrát padl návrh na zamítnutí. Pokud novela zákona projde do druhého čtení, navrhl pan Martínek přikázat tento materiál ještě výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a pan poslanec Mareš navrhl prodloužit dobu projednávání.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Já jsem si to zaregistroval podobným způsobem. Rozumím tedy, že nejdříve je návrh na přerušení a odročení tohoto bodu. Ještě jednou zacinkám a dovolte mi, abych dal hlasovat o návrhu na přerušení a odročení tohoto bodu do doby, jak bylo zmíněno.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 96 z přítomných 188 poslanců 9 pro, 158 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Druhým hlasovatelným návrhem je návrh na zamítnutí tohoto návrhu.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 97 z přítomných 188 poslanců 96 pro, 90 proti. Návrh byl přijat.

 

Ale jak už to bývá zvykem při tomto těsném hlasování, vyčkám kontroly.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedo, moc se omlouvám. Dovolte mi, abych vznesla námitku proti tomuto hlasování. Hlasovala jsem "ne" a na sjetině se objevilo "ano". Zpochybňuji toto hlasování a prosím, aby bylo opakováno.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Já jsem slyšel paní poslankyni Dundáčkovou. Opakovaně ji prosím, aby se třikrát podívala, co jí svítí na jejím zařízení, než skončí povinných 20 vteřin hlasování.

Na návrh z pléna vás odhlašuji a prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými kartami.

 

Dám nejdříve hlasovat o námitce paní poslankyně Dundáčkové.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro její návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti její námitce?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 98 z přítomných 187 poslanců 148 pro, 19 proti. Návrh byl přijat.

 

Dám tedy znovu hlasovat o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 99 z přítomných 186 poslanců 94 pro, 92 proti.

 

Nyní bych opět apeloval na pány poslance, aby nenavrhovali nové hlasování, protože měli všichni dostatek prostoru a času se zamyslet, jak hlasují, a zkontrolovat si své hlasování. Řekl jsem to v minulém případě a nemohu než opakovat to i teď.

Jakkoliv platí věta, kterou jsem řekl předtím, jestli ještě není znám výstup z počítače, tak chvilku počkám.

Přeje si některý z předsedů klubů čekat na výsledek kontroly? Pan předseda Tlustý si to přeje.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP