(16.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Němcovi. Slovo má pan poslanec František Ondruš, připraví se pan poslanec Petr Koháček.

 

Poslanec František Ondruš: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych předložil svůj pozměňovací návrh k zákonu č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky. Tento návrh jsem jako člen výboru pro obranu a bezpečnost předložil při jednání výboru, leč nezískal potřebnou většinu. Předkládám jej nyní opět.

Navrhuji v § 1 odst. 2 vypustit ustanovení, podle kterého policie plní i další úkoly stanovené právními předpisy. Nové znění, které navrhuji v § 1 odst. 2, je následující: "Policie plní úkoly ve věcech vnitřního pořádku a bezpečnosti v rozsahu a způsobem stanoveným právními předpisy. Při plnění svých úkolů postupuje policie také podle parlamentem schválených ratifikovaných a vyhlášených mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázána (dále jen mezinárodní smlouva)."

Krátké zdůvodnění: Důvodem mého pozměňovacího návrhu je skutečnost, že do budoucna se domnívám, že by policie měla plnit pouze úkoly ve věcech vnitřního pořádku a bezpečnosti. Dočasný výkon státní správy, který policie v některých případech dosud vykonává, je plně pokryt § 2 odst. 2 zákona č. 283/1991 Sb., podle kterého policie plní též úkoly státní správy, pokud tak stanoví zvláštní zákon. Pokládám tedy za nepřijatelné, aby toto ustanovení bylo duplicitně včleněno do úvodního ustanovení zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Ondrušovi, slovo má pan poslanec Petr Koháček, připraví se paní poslankyně Eva Dundáčková.

 

Poslanec Petr Koháček: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jak jsem již předeslal, i já jsem přesvědčen o tom, že nemůžeme s občany žertovat tím způsobem, že jim řekneme, jaká pravidla budou platit 1. ledna 2001, a pak jim koncem roku řekneme, že pravidla budou platit až o rok později. Protože zde kolega Němec navrhl vypustit část čtvrtou, navrhuji vypustit ještě část třetí, protože to je logicky související návrh a jsem přesvědčen o tom, že státní správa se s tímto úkolem, o kterém věděla dlouho dopředu, bude muset vyrovnat tak, aby se tento problém nedotkl občanů, ale pouze státní správy.

Nicméně nemohu vyloučit, že tento návrh nebude přijat, a protože v této věci jde o velmi obtížnou legislativní záležitost vzhledem k času, tak po poradě s legislativním odborem podávám návrh, který by vypouštěl stávající část třetí a čtvrtou a nahradil ji tímto textem:

Část třetí: Pozastavení účinnosti zákona č. 247/2000 Sb. a zákona č. 361/2000 Sb. Účinnost zákona č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů, a zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, se pozastavuje do 1. ledna 2002.

Chtěl bych říci, že to není návrh, který bych preferoval. Navrhuji, aby jak část třetí, tak část čtvrtá byla bez náhrady vypuštěna, tzn. vypustit ji i z názvu zákona, ale jsem si vědom toho, že nebude-li většinová vůle sněmovny, tak jako nebyla většinová vůle ve výboru pro obranu a bezpečnost, je potřeba řešit tento problém, aby legislativně nenastalo vakuum, které by mohlo nastat v případě, že by tento zákon, kde navrhujeme ve výboru jeho účinnost dnem vyhlášení - tato účinnost může být 10. ledna, může být 29. prosince, ale může to být kterékoliv jiné datum, které nemůžeme v tuto chvíli odhadnout - pak je toto řešení čistší, i když i to v sobě skrývá řadu nedostatků. Bohužel ideální řešení v této věci neexistuje. Je to o jeden důvod víc, proč na vás apeluji, abyste podpořili návrh kolegy Němce i můj na vypuštění části třetí a čtvrté jako celku.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Nyní se ujme slova paní poslankyně Eva Dundáčková, připraví se pan poslanec Tomáš Kvapil.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, přiznám se, že teď došlo z mého hlediska k určité nejasnosti ve výkladu toho, co vlastně navrhujeme, ač všichni tři, tedy já, kolega Němec a pan zpravodaj, jsme vedeni stejným cílem, a sice neodkládat účinnost zákona o provozu na pozemních komunikacích a zákona o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel. Pokusím se to rekapitulovat.

Pan kolega Němec navrhl zrušení části čtvrté, čl. 4, tedy zákona o provozu na pozemních komunikacích, pan zpravodaj rozšířil o zrušení části třetí, ale zároveň nahrazení těchto dvou částí zněním, které pozastavuje účinnost a také po dobu jednoho roku.

Já si tím nejsem zcela jista, možná, že to není pravda a není to to, co bych chtěla navrhnout já, a proto se možná potom shodneme na tom, že někdo z nás vezme svůj návrh zpět. I to je možné.

Já navrhuji, aby část třetí i část čtvrtá normy, kterou právě schvalujeme, byla vypuštěna, a to z jednoduchého důvodu. V době, kdy právě schvalovaná norma nabude účinnosti, budou již obě normy navrhované k prodloužení účinnosti v účinnosti a my nemůžeme později tuto účinnost znovu odkládat, nemůžeme vstupovat do zákona, který již nabyl účinnosti. Je to jednoduché, není to z právního hlediska možné. Tvrdím, že se to nikdy stát nemohlo a nestalo a bylo by to nesprávné. Protože si uvědomuji, že možná nastanou určité problémy při aplikaci nových norem, zdá se mi i právně čistší a srozumitelnější, aby tato sněmovna respektovala určitá přechodná ustanovení, která jistě jak Ministerstvo vnitra, tak Ministerstvo dopravy může učinit, a podle mého názoru také tato přechodná opatření připravena jsou a umožní, aby plynule oba tyto zákony byly aplikovány, a my můžeme takováto opatření jistě respektovat.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, paní poslankyně. Je přihlášen pan poslanec Kvapil, ale pan zpravodaj má přednost. Pan kolega Koháček.

 

Poslanec Petr Koháček: Jsem přesvědčen, že jsem formuloval svůj návrh dostatečně přesně, nicméně pro jasnost a pro kolegyni Dundáčkovou jej opakuji.

Rozšířil jsem návrh kolegy Němce o vypuštění i třetí části, tzn. vypustit všechny dopravní zákony a tím ponechat účinnost od 1. ledna 2001 a podmíněně v případě, že toto nebude přijato - tuto situaci řešit musíme, ať se nám to líbí, nebo ne - jsem navrhl řešení o pozastavení účinnosti jako legislativní opatření, pokud nebude vyslyšeno mé přání o vypuštění dvou částí.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane zpravodaji. Nyní se ujme slova pan kolega Kvapil. Jinou přihlášku zatím nemám.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vzhledem k návrhu, který přednesl kolega Němec, kolega Koháček na vypuštění části třetí, čtvrté a případně i jejich podmíněné zařazení, chtěl bych svůj návrh upřesnit. Týká se nikoliv účinnosti, ale věcné změny zákona o provozu na pozemních komunikacích, a to § 6 odst. 1 písm. c) tak, jak jsem uvedl.

Proto požaduji, aby se o tomto návrhu hlasovalo i v případě, že budou návrhy zmíněných kolegů přijaty. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Táži se, kdo se dále hlásí do rozpravy. Jelikož tomu tak není, končím podrobnou rozpravu.

Táži se pana ministra Grose, zda má zájem vystoupit se závěrečným slovem. Je tomu tak.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP