(11.20 hodin)

(pokračuje Emmerová)

Zde je uveden pavilon, ale jde o přestavbu infekčního pavilonu na léčebnu pro dlouhodobě nemocné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, paní poslankyně. Hovořit bude pan poslanec Zdeněk Kořistka, připraví se pan poslanec Josef Hojdar.

 

Poslanec Zdeněk Kořistka: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, otevřu zde dva problémy, které mají jednu společnou myšlenku, a to nekorektní chování úředníků, konkrétně Ministerstva financí a Ministerstva zdravotnictví.

Rozvedu zde jeden problém, který se týká pavilonu pro matku a dítě Fakultní nemocnice s poliklinikou Ostrava. Hovořil o tom již kolega Chytka, který podal pozměňovací návrh - vlastně vrací tento stav do původního vládního návrhu, kde se ve vládním návrhu rozpočtu hovoří o 220 milionech korun. Bohužel, v minulých týdnech jsem zaregistroval takovou zajímavou diskusi v médiích, kdy pan ministr zdravotnictví Fišer byl v Ostravě a hovořil o tom, že do této nemocnice poplynou prostředky ve výši 150 až 200 milionů korun. Už tehdy jsem se divil, co že to říká za čísla, protože v té době byl schválen vládní návrh zákona, a tedy i kapitola Ministerstva zdravotnictví, a pan ministr buď věděl v té době, že se uvažuje o snížení této částky, nebo nebyl informován dostatečně. To považuji za velkou chybu.

Bohužel mé obavy se vyplnily a opět se tu objevuje každoroční praxe - do ostravského zdravotnictví se na poslední chvíli stavby krátí nebo se odkládají, a to je stejný případ tohoto pavilonu pro matku a dítě, jak se to stalo již v minulosti. Tento pavilon se odkládá již šest let a já zde musím říci, že v dnešní době, kdy gynekologické centrum a porodnické centrum sídlí v Ostravě-Zábřehu, 12 km vzdáleném místě od Fakultní nemocnice Ostrava, to je neudržitelná situace. Šest let se tento problém odkládá. Konečně se začal pavilon stavět a opět se objevuje návrh, který zazněl nejdříve ve zdravotnickém výboru a nakonec ho přijal i rozpočtový výbor, že se má pokrátit tato částka. Myslím si, že to není správný trend.

Chtěl bych požádat o vyjádření pana ministra Fišera, který předložil vládní návrh nebo kapitolu Ministerstva zdravotnictví, zda dodrží svůj slib a 220 milionů pro výstavbu tohoto pavilonu bude v příštím roce v rozpočtu, tedy chtěl bych znát jeho stanovisko k pozměňovacímu návrhu rozpočtového výboru, kde se navrhuje snížit tuto částku o 60 milionů korun. To je jeden problém.

Druhý je ještě podle mne konfliktnější. Chtěl bych se tu obrátit na pana ministra financí Mertlíka. Když jsme v hospodářském výboru projednávali kapitolu Doprava, hospodářský výbor přijal můj pozměňovací návrh, kdy jsem žádal - a byl to vlastně pozměňovací návrh hospodářským výborem schválený - navýšení kapitoly Ministerstva dopravy o 200 milionů korun na výkup pozemků pro dálnici D47.

Chtěl bych ocitovat z materiálu, který dostali všichni členové rozpočtového výboru, kde se ve sloupci "poznámka" u této položky objevuje stanovisko Ministerstva financí: "Zřízením Státního fondu dopravní infrastruktury jsou všechny prostředky na dálnice spravované tímto fondem."

Jsem přesvědčen o tom, že to je informace zavádějící, nechci používat silnější slova, protože samozřejmě pan ministr i jeho úředníci moc dobře vědí, že i v kapitole Ministerstva dopravy se objevují částky na výkupy pozemků ve výši 900 milionů korun. Tato informace, kterou dostali členové rozpočtového výboru, nebyla pravdivá, a samozřejmě, že je ovlivňovala, protože pokud si přečtou takovouto informaci, tak si vlastně dělají úplně jiný obrázek na pozměňovací návrh, který přijal hospodářský výbor. Považuji to za silně nekorektní jednání ministerstva nebo úředníků tohoto ministerstva. Takto se nedá pracovat s informacemi. Tyto informace byly silně zavádějící.

Nyní zdůvodním pozměňovací návrh, který nakonec přednesu, který se týká právě této stavby. Každý rok je předkládán návrh na posílení financí na tuto stavbu, každý rok se ovšem objevují argumenty: stavba není dostatečně připravena, proto nemůžeme dát peníze na její výstavbu ve větší míře. Koloběh se opakuje. Stavba není připravena z toho důvodu, protože nejsou vykoupené pozemky, a protože nejsou vykoupené pozemky, tak nelze získat stavební povolení. Je to začarovaný kruh. Proto jsem dal pozměňovací návrh na navýšení 200 milionů korun na výkup pozemků, protože pokud se začnou vykupovat pozemky, které se mj. v tomto roce zastavily, a neplní se usnesení vlády o výkupu pozemků na tuto stavbu, tak tato stavba je ohrožena i v příštím roce, a já s tím nesouhlasím. Proto dám pozměňovací návrh.

Pozměňovací návrh zní: Převést z kapitoly 398 - Všeobecná pokladní správa - z vládní rozpočtové rezervy částku 200 milionů korun do kapitoly 327 - Ministerstvo dopravy a spojů - do programu č. 327 240 Výstavba dálnice D 47 Lipník nad Bečvou, Ostrava - státní hranice Česká republika a Polsko. Znovu zdůrazňuji - již v letošním rozpočtu v kapitole doprava je vyčleněna částka 85 milionů korun. Toto navýšení na výkup pozemků by bylo adekvátní a bude tím moci plynule pokračovat druhá etapa stavby Rudná - Hrušov.

To by byl můj pozměňovací návrh, který se týká dálnice. Ještě znovu zopakuji dotaz na pana ministra zdravotnictví. Stejně tak bych chtěl vyjádření pana ministra financí, jak je možné, že se objevují v oficiálních materiálech takovéto zavádějící informace.

Třetí problém, kterým bych vás chtěl ještě chvilinku zdržet, se týká pozměňovacího návrhu nově zařadit položku individuální dotace pro akci rekonstrukce hřiště úřadu městského obvodu Ostrava-jih, Sportovní gymnázium Ostrava-Zábřeh, Volgogradská ulice, částkou 2 miliony korun posílit kapitolu Ministerstva školství, program 333 210. Snížit o tuto částku kapitolu Všeobecná pokladní správa a vládní rozpočtová rezerva.

Jen pro vysvětlení: tato akce by byla financována vícezdrojově, podílelo by se na ní město Ostrava, podílel by se na ní Český svaz tělesné výchovy a touto nepatrnou částkou 2 milionů korun i Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Celková investice je ve výši 24 milionů korun.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. O slovo se přihlásil ministr zdravotnictví Bohumil Fišer, po něm také pan ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit.

Pane místopředsedo, vydržíte třetí pořadí? Třetí pak pan místopředseda Mertlík.

 

Ministr zdravotnictví ČR Bohumil Fišer: Dámy a pánové, odpovídám na otázku panu poslanci. Od začátku stojím za vládním návrhem zákona, který jsme u nás na ministerstvu připravovali. Tak jak byl u nás připraven, byl vládou schválen, tzn. včetně původního návrhu na financování výstavby pavilonu pro matku a dítě v Ostravě. Všichni úředníci dostali pokyn, aby hájili pouze vládní návrh zákona.

Co se týče mého vystoupení v Ostravě, absolutně odmítám to, že by tam bylo vystoupení nekorektní, šlo jen o to, že jsem měl určité signály o tom, že se poslaneckou iniciativou pokoušejí někteří členové parlamentu snížit tuto částku rozpočtu. Šlo mi o to, v případě, že by tento případ nastal, aniž bych ho nějakým způsobem navrhoval, čili pro případ, kdyby tento případ nastal, zda můžeme výstavbu pavilonu zaručit, zajistit, a proto jsem požádal ředitele nemocnice, aby při jednání se pokoušel vést jednání tak, aby byl schopen v příštím roce vyjít i s touto částkou, s tím, že by byla přinejhorším doplněna v příštím roce.

Tedy mé jednání se týkalo jen hladkého průběhu výstavby nemocnice v Ostravě, a proto tam padla tato čísla. V každém případě opakuji ještě jednou to, co jsem říkal, že stojím za vládním návrhem zákona a vítám každou iniciativu, která přispěje k tomu, aby vládní návrh zákona v rozpočtu byl schválen v těch číslech, jak byl navrhován zvláště v kapitole, za kterou nesu odpovědnost, tj. kapitola zdravotnictví.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře. Slovo má pan ministr Petr Lachnit, po něm pan místopředseda vlády Pavel Mertlík.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP