(10.00 hodin)

(pokračuje Kalousek)

Jde o to, zda tento posun by neprospěl boji s nezaměstnaností mnohem více než ona aktivní politika zaměstnanosti.

Zrovna tak si kladu otázku a prosím, abyste si ji položili i vy, zda pro vstup České republiky do Evropské unie není v řadě případů rozvoj regionální infrastruktury mnohem efektivnějším nástrojem k naplnění této priority než řada položek v návrhu státního rozpočtu obsažených.

V duchu této filozofie a pod touto optikou předkládám tři následující pozměňovací návrhy a velmi vás prosím, abyste se je pod touto optikou pokusili zvážit. Řeknu je velmi stručně, podrobnou písemnou formu předám zpravodaji.

1. Jedná se o návrh zvýšit výdaje kapitoly Ministerstva dopravy pro titul, který by zněl "dotace na dopravní obslužnost v železniční dopravě - aktivní politika zaměstnanosti" o 1 mld. Kč, a o tuto částku snížit výdaje kapitoly 313 Ministerstva práce a sociálních věcí, o 1 mld. Kč.

2. V kapitole Všeobecné pokladní správy zřídit novou položku, chcete-li nový titul, který by zněl "dotace do Státního fondu dopravní infrastruktury - výdaje na vstup České republiky do Evropské unie". O tuto částku snížit výdaje kapitoly 313 Ministerstva práce a sociálních věcí o 1 mld. Kč v dílčím ukazateli "výdaje na vstup České republiky do Evropské unie".

3. Zvýšit výdaje kapitoly Ministerstva zemědělství o částku 1 mld. Kč ve prospěch dílčího ukazatele, který zní "výdaje na vstup České republiky do Evropské unie". Navrhuji rozdělení ve čtyřech bodech, které souvisejí s regionální infrastrukturou v oblasti obnovy vodovodů, úpravny vod, technické obnovy kanalizací a protipovodňových opatření, a o tuto částku v dílčím ukazateli "vstup České republiky do Evropské unie" - to znamená, že nulujeme tuto bilanci v těchto ukazatelích - snížit výdaje kapitoly 313 Ministerstva práce a sociálních věcí o 600 mil. Kč a Ministerstva průmyslu a obchodu o 400 mil. Kč.

Jak jsem zdůraznil, jde mi o to, abychom zvážili, zda velmi správné a podporyhodné nálepky nepřesunout na mnohem lepší lahve, než na kterých jsou v tuto chvíli nalepeny. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. O slovo se přihlásil místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí pan Vladimír Špidla, kterému uděluji slovo před avizovaným panem poslancem Patočkou.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Pan poslanec Kalousek přednesl určité představy, které svědčí o mnohém, a protože jej jako osobnost nepodceňuji, tak vím, že zhruba ví, jaké to bude mít důsledky. Tyto důsledky ovšem zamlčel a popsal situaci velmi povrchním způsobem. Jeho motivy neznám, ale předpokládám, že ve vztahu ke kapitole Ministerstva práce a sociálních věcí jsou motivy ideologickými a bez vnitřního obsahu.

Pan poslanec Kalousek hovořil o tom, že je třeba snížit kapitolu "aktivní politika zaměstnanosti" o celou jednu miliardu. Musím to zásadně odmítnout, protože to by znamenalo snížení této kapitoly zhruba o čtvrtinu a znamená to zánik přibližně 30 tisíc pracovních míst.

Proti svým návrhům nebyl pan poslanec Kalousek schopen poskytnout jakoukoliv kalkulaci, pouze velmi lhostejným a povrchním způsobem, bez hlubšího odůvodnění, manévruje s obrovskými částkami, jejichž důsledky by byly pro politiku zaměstnanosti zničující.

Jasně musím konstatovat, že aktivní politika zaměstnanosti je jeden z důvodů, proč se nezaměstnanost systematicky snižuje. Je jedním z důvodů, proč je možné poměrně významně rozvinout veřejně prospěšné práce, a tím poskytnout peníze za práci, nikoliv pouze v podobě sociálních dávek.

Musím také konstatovat, že 1 mld. z aktivní politiky zaměstnanosti přesunutá do jiných kapitol znamená ztrátu státního rozpočtu přibližně o 3 mld. Kč.

To všechno by měl pan poslanec Kalousek ve svém expozé uvést. Neuvedl, a proto mi nezbývá nic jiného než velmi stručně a velmi jednoduše říci, že tento návrh v celém rozsahu je iracionální, poškozuje veřejné finance jako celek a poškozuje velmi výrazným způsobem desítky tisíc lidí, kteří se dostali do nezáviděníhodné situace nezaměstnanosti.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, budu zdržovat jen minimálně. Respektuji rozdílnost názorů na nejefektivnější možné nástroje boje s nezaměstnaností. Co však odmítám zcela důrazně, jsou ideologické motivy, a proti tomu se ohrazuji. Nejde o ideologické motivy, tady jde skutečně o zvážení, zda výdaje na příspěvky na tvorbu pracovních míst přispějí k boji s nezaměstnaností více než dopravní obslužnost a rozvoj regionální infrastruktury v jednotlivých regionech. Na to můžeme mít různé názory. Zcela respektuji, že pan ministr Špidla má názor jiný, ale nejsou v tom ideologické pohnutky, a co už vůbec není pravda, je ona ztráta desetitisíců pracovních míst, nebude-li dostatečná výše příspěvků přes úřady práce. Pokud se peníze přesunou na položky, na které jsem navrhoval, budou vznikat nová pracovní místa, a jsem přesvědčen, že konečný efekt bude plusový. Ale prosím, to je názorový střet, a ten já respektuji. Rozhodne tato sněmovna. Proti čemu se ohrazuji zcela důrazně, jsou motivy ideologické. To prostě není pravda.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. O slovo se přihlásil ještě jednou místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí pan Vladimír Špidla.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Jen velmi stručně. Ten problém je, že pan poslanec Kalousek vzal miliardu, prohlásil, že ji dá do dopravní obslužnosti a že to je z hlediska aktivní politiky zaměstnanosti výhodnější, než bude-li použita osvědčenými způsoby, které se dále rozvíjejí. Tuto svoji myšlenku nedoložil žádnou kalkulací. Já mohu s plnou vážností prohlásit, že 1 miliarda znamená v aktivní politice zaměstnanosti 30 tisíc pracovních míst plus. Pan poslanec Kalousek tuto kalkulaci neprovedl, tudíž jeho návrh není odůvodněný.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Nyní již avizovaný pan poslanec Patočka, poté se o slovo přihlásil ministr vlády Karel Březina.

 

Poslanec Jiří Patočka: Děkuji, pane předsedající. Vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolil bych si předložit dva doplňující návrhy. Jeden se týká kapitoly Ministerstva kultury, programu 334 010. Jedná se o navýšení kapitálových výdajů ve výši 3,5 mil. Kč. Je to určeno pro zahájení rekonstrukce a výstavby Státní vědecké knihovny v Hradci Králové. Úhradu těchto zdrojů předpokládám v kapitole VPS v programu 398 060, akční plán realizace státní informační politiky, v objemu -3,5 mil. Kč. Důvodem mého návrhu je skutečnost, že tato Státní vědecká knihovna v Hradci Králové je umístěna v objektu bývalé synagogy. Jak víte, nedávno schválený zákon o řešení dopadu holocaustu znamená, že tato synagoga musí být uvolněna a knihovna musí být přemístěna, čili jedná se o nutné výdaje.

Druhý pozměňovací návrh se týká kapitoly Senát a má dvě alternativy. Navrhuji zvýšení výdajů o 8,7 mil. Kč, to znamená na celkové výdaje 517 mil. Kč a na celkové kapitálové výdaje ve výši 140,3.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP