(9.30 hodin)

(pokračuje Kvapil)

V tomto smyslu upravit i celkové částky příslušných kapitol.

Jako třetí navrhuji, aby Poslanecká sněmovna přijala doprovodné usnesení ke státní podpoře k hypotečním úvěrům. Podle současného nařízení vlády se tato podpora v příštím roce z dnešních 4 % má snížit na procenta dvě. Bude to v podstatě navazovat na období, kdy v letošním roce se konečně hypoteční úvěrování pro bytovou výstavbu trochu pohnulo, a má tedy dojít k tak výraznému snížení státní podpory. Proto doprovodné usnesení, které navrhuji, zní: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu ČR, aby i od 1. ledna 2001 byla zachována státní podpora hypotečnímu úvěrování na úrovni roku 2000.

To je tedy doprovodné usnesení, ke kterému nenavrhuji žádnou změnu položek ve státním rozpočtu, protože se domnívám, že prostředky, které jsou navrženy pro tento účel, jsou dostačující. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Věřím, že své návrhy předáte panu zpravodaji v písemné podobě. Slova se ujme pan poslanec Bohuslav Záruba, připraví se Pavel Hrnčíř.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych navrhl, aby Poslanecká sněmovna schválila částku 5 mil. Kč pro Základní školu Bojkovice na rekonstrukci školy z kapitoly Veřejná pokladní správa, číslo programu 398 060 pod názvem Akční plán realizace státní informační politiky.

Krátké zdůvodnění. Částka 5 mil. Kč byla schválena ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu a školství. Na rok 2000 byla pro tuto školu schválena částka na zahájení rekonstrukce. Rekonstrukce byla zahájena. Přerušením rekonstrukce by bylo nutné stavbu zakonzervovat a zabezpečit, což by zřejmě způsobilo zbytečné vícenáklady. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Slova se ujme pan poslanec Pavel Hrnčíř, připraví se pan poslanec Pavel Severa.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, předkládám pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu na rok 2001, sněmovní tisk 731/2.

Za prvé - navýšení kapitoly Všeobecná pokladní správa 398 o novou položku Rekonstrukce zámku v Kuníně 19,5 mil. Kč a snížení kapitoly Vládní rozpočtová rezerva o 19,5 mil. Kč.

Za druhé - navýšení kapitoly Všeobecná pokladní správa 398 o novou položku Rekonstrukce Společenského domu v Hodslavicích 2 mil. Kč a snížení kapitoly VRR o 2 mil. Kč.

Třetí návrh - navýšení kapitoly Všeobecná pokladní správa 398 o novou položku Program 333 210 Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Výstavba a obnova budov a staveb středních škol, Gymnázium Nový Jičín, oprava 2 mil. Kč, snížení kapitoly Vládní rozpočtová rezerva o 2 mil. Kč.

Kratičké zdůvodnění. Jedná se o finančně nenáročné investice, které však mají velký vliv a význam v tomto regionu a řeší naléhavý stavebně technický stav těchto objektů.

Děkuji za podporu těchto návrhů.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Slova se ujme pan poslanec Pavel Severa, připraví se Radko Martínek.

 

Poslanec Pavel Severa: Dámy a pánové, mám jeden krátký pozměňovací návrh, který bych rád přednesl. Jen to drobný návrh, který se týká usnesení rozpočtového výboru 390 k tisku 731/2. V položce 195, v kapitole Ministerstva pro místní rozvoj navrhuji snížit v této položce částku ze 12 mil. na 9 mil. Dovolím si požádat o zařazení nové položky v kapitole Ministerstva pro místní rozvoj v programu 317 530, tato položka by zněla Výstavba a technická obnova DPS - Dům s pečovatelskou službou Dolní Újezd, okres Svitavy, dokončení výstavby, zde by byla částka ve výši 3 mil. Kč.

Též bych požádal o to, abychom o této položce, tak jak avizoval pan předseda Tlustý, hlasovali zvlášť, samostatně. V případě nepřijetí tohoto návrhu bych si dovolil dát alternativní návrh, kdy bych navrhoval snížení Vládní rozpočtové rezervy o 3 mil. Kč a poté zvýšení rozpočtu kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj o 3 mil. Kč a zařazení v kapitole Položky nové do programu 317 530 DPS Dolní Újezd ve výši 3 mil. Kč.

Dovolím si jenom pěti větami zdůvodnit svůj návrh. Je to trochu nešťastná situace, kdy od roku 1994 je žádost o dotaci v této malé obci o tuto výstavbu. Výstavba je v pořadí priorit od roku 1997 na prvním místě. Okresní úřad a všichni podporovali tuto stavbu, bohužel změnou kritérií v roce 1997 a událostmi kolem povodní nedošlo k profinancování této stavby. Přitom tato stavba je připravena, stavební povolení je od dubna 1997, a co je nejdůležitější, cena je pevná, stanovená, nepřekročitelná a ještě dosud po čtyřech letech, přes inflační vlivy, je dodavatelská firma schopna dodržet cenu. Musím říci, že obec se k tomuto problému staví velmi odvážně, protože při svém velmi malém rozpočtu, skromném, proinvestovala sama do sítí, do přeložek a do projektové dokumentace přes 2 mil. Kč. Takže vás poprosím o tuto drobnost, abychom zařadili tuto stavbu.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Slova se ujme pan poslanec Radko Martínek. Připraví se Vlastimil Aubrecht.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, také já si dovolím podat pozměňovací návrh. Jako zpravodaj výboru pro regionální rozvoj, životní prostředí a veřejnou správu jsem na příslušném zasedání rozpočtového výboru uplatňoval usnesení tohoto výboru, ve kterém výbor doporučoval změnu kapitoly, resp. ukazatelů Další prostředky pro územní samosprávu. Po jednání v rozpočtovém výboru nebyla tato částka odsouhlasena, ale bylo doporučeno, aby se celá záležitost řešila rozpočtovým opatřením vlády v průběhu roku; proto bych navrhl v části III. Návrh doprovodných usnesení, doplnit bod 6, který by zněl:

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu ČR, aby v průběhu roku rozpočtovým opatřením navýšila výdaje zpracované v údaji Další prostředky pro územní samosprávy o částku 470 811 tisíc Kč, to je na celkový objem 901 371 tisíc Kč.

Krátce bych zdůvodnil tento návrh. Tento návrh vychází ze skutečnosti, že Poslanecká sněmovna rozhodující většinou poslanců opravila drobný omyl v rozpočtovém určení daní, který ovšem měl poměrně značné důsledky. Tento návrh zákona Poslanecká sněmovna schválila a při projednávání tohoto zákona a schvalování této úpravy, resp. opravy došlo k obecné shodě, že je třeba také upravit některé záležitosti, které s tím souvisejí, při nápravě rozpočtu státu. Proto navrhuji tento návrh, který vám tady předkládám.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP