(12.20 hodin)

(pokračuje Buzková)

V tuto chvíli poprosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, poté přenášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Jako zpravodaj bych chtěl odkázat všechny kolegy a kolegyně na tisk 615/3, který má dvě základní části - A a B. Část A je usnesení rozpočtového výboru z jeho 36. schůze, které jsme měli v tisku 615/2. V části B máme pozměňovací návrhy, které přednesl zpravodaj v rámci druhého čtení, plus pozměňovací návrhy, které v rámci druhého čtení zazněly. Tyto pozměňovací návrhy máme rozděleny do deseti bloků.

Doporučuji, abychom hlasovali po jednotlivých částech, to znamená, abychom hlasovali o části A, poté abychom přistoupili k části B a postupovali po jednotlivých blocích. Zpravodaj se bude snažit, aby pokud možno návrhy, které lze členit do určitého bloku, byly hlasovány při souhlasu všech členů sněmovny v blocích, tzn. maximálně racionální postup.

Hlasovali bychom tedy nejdříve o části A, poté o části B po jednotlivých blocích jedna až deset, jak je máme seřazeny v tisku 615/3.

Nicméně, paní předsedající, dovolte mi, abych požádal sněmovnu o odsouhlasení této procedury. Ovšem vzhledem k času, který zbývá do předpokládané polední pauzy, a vzhledem k materii, která nás čeká, bych rád vznesl určitý dotaz, zda by nebylo lepší, abychom o pozměňovacích návrzích hlasovali eventuálně až po polední pauze a do polední pauzy projednali jiný návazný bod s panem ministrem financí, tzn. zákon o dluhopisových programech.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nezdá se mi, že by sněmovna nějak příliš podporovala tento návrh, vidím spíše nesouhlas.

Pokud pan zpravodaj vznesl tento návrh formálně, dám o něm hlasovat, ale formální návrh nepadl, pan zpravodaj pouze dával tuto možnost v úvahu, a já jsem viděla poměrně velké nesouhlasy ze strany Poslanecké sněmovny.

 

V tuto chvíli tedy dám hlasovat o návrhu procedury, tak jak jej předložil pan zpravodaj, tzn. na základě písemného podkladu sněmovní tisk 615/3.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 269 a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem procedury. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 269 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 182 vyslovilo 168 a 5 bylo proti.

 

Pane zpravodaji, nyní zvažte, zda svůj návrh formalizovat k hlasování, nebo ne. (Poslanec Kocourek: Nikoli.) Není tomu tak, dobře, budeme tedy pokračovat v projednávání tohoto bodu.

Já vás na žádost pléna odhlašuji a prosím o novou registraci.

Pane zpravodaji, předkládejte jednotlivé návrhy a před hlasováním se k nim vždy s panem ministrem vyjádřete. Já se budu pokoušet maximálně urychlit projednávání tohoto bodu. Dávejte tedy svá vyjádření bez mého vyzvání.

 

Poslanec Martin Kocourek: Dobře, přistupme tedy k hlasování o tisku 615/3 strana 2 pod bodem A, kde máme body A1 až A4, což jsou body obsažené v usnesení rozpočtového výboru. Doporučuji o nich hlasovat, pokud nebude protestu, jako o celku, a zároveň sněmovnu upozorňuji, že v případě, že tyto body A1 až A4 budou přijaty, potom jsou nehlasovatelné body 1.10 až 1.15 kolegy Doležala, neboť obsahují tytéž změny.

Takže body A1 až A4 jako celek, pokud proti tomu nebude nikdo nic namítat.

Pan ministr souhlasí, zpravodaj souhlasí.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 270, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 270 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 178 vyslovilo 177 a nikdo nebyl proti.

 

Poslanec Martin Kocourek: Takže konstatuji, že v důsledku toho body 1.10 až 1.15 kolegy Doležala jsou nehlasovatelné, neboť byly odhlasovány v rámci tohoto hlasování.

Nyní přejdeme v tisku 615/3 na straně 2 k části B, což jsou pozměňovací návrhy, předložené ve druhém čtení jak zpravodajem, tak rozšířené o přednesené další pozměňovací návrhy. Znovu opakuji, že je máme rozděleny do deseti bloků a budeme postupovat po těchto jednotlivých blocích.

Dostáváme se tedy k bloku 1, což je penzijní připojištění, tj. část A tohoto bloku, a životní pojištění, což je část B tohoto bloku.

Přejděme k části A tohoto bloku, která je nazvána penzijní připojištění. Zde jsou návrhy kolegy Kořistky označené jako 1.1 až 1.4, přičemž pozměňovací návrhy 1.1 a 1.2 jsou totožné s pozměňovacími návrhy 1.3 a 1.4. Pokud tedy schválíme či neschválíme návrhy pod čísly 1.1. a 1.2, jsou nehlasovatelné návrhy 1.3. a 1.4 kolegy Kořistky, neboť jsou totožné. Zároveň upozorňuji, že pokud schválíme návrhy 1.2 a 1.3, je nehlasovatelný návrh kolegy Sobotky pod označením 1.18.

Takže hlasujeme o návrhu 1.1 a 1.2. Stanovisko zpravodaje je záporné, stanovisko pana ministra záporné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 271 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 271 tento návrh nebyl přijat, když se z přítomných 178 pro vyslovilo 49 a 119 bylo proti.

 

Prosím, pana ministra, aby své stanovisko sděloval na mikrofon.

 

Poslanec Martin Kocourek: Dále zde máme návrhy kolegy Kořistky, které jsou pod čísly 1.5.1 až 1.5.3. Nicméně tyto návrhy jsou totožné s vládním návrhem, a to s body 46, 47 a 54, tudíž není třeba o nich hlasovat, pokud s tím kolega Kořistka souhlasí. (Poslanec Kořistka: Ano.) Kolega Kořistka souhlasí, takže tím jsme projednali i body 1.5.1 až 1.5.3.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP