(10.50 hodin)

(pokračuje Vejvoda)

Výdaje proti rozpočtu byly čerpány ve výši 1,459 mld. Kč. Vyjádřeno v procentech jde o čerpání výdajů 71 %. Po zápočtu finanční hotovosti, se kterou Pozemkový fond disponoval k 1. 1. 1999 ve výši 2,799 mld. Kč, je jeho celková finanční bilance k datu 31. 12. 1999 kladná a činí 2,553 mld.Kč.

Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi na závěr vystoupení přednést Poslanecké sněmovně usnesení zemědělského výboru tohoto znění:

"Usnesení zemědělského výboru z 34. schůze dne 7. září 2000 k Výroční zprávě o činnosti Pozemkového fondu České republiky za rok 1999 a Roční účetní závěrce Pozemkového fondu České republiky za rok 1999, sněmovní tisk 648: Zemědělský výbor po úvodním slově Ing. Antonína Kaliny, prvního náměstka Ministerstva zemědělství České republiky, po zpravodajské zprávě poslance Josefa Vejvody a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně výroční zprávu o činnosti Pozemkového fondu České republiky za rok 1999 a roční účetní závěrku Pozemkového fondu České republiky za rok 1999, sněmovní tisk 648, schválit."

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Vejvodovi a zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Miroslav Máče.

 

Poslanec Miroslav Máče: Vážená předsedající, vážení přítomní, z usnesení vlády České republiky č. 533, ale zejména z přílohy, kterou tvoří stanovisko slávy k výroční zprávě Pozemkového fondu za rok 1999 a k účetní závěrce Pozemkového fondu za rok 1999, je patrné, že projednání takto závažné problematiky ve vládě České republiky nesplnilo svůj účel, tj. vyhodnotit dosavadní činnost Pozemkového fondu České republiky a přijmout patřičné závěry pro zkvalitnění jeho práce.

Stanovisko vlády, v němž se doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky tyto dokumenty schválit, zpracovali pracovníci Pozemkového fondu, kteří tak hodnotí sami sebe. V tomto stanovisku nebyla navržena jakákoli nápravná opatření směrem k činnosti orgánů a vedení Pozemkového fondu. Takový přístup lze označit za hrubé podcenění politického i ekonomického významu tohoto fondu, který spravuje dosud obrovský státní majetek, tj.více než 800 tisíc ha zemědělské půdy a ostatní majetek za 9 mld. Kč, a to především ze strany Ministerstva zemědělství České republiky.

Hlavním nedostatkem výroční zprávy Pozemkového fondu za rok 1999, předkládané Poslanecké sněmovně, je skutečnost, že má téměř výhradně konstatační charakter, aniž by tento materiál obsahoval zhodnocení dosavadní činnosti orgánů, prezidia, dozorčí rady a výkonného výboru a vedení Pozemkového fondu i jeho regionálních pracovišť, o nichž není ve zprávě ani slovo a k jejichž úrovni práce, i přes dílčí zlepšení, je směrován neustálý tlak oprávněných připomínek a stížností z řad výkonných zemědělců, obecních samospráv a občanů, které současné vedení Pozemkového fondu soustavně nebere na vědomí.

Úvodní slovo předsedy výkonného výboru Pozemkového fondu Ing. Josefa Miškovského, které by mělo být spíše nahrazeno úvodním slovem ministra zemědělství, který je ve zprávě jako zpracovatel uveden, má rovněž jako celá zpráva pouze konstatační charakter, netýká se odpovědi na otázku, zda Pozemkový fond plní své úkoly dobře, nebo ne. Pokud odpověď na tuto otázku a možné další nedal předseda výkonného výboru Pozemkového fondu, měl tak učinit ministr zemědělství včetně potřebného zhodnocení činnosti prezidia, dozorčí rady a výkonného výboru Pozemkového fondu.

Podle mého názoru Pozemkový fond pod současným vedením Josefa Miškovského nepřekročil dosud svůj stín z předchozích let, tj. stále trvající neprůhlednost jeho aktivit, nevypořádání se s pracovníky podezřelými z korupce a klientelismu v uplynulém období, pochybné manipulace s nemovitostmi, a to zejména formou kupčení s náhradními restitucemi ve prospěch spekulantů, a nikoli výkonných zemědělců, stejně tak jako zbytečné a nehospodárné vynakládání finančních prostředků prostřednictvím různých pochybných firem, kterým za služby platí Pozemkový fond, i když by bylo možné, aby tyto práce za zlomek nákladů odvedli vlastní zaměstnanci Pozemkového fondu.

Značnou nehospodárnost a pochybnou úroveň ekonomického řízení Pozemkového fondu dokladuje účetní závěrka Pozemkového fondu za rok 1999. Například vlastní hospodářský výsledek Pozemkového fondu, tj. ztráta 243 mil. Kč., svědčí o nízké výkonnosti aparátu Pozemkového fondu, jakož současně i o značné nehospodárnosti jeho činnosti. Zcela nepřiměřeně vysoké jsou zejména výdaje na správu majetku a jeho identifikaci ve výši 275 mil. Kč, z čehož na rozsah výdajů na mandátní smlouvy, tj. 58 mil. Kč, je naprosto nepřijatelný, a je nezbytné jej kontrolními orgány položkově prověřit.

Ve zprávě o účetní závěrce za rok 1999 zcela chybějí srovnatelné údaje za předchozí rok 1998, což znemožňuje jakékoli posouzení vývojového trendu v ekonomice Pozemkového fondu.

Pohledávky Pozemkového fondu po lhůtě splatnosti, tj. k 31. 12. 1999, ve výši 2,61 mld. Kč nesvědčí o přílišné aktivitě Pozemkového fondu při jejich vymáhání.

Jako značně problémová se značným politickým dopadem se jeví nízká úroveň, tj. 40 %, vypořádaných nároků na náhradní pozemky, kdy ještě zcela zbývá vypořádat 54,9 tisíce ha nároků ze zákona o půdě, tj. 60 %. Vypořádání 9,5 tisíce ha v roce 1999 je naprosto nedostačující a je mimo jiné výsledkem nesystémového přístupu Pozemkového fondu k restituentům, který je bohužel zakonzervován i ve vydaných metodických pokynech Pozemkového fondu platných od 1. 9. 1999.

Výsměchem oprávněným stěžovatelům na nedostatky v práci Pozemkového fondu je ve zprávě pasáž o kontrolní činnosti Pozemkového fondu, kde nejsou uvedeny žádné výsledky těchto kontrol ani závěry, přičemž 99,9 % uváděných neoprávněných stížností v roce 1999, tj. 471, svědčí o naprosté nekritičnosti kontrolních orgánů vůči své vlastní práci a o metodách vyřizování stížností, kde na základě poznatků z praxe stížnosti vyřizují ti pracovníci Pozemkového fondu, vůči nimž je stížnost vedena, a ředitelství fondu to pouze formálně zastřešuje.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Máčemu.

Hlásí se dále někdo do všeobecné rozpravy? Není tomu tak. Končím všeobecnou rozpravu.

Nyní přistoupíme k rozpravě podrobné. Ptám se, kdo se do ní hlásí. Pan zpravodaj si pravděpodobně bude přát zopakovat návrh usnesení, takže slovo má pan zpravodaj Vejvoda.

 

Poslanec Josef Vejvoda: Děkuji, paní předsedající.

Ještě jednou vám přečtu usnesení zemědělského výboru. "Usnesení zemědělského výboru ze 34. schůze dne 7. září 2000 k Výroční zprávě o činnosti Pozemkového fondu České republiky za rok 1999 a Roční účetní závěrce Pozemkového fondu České republiky za rok 1999, sněmovní tisk 648.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP