(9.50 hodin)

(pokračuje Zajíček)

Jsem proto přesvědčen, že jestli všechny tyto spolu související předlohy se pokusíme se vší pílí a starostlivostí upravit do podoby, která by byla funkční, potom následné přijetí normy, která se bude odvíjet od ITPC, nám samozřejmě může říci, že jsme učinili mnohé zbytečně, protože se nám do konstrukce buď nevejde, nebo tam zbude spousta prostoru, který budeme muset v jednotlivých normách novelizací znovu dopracovávat.

Nemám tedy proti tomu výhrad žádných jiných než ty, že by proces projednávání měl být opačný. Z toho důvodu už v obecné rozpravě se nebudu pokoušet navrhovat zamítnutí zákona. Stejně jako mnozí z vás jsem přesvědčen, že zákon je nutný, ale vzhledem k tomu, že jsem přesvědčen, že sled událostí není správný, dovolte mi, abych už v obecné rozpravě podle § 90 odstavec 2 navrhl vrácení k dopracování předkladateli. V případě, že by takový návrh neprošel, přimlouvám se za to, aby lhůta na projednání byla prodloužena o 40 dnů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Zajíčkovi. Hlásí se dále někdo do obecné rozpravy? Pan poslanec Tomíček.

Ještě než udělím slovo panu poslanci Tomíčkovi - obdržela jsem písemnou omluvu paní poslankyně Evy Dundáčkové na dnešní dopoledne z jednání pléna z důvodu návštěvy lékaře.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, máme zde předlohu vládního návrhu zákona o vodovodech a kanalizacích pro veřejné potřeby a o změně některých zákonů. Celkem dobře se zde hovoří, z čeho vychází návrh této normy, že nahrazuje jednak zákon 138, což je původní návrh o vodách, dále zákon 130/1974 Sb. atd. Velice dobře se tady hovoří o jedné věci, o které se chci zmínit i já, a to je, že v minulých letech došlo k obrovskému přesunu majetku v této oblasti, a to z veřejných vodovodů a kanalizací, díky privatizaci i převodu došlo hlavně na města a obce, samozřejmě následně i na právnické osoby, které tyto obce vytvořily, ať už to byly různé akciové společnosti, popř. účelová sdružení. Samozřejmě, že vlastníky se staly i jiné právnické osoby.

Z toho důvodu se domnívám, že by bylo velice vhodné, abychom tuto materii projednali i na výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, protože v drtivé většině právě obce se budou s tímto problémem potýkat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Tomíčkovi. Žádnou další přihlášku do rozpravy nemám. Končím obecnou rozpravu.

V tuto chvíli se ptám pana ministra, zda si přeje přednést závěrečné slovo. Slovo má ministr zemědělství pan Jan Fencl.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Fencl: Paní předsedající, ctěná sněmovno, chtěl bych jen konstatovat, že stejně jako návrh zákona o vodách rovněž návrh zákona o vodovodech a kanalizacích zajišťuje - a o tom vás ujišťuji - transpozici směrnic ITPC a není tedy důvod zastavit novelizaci práva pro vodní hospodářství.

Přijetí směrnic ITPC nevedlo v členských státech Evropské unie k přepracovávání zákonů o vodách, rovněž poradci z členských zemí, kteří u nás pracují v rámci screeningu, nepovažují transpozici této směrnice za důvod k odkladu či přepracování zákona o vodách. Zřejmě by se jednalo o zásadní narušení potřebných kroků k transpozici acquis communautaire pro oblast vody. Jakékoliv další průtahy v tomto směru by zpochybnily přístup České republiky k vyjednávání o přijetí do Evropské unie.

Musím říci, že jsem přesvědčen o tom, že zákon o integrované prevenci znečištění, tedy transpozice pozice ITPC, bude zákon velmi složitý. Budeme muset ještě mnoho a mnoho odpracovat k tomu, abychom ho byli schopni přijmout.

Čistě k úvaze dávám následující informaci. Ve Velké Británii implementace směrnice ITPC nebyla řešena zákonem, ale pouze speciálním vládním nařízením. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Fenclovi. Nyní prosím paní zpravodajku Olgu Sehnalovou, aby se ujala své role.

 

Poslankyně Olga Sehnalová: Vážená paní předsedající, vážená sněmovno, dovolte mi, abych velmi krátkou rozpravu k tomuto zákonu zrekapitulovala. V rozpravě vystoupili dva poslanci - pan poslanec Zajíček a pan poslanec Tomíček. Poslanec Zajíček podal návrh na vrácení k dopracování návrhu zákona předkladateli. V případě, že by tento návrh nebyl odhlasován, navrhuje prodloužení lhůty k projednávání ve výborech o 40 dnů. S tímto se i já ztotožňuji, protože potřebujeme, aby vodní zákon a zákon o vodovodech a kanalizacích se ve výborech projednávaly souběžně.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji paní poslankyni Sehnalové. Nyní budeme hlasovat o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 257.

Na žádost z pléna vás všechny odhlašuji a prosím o novou registraci.

 

V tuto chvíli zahajuji hlasování pořadové číslo 257. Kdo je pro návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 257 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 163 vyslovilo 59 a 96 bylo proti.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru. Má někdo jiný návrh? Pan poslanec Tomíček navrhl přikázat tento návrh výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Jiný návrh jsem neobdržela.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 258. Kdo je pro přikázání zemědělskému výboru? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 258 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 165 vyslovilo 139 a 9 bylo proti.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 259. Kdo je pro přikázání tohoto návrhu výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 259 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 165 vyslovilo 93 a 31 bylo proti.

 

Pan poslanec Zajíček navrhl prodloužení lhůty k projednání tohoto návrhu o 40 dní. Tuším, že při takto dlouhém prodloužení lhůty je třeba souhlasu navrhovatele. Pan ministr souhlasí s prodloužením o 40 dnů.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 260. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 260 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 167 vyslovilo 151 a 8 bylo proti.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a lhůta pro jeho projednání byla prodloužena o 40 dnů.

 

Dávám slovo procedurálně přihlášenému panu poslanci Skopalovi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP