(18.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: O procedurální námitce pana poslance Davida rozhodneme v hlasování pořadové číslo 207, které zahajuji a ptám se, kdo souhlasí s námitkou. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 207 tento návrh byl přijat, když ze 176 přítomných se 166 vyslovilo pro, 4 proti.

 

Budeme opakovat poslední hlasování o první části návrhu pana poslance Doktora. Jednalo se o hlasování pořadové číslo 206, pokud se nemýlím.

 

Poslanec Svatomír Recman: Ano, zpochybněno bylo hlasování číslo 206.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 208, které zahajuji a ptám se, kdo souhlasí s námitkou. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 208 tento návrh byl přijat, když ze 176 přítomných se 90 vyslovilo pro, 72 proti.

 

Nemám žádné zprávy ze sněmovny, že by někdo chtěl zpochybňovat toto hlasování.

 

Budeme hlasovat o druhé části návrhu usnesení, tak jak ji přečetl pan zpravodaj Recman.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 209, které zahajuji a ptám se, kdo souhlasí s námitkou. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 209 tento návrh nebyl přijat, když ze 176 přítomných se 87 vyslovilo pro, 86 proti.

 

Pane zpravodaji, pokračujte prosím.

 

Poslanec Svatomír Recman: Paní předsedající, to jsou všechny návrhy, které byly předloženy k hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vzhledem k tomu, že byla přijata pouze jedna část návrhu, není třeba hlasovat o návrhu usnesení jako o celku.

 

Poslanec Svatomír Recman: Souhlasím.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vzhledem k tomu, že jsem neobdržela žádné námitky proti poslednímu hlasování, mohu konstatovat, že jsme ukončili projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je

 

81.
Zpráva stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití
operativní techniky Policie České republiky

 

Prosím, aby předloženou zprávu uvedl předseda komise poslanec Tomáš Kladívko. (V sále je velký hluk.)

Paní poslankyně, páni poslanci, prosím o klid! Já nebudu pokračovat v jednání, dokud se nezklidní atmosféra ve sněmovně. (Hluk neutichá.) Prosím všechny diskutující poslance, aby opustili jednací sál! Když říkám "všechny", tak myslím všechny. (Předsedající ještě chvíli vyčkává.) Pane poslanče, myslím, že nyní můžete mluvit.

 

Poslanec Tomáš Kladívko: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vám předložil zprávu stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky za uplynulé období. Zprávu komise schválila v dubnu letošního roku, v květnu ji odevzdala orgánům Poslanecké sněmovny. Poprvé byla tato zpráva zařazena na zasedání, které končilo v červenci letošního roku, podruhé byla zařazena na zasedání Poslanecké sněmovny, které končilo v září, a vždy byla tato zpráva odložena, takže se vám dostává k projednání až dnes, to znamená 24. října. Některé věci v závěru uvedené jsou již neaktuální, protože se je podařilo během této doby projednat.

Komise tuto zprávu předala tak, abyste ji měli k dispozici, a od května jste si ji mohli pečlivě přečíst. Omezím se tudíž pouze na závěry komise.

(V sále je opět velký hluk.)

Komise za uplynulý rok navštívila pět expozitur zvláštního útvaru Policie České republiky z celkového počtu osmi expozitur a na některých expoziturách zjistila zajímavé skutečnosti, jako například, že od doby vzniku této komise na základě zákona - paní předsedající, mohu vás poprosit o ztišení hluku v sále?

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já prosím o klid, a to především předsedu poslaneckého klubu sociální demokracie. Prosím o ticho!

 

Poslanec Tomáš Kladívko: Děkuji. Už se slyším i já. Komise zjistila na některých zvláštních útvarech, že od působnosti zákona o policii a od působnosti statutu této komise, to je od roku 1992, některé expozitury nikdy žádná kontrolní komise Parlamentu nenavštívila. Na některých expoziturách jsme byli přivítáni jako vůbec první zástupci Parlamentu po sedmi letech. Bylo to pro nás všechny velice zajímavé zjištění.

Komise pracuje ve složení podle statutu, to znamená, že je pětičlenná a jsou tam zastoupeni zástupci všech politických stran Parlamentu, z každé strany jeden.

Nyní bych se soustředil na závěr. Tam jsou asi čtyři věci, které jsou nutné. Zjistili jsme při své kontrolní činnosti, že bude nutné sjednotit všechny pokyny a formuláře, které jsou součástí spisů vedených o nasazení operativní techniky. Zjistili jsme, že není jednotná spisová agenda na všech expoziturách, takže kontrolní činnost je v některých věcech složitější, a nejsou jasné předpisy, podle kterých se řídí třeba skartace, přesné vyznačení termínového vymezení ve spisových protokolech a další věci. Podle mého názoru byla nejlepší spolupráce jak v oblasti evidence spisu, tak jeho přehlednosti s expoziturou v Hradci Králové.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP