(17.50 hodin)

(pokračuje Recman)

Můj druhý pozměňovací návrh je podmíněn pro případ, že by nebylo přijato předchozí usnesení Poslanecké sněmovny. Navrhuji pro tento případ text usnesení:

"Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby zapracovala do návrhu státního rozpočtu České republiky na rok 2001 finanční prostředky na poskytnutí návratné finanční výpomoci ze státního rozpočtu ke krytí výplaty náhrad ze Zajišťovacího fondu družstevních záložen a předložila ho Poslanecké sněmovně k projednání ve druhém čtení zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2001."

Toto jsou, vážená paní předsedající, všechny mé návrhy na usnesení s tím, že to druhé je podmíněno případným nepřijetím prvního.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Recmanovi. Slovo má pan poslanec Michal Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Dovolte, abych v úvodu svého vystoupení v průběhu podrobné rozpravy reagoval velmi krátce na filipiku pana poslance Šuláka. Pokusil se použít stejný trik jako předseda vlády, když označil stav krize družstevních záložen za dílo pravicových vlád. Použiji tedy stejnou odpověď a stejný argument, jako jsem použil v diskusi s ním.

Vážený pane kolego - odpusťte, že se na vás takto obracím přímo - nedomnívejte se, že bych to chtěl zlehčovat, ani náhodou to zlehčovat nechci, ale uvedu dvě čísla, z nichž prosím vycházejte ve svých dalších úvahách. Podíl vlády sociální demokracie za dobu jejího vládnutí - a já jsem velmi korektní a považuji za časový limit září 1998 až 30. 9. 1999 - je 76 %, 8,2 mld. Za dobu vládnutí vaší sociálně demokratické vlády, která slibovala svým voličům, že za ně bude přemýšlet, chytat zloděje, ukazovat, které projekty jsou správné, které nesprávné, kam se peníze vkládat mohou, kam se peníze vkládat nemohou, přispělo do sektoru družstevních záložen 8,2 mld., a opakuji, že to je 76 % bilanční sumy primárních vkladů. Tečka, dál nebudu komentovat.

Dovolte tedy, abych v souladu se svou přihláškou do podrobné rozpravy přečetl návrh usnesení, který samozřejmě vychází z toho, co jsem zde navrhoval v průběhu minulého zasedání Poslanecké sněmovny.

"Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby ve věci získání finančních prostředků na poskytnutí návratné finanční výpomoci ke krytí výplat náhrad ze Zajišťovacího fondu družstevních záložen postupovala takto:

1. Aby pověřila skupinu Konsolidační banky profinancováním nezbytně nutné finanční výpomoci Zajišťovacímu fondu družstevních záložen.

2. K poskytnutí garance uvedené finanční operace využila účtu tzv. malé privatizace Fondu národního majetku, maximálně však do výše tří miliard korun.

3. Vzniklou finanční ztrátu, to je rozdíl od celkového objemu nutné finanční výpomoci a dosaženého výnosu z konkursu a vyrovnání, kryla částí z prodeje telekomunikačních licencí.

4. Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby zákonné nároky na plnění ze Zajišťovacího fondu družstevních záložen vzniklé k 30. 9. 2000 vypořádala nejpozději do 31. 12. 2000."

Žádám, aby o tomto návrhu bylo hlasováno jako o celku.

Současně si dovoluji navrhnout druhou část usnesení.

"Poslanecká sněmovna s politováním vnímá neochotu vlády respektovat navrhované způsoby řešení insolventnosti fondu pojištění. Poslanecká sněmovna považuje takový postup vlády a ministra financí

1. za projev neúcty a pohrdání její vůlí,

2. za nezodpovědné zhoršování situace družstevních záložen a jejich členů."

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Není tomu tak, končím podrobnou rozpravu.

Ptám se pana ministra, zda si přeje přednést závěrečné slovo. Ano, prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené dámy a vážení pánové, vzhledem k tomu, že jsem dostal v průběhu rozpravy několik věcných dotazů, pokusím se na ně odpovědět.

První a zřejmě nejvážnější otázka je otázka nového zákona o peněžním družstevnictví. Ministerstvo financí tento návrh zákona připravilo. Nyní je ve stadiu, kdy jej posuzuje Legislativní rada vlády, a po projednání v Legislativní radě vlády by měl být projednán vládou ČR a poté doručen obvyklou cestou do Poslanecké sněmovny. Čili lze očekávat, že se to stane někdy v průběhu měsíce listopadu, a měla by se tedy stihnout i prosincová schůze. To je tedy první věc.

Druhá otázka, resp. reakce na jedno z předchozích usnesení, které se týkalo personální situace Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami. Vzhledem k tomu, že rozpočet Úřadu bývá schvalován pravidelně v měsíci listopadu, a vzhledem k tomu, že v současné době je tento rozpočet úřadu na rok 2001 v závěrečné fázi přípravy, je pravděpodobné, že ještě v tomto kalendářním roce se vytvoří předpoklady pro to, aby k personálními posílení úřadu došlo.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím o klid. Promiňte, pane ministře - paní poslankyně, páni poslanci, prosím o klid v jednacím sále.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Děkuji.

Je třeba ovšem dodat, že potom to bude s využitím veřejných prostředků, tedy prostředků státního rozpočtu, abych mluvil přesně, protože bude nutné, aby takové posílení bylo odněkud financováno, a zřejmě nebudou dostačující příspěvky od jednotlivých družstevních záložen.

Konečně co se týče návrhů na to, aby byl využit rozpočet pro rok 2001 - mám na mysli státní rozpočet - jako zdroj možného vypořádání pojištění členů družstevních záložen, jejichž vklad pojištění podléhá, bezesporu je to věc, kterou je možno projednat v rámci druhého čtení rozpočtu, a já osobně se domnívám, že jsme na to plně připraveni.

Co se týče návrhu, který zde přednesl pan poslanec Doktor a který se týkal využití účtu malé privatizace. Nedomnívám se, že to je návrh rozumný. Podíváme-li se na to, jakým způsobem účet tzv. malé privatizace je využíván, bylo to vždy na tzv. restituce v případě ústavů sociální péče a podobných typů zařízení, případně i školských zařízení. Ty prostředky tam jsou už poměrně nízké, a jiný způsob využití než tento, tj. problémů vzniklých po restituci majetků po roce 1990, mi připadá neúčelný. Čili tento účet nedoporučuji tímto způsobem zatěžovat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministrovi Mertlíkovi, a nyní prosím pana zpravodaje Recmana, aby nás seznámil s průběhem rozpravy a přednesl návrhy, o kterých budeme hlasovat.

 

Poslanec Svatomír Recman: Vážené kolegyně a kolegové, v rozpravě, jak jsem ji vnímal jako zpravodaj, zazněla shoda vlády a poslanců, že je nutné a potřebné pomoci družstevníkům, že bez pomoci státu nebude možné odškodnit drobné vkladatele kampeliček.

Obrácenou stranou mince je naproti tomu rozdíl ve formě pomoci, jakým způsobem naplnit Zajišťovací fond družstevních záložen. V podstatě se to soustředilo do dvou možností. Ta první možnost je ze státního rozpočtu přímo nebo prostřednictvím státních dluhopisů, ta druhá možnost je prostřednictvím Konsolidační banky.

V obecné rozpravě k tomuto bodu vystoupili čtyři poslanci, v podrobné rozpravě vystoupili dva poslanci - Doktor a Recman - a přednesli návrhy na usnesení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP