(15.30 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, já mám pocit, že jste přátelskou nabídku u levé strany politického spektra jako východisko pro vás nevyslyšel. On vám dával nabídku, abyste se nenavlékl do chyby, vy ji podruhé zbytečně, podle mého názoru, opakujete. Myslím, že je to jedno, můžeme o tom klidně hlasovat, jestli trváte na slovu. Prvních pět navržených, z toho nepochybně plyne, že je úplně jedno, na které místo byly ve schváleném pořadu přesunuty, a po pátém z těchto původně navržených bodů, v daném případě 78., může nastat to, co vy navrhujete. Jestli rozumím panu poslanci Exnerovi, toto vám chtěl nabídnout, aby se nestalo, a vy jste to nepřijal, tuto nabídku. Takže já si myslím, že to vyřešeno není v této chvíli.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedo, já chci najít cestu k tomu, abychom mohli hlasovat o mém návrhu. V této souvislosti připomínám, že zatím jsme neschválili žádný program schůze, takže úplně formálně vzato platí zatím pouze návrh programu schůze. V tomto směru je i můj návrh stále platný, ale já se nepovažuji za procedurálního génia, já jsem připraven na takovou modifikaci, která umožní hlasování o mém návrhu. Prosím, aby ji tedy někdo navrhl.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane kolego, já bych vám doporučil, že bych z vašeho návrhu změnil čtyři písmenka a napsal tam tři. Takže místo "po projednání prvních pěti bodů" atd. že napíšeme "po projednání prvních tří bodů". Souhlasíte s tímto návrhem v tuto chvíli navrhovaného programu schůze?

 

Poslanec Karel Kühnl: (Mimo mikrofon: Pak by to bylo správně.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ještě pak je druhá varianta, já to zkrátím, ale navrhnu - už to pan poslanec Kühnl nemusí po mně opakovat, jestli jen kývne, tak to bude stačit - po projednávání bodu vládní návrh zákona, kterým se mění atd., dnešní bod 1, po projednání bodu dnešního, teď v programu, a po projednání bodu - teď vy řeknete jaký. Navrhuji, aby bylo všechno to vaše, co jste navrhoval.

Jestli jste všichni rozhodnuti, že to je chybně, tak to vyjádřete hlasováním. Nebo nejste naopak přesvědčeni, tak to tak udělejme.

Dám poslední slovo panu místopředsedovi Langerovi a pak dám hlasovat. Pan místopředseda.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já se omlouvám, ale mám zásadní připomínku. Myslím, že bychom se dostali hlasováním do velmi absurdní situace, kdybychom na této schůzi revokovali usnesení, které bylo přijato na schůzi úplně jiné. Z logiky věci bychom tak mohli revokovat jiná usnesení, která byla přijímána na jiných schůzích, a myslím si, že z logiky tohoto - to není nic proti kolegovi Kühnlovi - to není možné v tuto chvíli.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Nerozumím myšlence, že by Poslanecká sněmovna nemohla revokovat své usnesení. To se mi zdá naprosto absurdní myšlenka. To by nemohla udělat pak vůbec nic.

Doporučil bych, abychom hlasovali globálně o tom, jestli se dále chceme zabývat návrhem pana poslance Kühnla. Nemyslím to ve zlém. Nevidím pana poslance, jestli to viděl negativně. V momentu, když přijde rozhodnutí "ano", pak bych dával hlasovat o jednotlivých bodech tohoto jeho návrhu, kde by se drobné technické a technologické věci mohly ujasnit a vyřešit. Souhlasil by s tím pan poslanec Kühnl?

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedo, možná bych si dovolil požádat o jiné řešení, totiž o odložení tohoto hlasování. Ponechte mi chvíli času, já se pokusím vymyslet cestu, která by byla procedurálně průchodná. Myslím, že aby sněmovna hlasovala o tom, zda se chce dále zabývat návrhem, který byl podán, není dost dobře možné.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Když by řekla, že ne, tak ho zamítá. Rozumím tomu tak. Ale to je jedno.

Máme zde ještě šest dalších hlasování. Dal bych o nich mezitím hlasovat a tím bych umožnil každému přemýšlet. Nechte mne postupovat tímto způsobem. Zklidněme tuto věc. Vrátíme se k tomuto bodu. Pan poslanec Vymětal nechce respektovat tuto myšlenku, abychom umožnili každému o tom chvíli přemýšlet, a pak vám dám hned slovo. Ano? Ne. Trváte na svém slovu hned. Prosím.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane předsedo, ale já jsem se řádně hlásil o slovo a až v tuto chvíli jsem ho dostal, takže je mi líto. Myslím, že mám právo jako každý jiný poslanec ho dostat.

Takže já bych chtěl v proceduře jen prohlásit, že rozprava k programu byla uzavřena, tudíž i kdyby pan kolega Kühnl vymyslel cokoli, tak rozprava je ukončena, žádné návrhy nemohou padat.

Je tu stanovisko pana předsedy. Jestli se domnívá, že jeho návrh je hlasovatelný, či nikoliv. Pokud se předkladatel domnívá, že je hlasovatelný, pan předseda si myslí, že není hlasovatelný, je třeba, aby o tom rozhodla Poslanecká sněmovna hlasováním a abychom pokračovali dál v hlasování. Nevidím důvod, proč bychom se měli zdržovat v jednání. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Vymětalovi. Jak správně připomněl, každý má právo se přihlásit a dostat slovo. On po právu byl vyslyšen a slovo dostal.

 

Přece jen přeskočím tento bod a jdu k dalšímu hlasování, a to je návrh pana poslanec Bubníka, aby byl bod 53 fixně určen na 25. jako druhý bod dopoledne.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 24 z přítomných 182 poslanců 91 pro, 52 proti. Návrh o jeden hlas nebyl přijat.

 

Jestli má pan poslanec Bubník zájem sledovat výstup, ať to učiní. Nikoli.

 

Paní poslankyně Rujbrová jménem předkladatelů stahuje bod 45 našeho programu. O tom musím dát stejně hlasovat.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 25 z přítomných 183 poslanců 162 pro, jeden proti. Návrh byl přijat.

 

Prosím o pozornost dále. Pan poslanec Filip navrhuje, aby byla jako nový bod, a to jako předbod 85 dosavadního návrhu programu, zařazena "Zpráva ministra zahraničních věcí o rezolucích Evropské komise". Vy jste řekl Evropské komise? Dobře. O rezolucích Evropského parlamentu a o jejich vazbě na asociační dohodu, kterou má naše země s Evropskou unií. Všichni slyšeli, o čem je bod.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 26 z přítomných 183 poslanců 55 pro, 83 proti. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP