(14.40 hodin)

Poslanec Petr Mareš: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte, abych navrhl zařazení nového bodu na pořad jednání této schůze, a to bodu "Návrh Poslanecké sněmovny na jmenování likvidátora Fondu dětí a mládeže". Připomínám sněmovně, že jsme schválili zákon o zrušení Fondu dětí a mládeže, který ve svém prvém paragrafu konstatuje, že ke dni 1. prosince 2000 se Fond dětí a mládeže zrušuje, tímto dnem vstupuje do likvidace a vláda k tomuto dni jmenuje na návrh Poslanecké sněmovny likvidátora. Aby to bylo technicky možné, musíme tedy vládě likvidátora navrhnout.

Můj návrh je, abychom tento bod zařadili někdy po 24. 10., může to být 25., tak aby jednotlivé poslanecké kluby se mohly na volbu připravit, a tak abychom stihli vládě náš návrh předat.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, "volba likvidátora"…

 

Poslanec Petr Mareš: Návrh Poslanecké sněmovny na jmenování likvidátora Fondu dětí a mládeže na 24. tohoto měsíce. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Jako další poslanec Miroslav Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážený pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, dovolte, abych poprosil tuto sněmovnu, o dvě věci. Za prvé o přeřazení bodu pořadu č. 7, vládní návrh zákona o posuzování vlivu na životní prostředí, sněmovní tisk 495, na příští schůzi, po dohodě s ministrem životního prostředí.

A za druhé o přeřazení vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 152/1994 Sb., o volbách do obecních zastupitelstev, sněmovní tisk 584, na příští úterý, za týden, po dohodě s ministrem vnitra.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím vás, který je to bod dnešního programu?

 

Poslanec Miroslav Beneš: Bod 9. Bod 7. na příští schůzi, bod 9. na úterý této schůze.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Na úterý 24. 10. Děkuji. Pan poslanec Havlíček.

 

Poslanec Jiří Havlíček: Vážený pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, dovoluji si navrhnout sněmovně přeřazení bodu č. 4 návrhu schůze na příští schůzi. Zdůvodnění je: novela zákona 586 v bloku 3 neziskových organizací je celá prakticky obsažena v pozměňovacím návrhu poslance Šustra, takže nic nebrání tomu, jak navrhl pan poslanec Kocourek, toto projednávat, tak toto přeřadit na příští schůzi. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych navrhl přeřazení bodu č. 26 o vinohradnictví a bodu č. 54, jedná se o restituční zákon v rámci majetku družstev, na středu 25. 10. odpoledne. Pokud by prošel návrh kolegy Kováčika, tak jako bod 2 a 3, pokud by neprošel, tak jako bod číslo 1 a 2. Důvod je, že ministr zemědělství je na jednání CEFTA. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Poslanec Miroslav Kučera mladší.

 

Poslanec Miloslav Kučera ml.: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte, abych vás požádal o změnu programu, a to o zařazení bodů 18, 19 a 56, což jsou sněmovní tisky 688, 699740, na pevný termín, a to ve středu odpoledne. Jestli dobře sleduji průběh programu, tak by to byl 3., 4. a 5. bod odpoledního programu ve středu 25. 10.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi navrhnout, aby bod 6. programu schůze - vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2001 - byl zařazen jako první bod na tento čtvrtek, a to jako první bod po skončení písemných interpelací.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Pan poslanec Pilip.

 

Poslanec Ivan Pilip: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych navrhl zařazení nového bodu na program schůze s názvem "Informace vlády o schváleném postupu privatizace energetických společností a regionálních elektroenergetických distribučních společností".

Abych tento bod krátce zdůvodnil: Podle dostupných informací přijala vláda v zásadě pozitivní rozhodnutí privatizovat i tuto oblast české ekonomiky a je samozřejmé, že jako Parlament musíme respektovat, že jde o pravomoc vlády, budeme-li se záležitost dívat čistě z právního či ústavního pohledu. Přesto jde o rozhodnutí vlády s mimořádnými dopady na klíčovou oblast ekonomiky a samozřejmě s přesahem a dopady nejen na zbytek období této vlády, ale i do řady let následujících, a to pravděpodobně včetně některých rozhodnutí, která bude ještě nutné učinit a která ze schválených usnesení zřejmě vyplývají.

Informace, které byly k tomuto tématu prostřednictvím médií k dispozici, vyvolávají obavy, že vládou navržený způsob nepovede k řadě cílů, které bychom považovali za žádoucí, jako je např. zajištění konkurenceschopnosti a stability odvětví, liberalizovaný trh s elektřinou, optimálních cen elektřiny pro odběratele, maximalizace výnosů z prodeje atd., a to i přes to, že řadu těchto bodů usnesení vlády ze 4. října 2000 jako cíl stanoví. Podle dostupných informací se naopak lze obávat, že schválený postup může vést k hrozbě upevnění monopolu, k omezení nebo odložení vstupu konkurence do tohoto odvětví, a tím také k oddálení tlaku na snížení cen energií.

Pokud tedy vše shrnu, domníváme se, že vzhledem k míře těchto dopadů a vzhledem k tomu, že jde ne-li o největší, tak o jednu z největších privatizací za posledních deset let v české ekonomice, domníváme se, že i když - jak jsem již řekl - jde ústavně o pravomoc vlády, že by mělo jít o rozhodnutí, které je diskutováno širokým způsobem s politickou scénou, kde je dosažen, nebo alespoň snaha dosáhnout co nejširší konsensus.

Proto bych vyzýval vládu nebo poslance vládní strany, aby také podpořili návrh na zařazení tohoto bodu, aby o této vážné problematice bylo možno jednat i na tomto fóru. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Poslankyně Svobodová.

 

Poslankyně Alena Svobodová: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, navrhuji vyřadit z programu 28. schůze Poslanecké sněmovny bod č. 102, což je Výroční zpráva Rady Českého rozhlasu o činnosti Českého rozhlasu za rok 1999 a Ročenka Českého rozhlasu, tisk 746. Stručné odůvodnění: Tento tisk dosud nebyl projednán ve výboru pro vědu, kulturu, mládež a tělovýchovu. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Poslanec Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené dámy a pánové, chtěl bych navrhnout zařazení nového bodu, lépe řečeno dvou bodů, a to jako bod první "Návrh na odvolání předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro objasnění rozhodování státu v IPB od doby jejího vzniku do uvalení nucené zprávy a jejího prodeje ČSOB".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP