(16.30 hodin)

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane premiére, tato interpelace se týká klientů zkrachovalé Pojišťovny Morava, kteří byli postiženi povodní v roce 1997. Nebudu opakovat celou anabázi. Budu pouze citovat to, co jste mi 29. června odpověděl na této půdě na otázku, kdy konečně vláda zajistí vyplacení příslušných částek schválených v rozpočtu 1999. Tehdy jste mi řekl: "Tato interpelace je poslední, kdy jste ji ještě mohl uplatnit, protože kdybyste se mě zeptal například na příštím zasedání sněmovny, tak bych vám suše odpověděl, že tyto náhrady, resp. dotace již byly vyplaceny, a jistě by nebylo možné vytloukat politický kapitál z neštěstí lidí pojištěných u zkrachovalé pojišťovny."

Na moji žádost o přesný termín jste pak řekl: "K výplatám náhrad se v této kauze přistupuje právě nyní; protože máme konec června roku 2000, předpokládejme, že tedy termín, který chcete slyšet, se týká července 2000."

V červnu jste mě, pane premiére, osočil z vytloukání politického kapitálu z neštěstí lidí. Nejjednodušší způsob, jak mi v údajném vytloukání zabránit, by byl čin, tedy výplata náhrad. Musím však konstatovat, že vaše vláda je k neštěstí lidí lhostejná, a položit vám své obligátní otázky:

Jaké jsou důvody neustálých průtahů vyplacení pomoci klientům Pojišťovny Morava, kteří byli postiženi v roce 1997 povodní?

Za druhé chci spolu s veřejností vědět, kdy konečně vaše vláda zajistí vyplacení příslušných částek.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Slovo má předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Pane poslanče, musím vám i vašim kolegům - protože nepředpokládám, že si pamatují moji odpověď - nejdříve stručně zrekapitulovat fakta. Žádostí o finanční pomoc, které se týkají Pojišťovny Morava, bylo 1 478. Rozhodnutí ve správním řízení bylo vystaveno již 17. května 2000. Tato rozhodnutí byla neprodleně rozeslána jednotlivým adresátům. Z těchto 1 478 žádostí bylo 1 303 žádostí plně uznaných, 126 žádostí zčásti uznaných a 49 - jenom 49 - žádostí neuznaných.

Adresáti mohli do 15 dnů ode dne doručení rozhodnutí podat Ministerstvu financí rozklad. Ke dni 28. 6., to znamená tuším v době, kdy jsem odpovídal na vaši interpelaci v této věci, Ministerstvo financí od 1 460 žadatelů obdrželo vrácené doručenky o převzetí výše uvedených rozhodnutí. Pouze čtyři rozhodnutí se vrátila z důvodu úmrtí a 61 bylo rozkladů nespokojených žadatelů. Čili 1 460 vrácené doručenky v pořádku, čtyři úmrtí. Věřím, že ani vy nebudete obviňovat vládu za tato čtyři úmrtí. A 61 rozkladů nespokojených žadatelů.

14. 7. t. r., pane poslanče, se už na Ministerstvu financí konalo pouze závěrečné řízení, které posuzovalo 61 rozkladů, a v podstatě předmětem vaší interpelace dnes už může být jenom těch 61 rozkladů. Z toho sedm rozkladů bylo uznáno za oprávněné a původní rozhodnutí byla změněna. Ostatní rozhodnutí byla potvrzena. Znamená to tedy, že podle sdělení, které jsem dostal od Ministerstva financí, všech těch zbývajících - kolik to je? - 1460 žadatelů dostává tyto prostředky, a chtěl bych jenom připomenout, že tyto prostředky ze státní kasy činí 65 mil. korun. Rozhodnutím Ministerstva financí byly dokonce ještě poněkud navýšeny právě vzhledem k uznání oněch šesti(?) rozkladů. To je ale tak nepodstatný detail, že tím nehodlám sněmovnu zatěžovat.

Úřad státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění prostřednictvím financování územních rozpočtů Ministerstva financí a 23 okresních a magistrátních úřadů, o které se zde jedná, těchto 65 mil. distribuuje.

Závěrem bych chtěl říci, že jsem předpokládal, že schůze sněmovny bude v říjnu. Zářijová schůze, jak sám víte, je mimořádná. Omlouvám se v každém případě za to, že jsem do svých prognostických úvah nezahrnoval předpoklady, že se schůze sněmovny bude konat již v září. Nicméně věnovali jsme na to 65 mil. korun a přidali jsme ještě nějaké další drobné.

Jediné, v čem mě asi budete interpelovat příště, je - okamžik, 61 minus sedm je 54, takže možná že se budete ptát, proč těch 54 rozkladů nebylo Ministerstvem financí uznáno.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji vám, pane předsedo vlády. Slovo má pan kolega Kvapil s doplňujícím dotazem.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Pane premiére, hrubě se mýlíte. Interpeluji právě jménem těch 1 460 domácností, které obdržely v květnu rozhodnutí a neodvolaly se nebo nepodaly rozklad. A ty nemají ani kačku do dnešního dne. Tuto korunu nemají ani okresní úřady, přes které tyto výplaty mají probíhat. Tato informace je z dnešního rána. Musím říci, že zřejmě vás v této věci někdo soustavně obelhává. Určitě se k této kauze zase zřejmě budeme muset vrátit na další schůzi, protože obstrukce, které Ministerstvo financí v této kauze činí, jsou jistě pro tyto lidi nepochopitelné a velmi jim znesnadňují život, protože tito lidé potřebují prostředky, aby mohli platit nejrůznější půjčky, které si museli vzít, aby postavili nové domy a byty.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Pane poslanče, zajisté uznáte, že bych se nerad nechal obelhávat. Materiál, z něhož jsem vám citoval, byl zpracován pod gescí pana náměstka Hejnáka, referentka byla RNDr., nikoliv RSDr., Dana Vorlíčková, CSc. V každém případě nemám důvod tomuto podkladu nedůvěřovat, nicméně v každém případě se domnívám, že na základě vaší informace z dnešního rána učiním dotaz na tu instituci, která měla oněch 65 mil. distribuovat. A to nebylo Ministerstvo financí, ale jak jsem již uvedl, Úřad státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění. Přiznávám se, že jméno tohoto úřadu slyším poprvé, a slyším ho právě na základě tohoto podkladu. Vláda a Ministerstvo financí o těch 65 mil. již dostatečně dlouho a dávno rozhodly, takže částka k dispozici je.

V rámci fair play vám slibuji, že učiním dotaz, co se děje na Úřadu státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění, pokud - jak uvádíte - tito lidé vládou schválené prostředky ve výši 65 mil. ještě do dnešního dne nedostali.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Toto byla poslední odpověď na poslední vylosovanou interpelaci na předsedu vlády. Tento blok tedy v tuto chvíli končím a budeme pokračovat v 17 hodin blokem interpelací na členy vlády České republiky.

 

(Jednání přerušeno v 16.40 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP