(12.30 hodin)

(pokračuje Buzková)

Takže vás tedy požádám o klid.

(Pokračuje v uvádění bodu:) …a zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství, horní zákon, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 437/8, vrácený Senátem.

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 437/9. Senátor Vyvadil je mezi námi.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil ministr životního prostředí Miloš Kužvart.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budu velice stručný. Máme vlastně před sebou dvě možnosti. Senátní tisk podpořit, či hlasovat o původním znění sněmovního tisku. Mám za to, že je vhodnější sněmovní verze. U té senátní dochází k vypuštění jednoho zásadního bodu, totiž možnosti vlivu státu realizací vlastní surovinové politiky ovlivnit činnost v této oblasti. Na druhé straně, a tím chci skončit, zdůrazňuji, že každá z těchto dvou verzí je lepší než součastný stav. Totiž v jedné i druhé je ten hlavní zásadní posun oproti stávající právní úpravě, která se má novelizovat, totiž že obce se stávají řádnými účastníky správního řízení. Jsem velice rád, že se na tom sněmovna dohodla na svém zasedání v červenci, a toto by mělo být do geologické legislativy implementováno.

Takže na závěr, vážená sněmovno, mám za to, že lepší je sněmovní verze, ale je nezbytné, aby příslušným způsobem došlo k novelizaci v této oblasti. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Ptám se zpravodaje výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí poslance Rudolfa Tomíčka, zda si přeje se vyjádřit. Je tomu tak, udílím mu slovo.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, připomínky Senátu k předloženému návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 62 o geologických pracích, obsahuje celkem dva body. Dá se říci, že proti bodu č. 1 není námitek, ovšem úplně rozdílné je to u bodu 2, který navrhl Senát. Je to tak zásadní věc, která vlastně anuluje ingerenci státu do průzkumných prací, a dle mého názoru je to nepřípustné, neboť vlastníkem nerostného bohatství u nás je stát. Tady asi došlo k nějakému neporozumění znění zákona či podstatě tohoto zákona.

Z toho důvodu a již s ohledem na to, jakým způsobem jsme projednávali tento zákon a že tady došlo k určitému konsensu, který ve své podstatě po odborné stránce vyřeší až novela horního zákona, se kterou počítáme až v příštím roce, dovolím si apelovat stejně jako pan ministr Kužvart na to, že v určité oblasti tady došlo ke značnému kvalitativnímu posunu vpřed, hlavně ve vztahu k obcím, a toto je třeba podpořit.

Mohu jen zopakovat to, co tady řekl pan ministr Kužvart. I já podporuji schválení sněmovní verze této novely. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Nyní se táži zpravodaje hospodářského výboru pana poslance Josefa Hojdara, zda se chce vyjádřit k předloženým návrhům Senátu. Nechce se vyjádřit. Otevírám rozpravu, ve které jako první vystoupí pan senátor Vyvadil, připraví se pan poslanec Bendl.

 

Senátor Jiří Vyvadil: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, budu stručný. Odkazuji na stanovisko Senátu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Bendl.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, drahá vládo, drahý pane senátore, kolegyně a kolegové, domnívám se, že není možné, aby sněmovna přijala jak návrh, který prošel Poslaneckou sněmovnou, tak senátní návrh, přestože senátní návrh maličko v tom jednom ustanovení zpřesňuje pravomoci ministerstva a neumožňuje příliš zvůli úředníků na Ministerstvu životního prostředí, neboť škrtá to slovíčko "zejména" a za tím se může skrývat mnoho podezřelého. Domnívám se, že v oblasti geologických prací je zejména potřeba harmonizovat horní právo, horní zákon a geologický zákon s právem Evropské unie, což tato norma nedělá. Existuje usnesení vlády, které ukládá ministru životního prostředí, aby připravil takovou normu. Domnívám se, že je potřeba na ní urychleně pracovat a dát novely horního a geologického zákona do sněmovny tak, abychom mohli do Evropské unie jít i v této záležitosti se vztyčenou hlavou.

Proto za sebe nedoporučuji ani sněmovní, ani senátní verzi.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Bendlovi. Hlásí se dál někdo do rozpravy? Není tomu tak, rozpravu končím. Předseda poslaneckého klubu sociální demokracie má slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, chtěl bych požádat o deset minut na jednání klubu před závěrečným hlasováním.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Přestávka do 12.50 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 12.37 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP