(9.40 hodin)

Poslankyně Jitka Kupčová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji vyřazení z návrhu pořadu 27. schůze Poslanecké sněmovny bodů 23, 24, 25 a 26, tedy tisky číslo 539, 540, 606 a 605. Jedná se o tzv. soudcovské zákony, z nichž dva jsou vládní a dva poslanecké, a to z toho důvodu, že ústavně právní výbor na své schůzi dne 7. 9. přerušil jednání o těchto tiscích do 4. 10. letošního roku. Zároveň se tento návrh týká i třetích čtení, tedy bodů 56, 57, 58 a 59.

Zároveň po dohodě s navrhovatelkou dr. Parkanovou, navrhovatelkou zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 436/91 Sb., o některých opatřeních v soudnictví, bod návrhu č. 27, sněmovní tisk č. 233, a to z důvodu věcné souvislosti s předchozími návrhy, navrhuji vyřazení z programu této schůze i tento bod. Totéž se týká třetího čtení pod bodem 60.

Zároveň navrhuji zařadit na program této schůze Poslanecké sněmovny první čtení vládního návrhu ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/93 Sb., Ústava ČR, ve znění ústavního zákona č. 347/97 Sb., sněmovní tisk číslo 694, a to z toho důvodu, že tento návrh novely ústavy reaguje na nesoulad mezi článkem 98 odst. 1 ústavy a zněním § 2 odst. 1 zákona č. 6/93 Sb., ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou. Jedná se o změnu malého rozsahu, spíše legislativně technického charakteru. Je žádoucí, aby den účinnosti této novely byl shodný, jako je tomu v zákonu č. 6/93 Sb., o České národní bance, tedy 1. 1. 2001.

Dále navrhuji zařazení nového bodu programu této schůze, a to "Vládní návrh na použití finančních prostředků pro účely podpory nadačního fondu obětem holocaustu", tisk č. 710, a navrhuji ho zařadit jako nový bod 76.

Můj zatím poslední návrh je jakýmsi protinávrhem vašemu návrhu, pane předsedo. Jako zpravodajka k žádosti o vyslovení souhlasu k trestnímu stíhání poslance Jana Kasala a po dohodě s předsedou mandátového a imunitního výboru navrhuji, aby tento bod byl zařazen za dosavadní bod 13, a ne podle vašeho návrhu, tuším, že to bylo za bod 46, a to z toho důvodu, že tato schůze Poslanecké sněmovny musí tento bod projednat, a z obav, aby se nestalo, že by Poslanecká sněmovna nestihla tento důležitý bod projednat.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Prosím pana poslance Zunu.

 

Poslanec Milan Zuna: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, po dohodě s legislativou navrhuji, aby byl tisk 394/4, exekuční zákon, současný bod 8, předřazen tisku 476/4, obchodnímu zákoníku, současný bod 6. Je zde vazba mezi exekučním řádem a obchodním zákoníkem a z logiky věci vyplývá, že mělo být napřed hlasováno o exekučním řádu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Další je pan poslanec Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi učinit také návrh na změnu programu jednání, která by spočívala v tom, že by nejprve byl projednáván energetický zákon a potom zákon o hospodaření s energiemi, neboť zákon o hospodaření s energiemi se odkazuje na energetický zákon. Proto se mi z logiky věci zdá, že by měl být nejprve projednáván zákon energetický. Nejprve navrhuji, aby bylo změněno pořadí bodů 16 a 17. Druhá poznámka je, že tyto zákony by se měly projednávat v přítomnosti ministra Grégra, to znamená neměly by se projednávat dříve, než bude přítomen zde v jednací místnosti. To je první záležitost.

Druhá záležitost, která vyplynula při jednání na FNM. Je zpracována novela statutu FNM, na kterou už čekáme skoro rok. Byla projednána vládou a byla postoupena Poslanecké sněmovně, má sněmovní tisk 693. Navrhuji zařadit tento materiál do bloku "Zprávy", protože to podléhá pouze schválení Poslanecké sněmovny, nejedná se o zákon.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Další je pan poslanec Cyril Svoboda.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, navrhuji zařadit na program naší schůze sněmovní tisk č. 682, což je novela občanského zákoníku. Týká se to bytů. Pokud jde o zařazení, tak pokud by prošly již přednesené návrhy, byl by to bod č. 51. V každém případě by to mělo být za druhými čteními. Důvod tohoto návrhu je ten, že ona novela byla již předdiskutována v ústavně právním výboru jako dílčí novela občanského zákoníku a došlo k dohodě, že tento návrh bude podán samostatně. Byl bych rád, aby se v této diskusi pokračovalo kontinuálně, a z tohoto důvodu si dovoluji navrhnout obohatit program naší schůze o tento bod, sněmovní tisk č. 682.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Pan poslanec Miroslav Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych poprosil o stažení bodu 38, sněmovní tisk 584. Jedná se o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 152/94 Sb., o volbách do zastupitelstev v obcích, neboť tento vládní návrh náš výbor dosud neprojednal. To je jedna věc.

Druhá věc. Dovolte, vážený pane předsedo a dámy a pánové, abych se vyjádřil k návrhu na zařazení bodu programu "Temelín". Takto pracovně to velmi stručně nazvu. Domlouvali jsme se s panem předsedou hospodářského výboru, se kterým jsme se včera vrátili z Vídně, že bychom uspořádali společné zasedání hospodářského výboru a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí právě na toto téma. Myslím, že jednání těchto dvou výborů by bylo výrazně širším prostorem pro diskusi na téma Temelín, než je jednání Poslanecké sněmovny. Děkuji mnohokrát, jen bych chtěl upozornit, že ani rakouský parlament, ani parlament Evropský se na náš Parlament v této věci neobrátily. Obracejí se buďto na vládu, nebo na svoji vládu, v případě Evropského parlamentu se na náš Parlament obracel v souvislosti s úmluvou EPSO, ale jistě všichni víme, že probíhá její projednávání v parlamentních výborech.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Pan poslanec Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené dámy a pánové, navrhoval bych vzhledem k některých diskusím a možnosti rozpravy a dalšímu projednávání souvisejících problémů přeřadit stávající bod 2, to je zákon o České národní bance, za blok třetích čtení, což je v současné chvíli za bod 76.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP