(9.20 hodin)

(pokračuje Kocourek)

První bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu č. 8, neboť je pozměňovacím návrhem k pozměňovacímu návrhu č. 7. Nyní tedy hlasujeme o pozměňovacím návrhu č. 8. Zpravodaj nedoporučuje.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Předkladatel doporučuje.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Zahajuji hlasování, táži se kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování s pořadovým číslem 636 z přítomných 172 pro 112, proti 60. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Martin Kocourek: Tím pádem je pozměňovací návrh č. 7 nehlasovatelný.

Nyní jsme u § 2 odst. 2 písm. d), kde máme pozměňovací návrh č. 9. Nicméně tento pozměňovací návrh č. 9 je alternativou v případě nepřijetí návrhu 72. Proto doporučuji nyní přeskočit hlasování o tomto pozměňovacím návrhu, a až se dostaneme k pozměňovacímu návrhu č. 72, v případě jeho neschválení se vrátíme k návrhu č. 9. Upozorním na to.

Pokud je souhlas, budeme pokračovat v § 2 odst. 3, kde máme pozměňovací návrh č. 10. Stanovisko zpravodaje kladné.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Předkladatele negativní.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování číslo 637 z přítomných 172 poslanců pro 62, proti 110. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Martin Kocourek: Nyní se dostáváme k § 3 odst. 1, kde máme pozměňovací návrhy č. 11 a 12. Pozměňovací návrh 12 je pozměňovacím návrhem k návrhu č. 11, tzn. hlasovali bychom nejdříve o pozměňovacím návrhu č. 12 a poté 11. Návrh 12 zpravodaj doporučuje.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Předkladatel doporučuje návrh 12.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Takže nejdříve budeme hlasovat o č. 12, ano. Zpravodaj doporučuje, předkladatel také doporučuje.

 

Zahajuji hlasování, táži se kdo je pro ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 638 z přítomných 172 poslanců pro 169, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Martin Kocourek: Tím pádem je pozměňovací návrh č. 11 nehlasovatelný.

Jsme stále u § 3, kde máme nové odstavce, 2, 3, 4, a jsou zde pozměňovací návrhy 13, 14 a 15. Pozměňovací návrh č. 15 je kompletním pozměňovacím návrhem k č. 13, pozměňovací návrh č. 14 je částečným pozměňovacím návrhem k č. 13. Doporučuji, abychom hlasovali v pořadí: první číslo 15, poté 14, poté případně 13. V případě, že bude schválen č. 12, je 13 a 14 nehlasovatelný. Číslo 15 zpravodaj doporučuje.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Předkladatel č. 15 doporučuje.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Zahajuji hlasování číslo 639, táži se kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování číslo 139 z přítomných 172 pro 170, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Martin Kocourek: Pozměňovací návrhy č. 14 a 15 jsou nehlasovatelné.

Nyní jsme u § 5 odst. 2 písm. b), kde máme pozměňovací návrh č. 16. Tento pozměňovací návrh má přímou návaznost na pozměňovací návrh č. 73. V případě, že by nebyl schválen pozměňovací návrh č. 16, je i bod 73 nehlasovatelný. Takže budeme hlasovat o bodu 16. Zpravodaj doporučuje.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Předkladatel velmi zásadně nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 640 z přítomných 171 poslance pro 124, proti 56. Návrh byl přijat.

 

Můžeme pokračovat, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Kocourek: Dostáváme se k § 5 odst. 2 písem. e), kde máme tři pozměňovací návrhy - 17,18 a 19, přičemž č. 19 je kompletní pozměňovací návrh k návrhu 17, návrh č. 18 je částečným k bodu 17, proto doporučuji hlasovat v pořadí: 19, poté případně 18 a poté 17. V případě, že bude schválen návrh č. 19, jsou návrhy 18 a 17 nehlasovatelné. Návrh 19 zpravodaj doporučuje.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Předkladatel rovněž doporučuje.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování číslo 641 z přítomných 172 poslanců pro 171, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Martin Kocourek: Pozměňovací návrhy 17 a 18 jsou tím pádem nehlasovatelné.

Nyní jsme u § 5 odst. 2 písm f), kde máme pozměňovací návrh č. 20. Zpravodaj doporučuje.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Předkladatel rovněž doporučuje.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 642 z přítomných 172 poslanců pro 171, proti nikdo, návrh byl přijat.

 

Poslanec Martin Kocourek: Nyní jsme u § 6, kde máme pozměňovací návrhy 21, 22, 23, přičemž pozměňovací návrh 21 v případě jeho přijetí je podmíněný dalším hlasováním o návrzích 24, 25 a 26, a v případě, že nebude schválen pozměňovací návrh 23, potom jsou nehlasovatelné návrhy 88 a 92. Budeme hlasovat v pořadí, jak jsem je přednesl, tzn. nejdříve č. 21. Zpravodaj doporučuje.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Předkladatel 21 rovněž doporučuje.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Hlásí se pan poslanec Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové domnívám se, že tento návrh nebo tento soubor návrhů je nehlasovatelný. Článek IX ústavy praví, že ústava může být doplňována či měněna pouze ústavními zákony. Tyto návrhy mění přímo ústavu, neopírají se ani o žádné zmocňovací ustanovení.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Není rozprava! (Připomínky z pléna).

 

Poslanec Karel Kühnl: Mohu snad vysvětlit, proč je tento návrh nehlasovatelný, ne?

Je to přímá změna ústavy obyčejným zákonem a to naše ústava nedovoluje. Tento návrh je nehlasovatelný.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Dal jsem vám slovo vzhledem k tomu, že jste předseda poslaneckého klubu. Samozřejmě vaše námitka o hlasovatelnosti nebo nehlasovatelnosti zde zazněla. Myslím si, že se jedná o § 6 zákona o České národní radě, že se zde nikde neobjevuje zákon č. 1/1993, o Ústavě, ale předkladatel i zpravodaj ať se s tím vypořádají a vypořádá se s tím i sněmovna.

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Martin Kocourek: Myslím, že tyto argumenty pro a argumenty, které byly proti, zazněly v rozpravě ve třetím čtení. Už jsem sdělil své argumenty, nechci teď polemizovat s panem předsedou klubu, ale já s ním prostě nesouhlasím a myslím si, že možné hlasovat určitě je. Takže doporučuji hlasovat o námitce pana předsedy Kühnla, zda je hlasovatelný, nebo nehlasovatelný. Zpravodaj nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro námitku pana předsedy Karla Kühnla, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 643 z přítomných 170 poslanců pro 51 proti 55. Námitka nebyla přijata.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP