(21.00 hodin)

(pokračuje Exner)

Můžeme se srovnávat s některými jinými zeměmi. Abych nešel do zemí nám příliš strukturou vzdálených, uvedu například Finsko, které má menší počet obyvatel než my - asi 5,5 milionu. Mělo některé shodné výchozí podmínky před deseti lety a dosahuje v této oblasti značných úspěchů. Vydává celkově na podporu vědy a vývoje přibližně 3 % hrubého domácího produktu, který je na obyvatele vyšší než u nás. Z toho ovšem z veřejných rozpočtů jenom asi jednu třetinu, to je 1 % hrubého domácího produktu. Hlavní část je zaměřena na stanovené hlavní cíle rozvoje Finska, zvláště jeho ekonomiky zaměřené na náročné technologie.

My v našich materiálech výdaje na výzkum a vývoj mimo veřejné rozpočty vůbec neznáme, nemáme vůbec k dispozici, ale je možné s jistotou říci, že nepředstavují dvojnásobek částky, která je poskytována z veřejných rozpočtů. Podpora průmyslu z Ministerstva průmyslu a obchodu v této oblasti má letos zvýšenou částku na 1 mld. 420 mil. Kč a je to jenom asi jedna třetina částky, která by byla optimální a mohla by být účelně vstřebávána naším národním hospodářstvím.

Zcela neuspokojivá je situace ve většině průmyslových podniků, kde peníze na výzkum a vývoj, a to peníze investiční i neinvestiční, prostě nejsou. To prohlubuje zaostávání konkurenceschopnosti a zhoršuje perspektivu podniků i oborů. Bylo by třeba podpořit a většinou bohužel obnovit aplikovaný výzkum a vývoj podle oborů, jehož likvidace začátkem 90. let byla obrovskou chybou. Jsem názoru, že bez podstatné změny přístupů a financování v oblasti výzkumu a vývoje Evropskou unii ani jiné přední země nedoženeme, ani pokud jde o výkony národního hospodářství a samozřejmě ani pokud jde o výsledky vědy a výzkumu samotných.

To je zdůvodnění mých návrhů a děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Vzhledem k tomu, že bylo již 21.00 hodin, není možné již pokračovat v rozpravě. Bohužel, pan předseda nenechal odhlasovat jednání po 21.00 hodině. Já v tuto chvíli jsem ve složité situaci, pane předsedo, protože jednací řád říká výslovně, že se jedná nejpozději do 21.00 hodin, pokud se sněmovna neusnese jinak. Sněmovna se jinak neusnesla, takže my de facto v tuto chvíli již nejednáme, nicméně, prosím, mluvte.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Paní předsedající, pokud pan předseda sněmovny Klaus před odpoledními interpelacemi prohlásil - samozřejmě otázka je, zda to bylo odhlasováno - že se jedná do vyčerpání všech, včetně poslanců a včetně příspěvků. Chápu vaši pochybnost, samozřejmě, protože zapomněl o tom nechat hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Bohužel, ale pane předsedo, nepřítomný pan předseda Klaus nenechal hlasovat o jednání po 21. hodině. Mě osobně to velmi mrzí, protože bych velice ráda ukončila i podrobnou rozpravu, což by v tuto chvíli bylo již pouze otázkou minut, ale nejsem oprávněna po 21. hodině vyvolat dalšího poslance ani rozpravu uzavřít. Takže mně v tuto chvíli nezbývá nic jiného, než přerušit jednání tohoto bodu.

 

(Jednání přerušeno ve 21.04 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP