(18.00 hodin)

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Eduard Zeman: Opakujeme téma, které jsme zde již jednou probírali. Základní problém je někde jinde, než se pan poslanec domnívá. Pan poslanec staví problém tak, že jde o chybu úředníků. Problém je v tom, že není jasné, kdo je zřizovatel. Nejsou právně vypořádané vztahy původní skupiny zřizovatelů. Není na ministerstvu školství, aby určovalo, kdo z původních společníků je právoplatný zřizovatel a kdo ne. Toto musí skutečně rozhodnout soud.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já děkuji oběma pánům. Prosím paní poslankyni Páralovou, která bude interpelovat ministra vnitra.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážení páni ministři, kolegyně a kolegové. Pan doktor Jiří Málek, bývalý dokumentarista Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu, přednesl na zasedání mezinárodního kongresu zprávu o tom, jak postupuje státní bezpečnost, a dokumentoval to na případu agenta státní bezpečnosti Chalupy. Tento agent státní bezpečnosti pana doktora Málka zažaloval a pan doktor Málek vyhrál.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím, abyste pustili čas na otázku. Promiňte, paní poslankyně. Nemusíte znova. My vám ty vteřiny přidáme.

 

Poslankyně Alena Páralová: Mám zde stenozáznam z televize Nova pořadu Na vlastní oči, kde bych ráda citovala ze stenozáznamu. Moderátor: "Vy dneska máte v ruce rozhodnutí soudu, které říká, že tenhleten člověk je zodpovědný za to, že 15 lidí zemřelo a 700 lidí šlo do kriminálu. A teď je na vás, abyste to vyšetřili." Nebudu pro nedostatek času toto celé číst. Prostě Jan Srb, tiskový mluvčí ÚDV, odmítl před zraky televizních diváků převzít podání o spáchání trestného činu. A stejně jako paní Eliška Wágnerová, předsedkyně Nejvyššího soudu, se domnívám, že došlo k porušení trestního řádu tím, že příslušník policie odmítl před zraky televizních diváků převzít podnět k trestnímu stíhání. A kromě toho si myslím, že by ÚDV neměl čekat na podnět zvenčí a měl by sám konat.

Ráda bych se pana ministra zeptala, zda tento názor se mnou sdílí a co v tom podnikne. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, děkuji paní poslankyni. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra Stanislav Gross: Pane předsedo, paní poslankyně, dámy a pánové. Já budu dnes stručnost sama. Já samozřejmě si myslím, že každý policista je povinen plnit povinnosti, které mu ukládá zákon o policii, případně jiné právní předpisy, jako je trestní řád. Nicméně v tomto konkrétním případě policie konala. Ten záznam z televize Nova - alespoň podle mých informací - nebyl úplný a situace byla taková, že ten tiskový mluvčí Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování nemohl převzít a nepřevzal to trestní oznámení, podnět při onom natáčení, ale učinil to bezprostředně poté, a to v době kratší, nežli je 15 minut, kdy paní poručík Veronika Rázková obdržela nebo resp. převzala toto oznámení.

Ta věc se šetří v tuto chvíli. Předpokládá se, že termín šetření na úřadu pro dokumentaci bude červenec tohoto roku, to znamená řekněme, že během 14 dnů - alespoň podle předpokládaných termínů - bychom měli vědět, jak tato věc bude vyřešena. Takže já mohu konstatovat, že zákon porušen nebyl, že tato věc se šetří a že jediné, co můžeme diskutovat, je, jestli ono oznámení nemohlo být převzato o řekněme 14 - 15 minut dříve, ale rozhodně nebyl porušen zákon v tom, že by ten příslušný policista odmítl převzít ono oznámení, takže ta odpověď si myslím, že v tom směru je vcelku úplná.

Co se týče toho, jestli by policie neměla reagovat na podněty zvenčí. To je obecnější otázka, která si myslím, že musí být odpovězena jednoznačně tak, že policie by měla reagovat na podněty zvenčí, pokud se dozví z tisku, z veřejných sdělovacích prostředků, případně z nějakého jiného zdroje, že je někde podezření z páchání trestného činu nebo z toho, že byl spáchán trestný čin, tak by policie konat měla. Jediné, co mohu v tomto směru říci, je to, že nevím, zda policie měla v ruce ten rozsudek v občanskoprávním sporu, na základě něhož by mohla konat. Nechci v tuto chvíli předjímat, jestli ten závěr toho šetření, který je plánován ke konci července, povede k tomu, že bude trestní řízení pokračovat, nebo se shledá ten důkazní materiál v pozici řekněme pro trestní řízení nezpůsobilé. To prostě uvidíme, ale rozhodně mohu zkonstatovat, že bylo toto trestní oznámení převzato a že se v této věci koná.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Paní poslankyně je spokojena. Pan poslanec Kořistka má interpelovat pana ministra Motejla.

 

Ministr spravedlnosti ČR Otakar Motejl: Pan poslanec to vzal zpátky.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Jestli to vzal zpátky, tak mně to neoznámil.

Prosím paní poslankyni Šojdrovou, která nemohla tušit, že to bude vzato zpátky. Jestli zde není, tak mi nezbude, než říci, že měla teď dvakrát mluvit paní poslankyně Šojdrová - jednou interpelovat ministra školství a jednou… Prosím, paní poslankyně - máte zde být.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Já se omlouvám. Pane předsedo, netušila jsem, že pan kolega Kořistka se vzdal své interpelace.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já tomu rozumím. Jestli chcete, abych chvíli já mluvil, abyste se vydýchala, tak já z předsednického místa klidně chvíli mluvit budu a dáme vám miniaturní šanci.

Ještě se zeptám, jestli zde bude pan ministr Schling, až bude potřeba, za pět minut.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážený pane ministře. Program kariérního růstu byl připravován už v roce 1998, a to v době, kdy byl ministrem pan docent Sokol. Navazoval na program Učitel. Cílem bylo spojit profesní růst, tedy celoživotní vzdělávání učitelů, s finančním ohodnocením. Program kariérního růstu je nutný pro to, abychom do školství dostali mladou generaci ochotnou a motivovanou pro vzdělávání a pro profesní růst.

Já se velmi omlouvám za přerušovaný projev.

Poslední informace pana náměstka Roupce v souvislosti se zřizováním pedagogických center byla málo povzbudivá v tomto směru. Byli jsme informováni o nedohodě s Ministerstvem práce a sociálních věcí, a tedy o tom, že spojení profesního růstu a finančního hodnocení je zatím v nedohlednu.

To je informace, kterou nemohu přejít bez přímého dotazu na vás. Jak hodlá tedy ministerstvo školství realizovat program kariérního růstu? Jak chce ministerstvo motivovat učitele? Předem děkuji za odpověď.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Prosím pana ministra.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Eduard Zeman: Pane předsedo, dámy a pánové, vážená paní poslankyně. Pokud jde o materiál o kariérním růstu, je dávno hotov. Bohužel, musím s vámi souhlasit, nedohoda s MPSV trvá. Řešení jakési je možné. Spočívá v překvalifikaci, na které momentálně MPSV pracuje, překvalifikaci tarifních tříd, které by umožnily nám systém kariérního růstu do toho vsadit. V tuto chvíli je prostě věc zamrzlá, dokud nebudou tyto tabulky dostatečně zpracovány.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Je paní poslankyně spokojena s touto odpovědí? Není. Pan ministr to bere zase rychle. Kdybyste byl panem ministrem Lachnitem, tak nám budete 20 minut číst nějaký připravený dokument z vašeho úřadu. Vy byste měl udělat průnik těchto vašich dvou přístupů.

Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Pane ministře, nejde o to, zda jsem spokojena já. Já se bohužel obávám, že především nemohou být spokojeni učitelé a nemůže být spokojena ani veřejnost, která očekává aktivně motivované učitele. A tohle je velmi důležitá věc, zejména v souvislosti s příslibem vlády, že vzdělávání se stane prioritou, že se navýší rozpočet, a tedy budou i finanční prostředky pro zvýšené finanční ohodnocení učitelů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP