(15.10 hodin)

(pokračuje Buzková)

(Vzhledem k tomu, že se do sněmovny dostavil předseda PS Václav Klaus, žádají poslanci o zahájení hlasování. Předsedající sděluje, že hlasování začne ve vyhlášený čas.)

Paní poslankyně, páni poslanci, je 15.13 hodin přesně, přikročíme k hlasování o návrzích tak, jak tyto návrhy padly. Jako o prvním budeme hlasovat o návrhu pana poslance Pilipa. (Námitky.) Jako o prvním budeme hlasovat o návrhu pana poslance Pilipa na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Je to tak plně v souladu s jednacím řádem o tom, v jakém pořadí se takovéto návrhy hlasují. Nemohu si pomoci.

Pan poslanec si přeje něco sdělit.

 

Poslanec Ivan Pilip: Paní místopředsedkyně, já chápu, že sněmovna hlučela, nemusela jste slyšet všechna slova, ale já jsem přesvědčen, a myslím, že stenozáznam by to potvrdil, že jsem to dal jako podmíněný návrh pro případ, že by nebyl přijat návrh pana poslance Doktora.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, nezlobte se, já jsem dobře poslouchala váš návrh. Já mohu uznat jako podmíněný návrh to, pokud poslanec výslovně oznámí, že dává podmíněný návrh. Ale slova typu "že dávám pro jistotu ještě návrh" - to pro mě není dostatečné sdělení. (Hlas: Ne.) Já tedy vyčkám stenozáznamu. Prosím, aby mi byl donesen. Tvrdím, že tento návrh nepadl jako návrh podmíněný. (Nepřehledná diskuse v sále.) Já čekám na stenozáznam.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Pilip: Paní předsedající, já se obávám, že v tomto případě nejednáte zcela nestranně. Omlouvám se. Navrhuji proto, abyste nechala o postupu hlasovat. Myslím si, že to je zcela legitimní postup. Sněmovna by měla mít právo rozhodnout, která z obou variant je správná.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ne, pane poslanče, není. Jednací řád jednoznačně říká, v jakém pořadí se hlasují tyto návrhy. Pokud neprokážete ze stenozáznamu, že jste podal svůj návrh jako návrh podmíněný, dám hlasovat tímto způsobem. Pokud tak stenozáznam neuvádí, budeme hlasovat v pořadí, jak jsem uvedla. Já v tuto chvíli čekám, zda mi bude doručen stenozáznam vystoupení pana poslance Pilipa. Pan poslanec Pilip zajišťuje tento stenozáznam či ne? (Reakce z pléna mimo mikrofon.) Pane poslanče, já předpokládám, že chce-li mi někdo podat stenozáznam, nechť tak učiní.

Prosím, pan poslanec Vlach.

 

Poslanec Jiří Vlach: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já se přiznám, že moc nevím věcně, o co jde, ale když pozoruji tady tu šarádu kolem procedury, zdá se mi to trochu zvláštní. Nevím, jaký má kdo zájem a jaká je tendence, ale pokud poslanec - a postupujeme tak velmi často - nepřesně naformuluje svůj návrh, často si splete vracení k přepracování a podobné věci. V rámci druhého čtení - co je možné, co je možné v rámci prvého čtení, tak je zvykem - a vždy to tak předsedající dělají, že upřesní nebo se dotáží na upřesnění toho návrhu. A požadavek, když předseda řekne "čekám na stenozáznam", že by poslanec měl vyrazit někam do aparátu a začal ho opatřovat, to se mi zdá jako opravdu velká novinka. (Potlesk.) Já vás prosím o to, abychom postupovali korektně, v domluvě s navrhovatelem. Myslím si, že navrhovatel před tím hlasováním má zcela běžně, jako kdykoli jindy, právo návrh upřesnit. A jestliže v upřesňujícím druhém vystoupení řekl, že jde o návrh podmiňovací nebo podmíněný, tak bych se tím stenozáznamem nezdržoval.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, já s vámi bohužel v tuto chvíli nemohu souhlasit. Jsem přesvědčena o tom, že postupuji zcela korektně. Vždy umožním poslanci, aby upřesnil svůj návrh. Paní poslankyně, páni poslanci, pokud mě chcete poslouchat, čiňte tak, prosím, já každému umožním upřesnit jeho návrh, jedná-li se skutečně o upřesnění návrhu. Pokud poslanec učiní chybu ve svém návrhu v tom smyslu, jako že je návrh k přepracování či k dopracování, je zcela zjevné, co poslanec svým návrhem zamýšlel.

Nicméně nemyslím si, že je možné před samotným hlasováním v rámci upřesnění návrhu tento návrh zcela změnit a podat návrh jako podmíněný či návrh běžný. To je podle mého názoru zcela nad rámec upřesnění návrhu. Nezlobte se na mě, prosím. Já jsem v tuto chvíli obdržela zprávu od Kanceláře Poslanecké sněmovny, že stenozáznam je možno obdržet zhruba za tři čtvrtě hodiny.

Pan poslanec Pilip má slovo.

 

Poslanec Ivan Pilip: Paní předsedající, já mám ještě jeden návrh, který myslím neodporuje minimálně duchu jednacího řádu. Hlasování o návrzích zpravidla provádí zpravodaj. Protože předpokládám, že také zpravodaj poslouchá diskusi, mohl bych skrzevá požádat zpravodaje, jestli by se nevyjádřil k tomu, jak vnímal přednesené návrhy.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Chtěl bych zrekapitulovat, že nejprve padl návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona. Poté vystoupil kolega Pilip, který podal návrh na vrácení k dopracování. Já se domnívám, že proto, abychom mohli skutečně konstatovat jeho přesné vyjádření, je zapotřebí zřejmě stenozáznam. (Ohlas v sále.) Protože kolega Pilip hovořil o tom, že tento návrh podává pro případ, že by nebyl přijat návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP