(16.20 hodin)

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, jednak bych si dovolil navrhnout, aby volba byla tajná vzhledem k závažnosti situace, a za druhé bych si dovolil navrhnout vzhledem k tomu, že mohou vznikat určité pochybnosti ve vztahu jednotlivých navrhovaných kandidátů do této komise, v jejich vztahu k IPB, aby se každý z kandidátů vyjádřil v tom smyslu, jestli je v souladu či není, že nemá konflikt zájmů ve vztahu k předmětu vyšetřování činnosti komise, a to zejména nebyl a není ve vztahu k IPB, k osobám, které byly nebo jsou vlastníky IPB nebo IPB ovládaly nebo ovládají, nebo k osobám, které byly nebo jsou IPB vlastněny nebo ovládány, a to přímo nebo nepřímo prostřednictvím vztahu vlastnictví nebo jiných právních vztahů, mandátních smluv, opčních smluv, pracovněprávních vztahů. Žádal bych, aby každý z kandidátů se vyjádřil, že nemá tento rozpor zájmů a že nemá k IPB žádný takovýto vztah, protože by to bylo v rozporu i se zákonem.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Možná by stálo za to, kdybyste nechal předsedovi volební komise ještě váš návrh, aby byla poblíž řečnického pultu přesná definice onoho vztahu tak, jak jste jej definoval, aby bylo jasné, jaký charakter má mít či by neměl mít.

Prosím další přihlášku. Další přihlášku do rozpravy nevidím. Rozpravu tedy končím. Slovo uděluji panu poslanci Vidímovi.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedající, dámy a pánové, přiznám se, že v tomto okamžiku nevím, jak hodlá Poslanecká sněmovna přistoupit k návrhu předsedy poslaneckého klubu ČSSD, zda mám vyzývat každého jednotlivého z navržených kandidátů, aby zde na mikrofon prohlásil, že není, není, není. Rád bych se s vámi, pane předsedající, poradil.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Může se také stát, že řekne - je, je, je. Myslím si, že výzva pana poslance Škromacha měla deklaratorní charakter, nikoliv jakoby usnesení, o kterém Poslanecká sněmovna má hlasovat, a ukládá ji jako povinnost každému jednomu členovi komise. Domnívám se, že můžeme v tuto chvíli nejprve přistoupit k hlasování o návrhu pana poslance Škromacha, který navrhoval volbu tajnou, a potom, pokud bude schválena, tak postupovat buď tajnou volbou, nebo veřejně. Obávám se, že v tuto chvíli již není možné, aby každý jeden z kandidátů přistupoval jednotlivě k mikrofonu a hovořil, protože rozprava byla ukončena.

Pan předseda Filip, poté pan předseda Škromach, poté pan předseda volební komise Vidím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Procedurálně jsem chápal návrh kolegy Škromacha tak, že pokud se sněmovna usnese na tom, že takové prohlášení tady má zaznít, tak zazní až potom. Nepředstavoval jsem si, že zazní v rozpravě, že se tady budou individuálně lidé hlásit, protože to nemusí být vůle sněmovny, aby vůbec takové prohlášení chtěla slyšet. Pokud bude odhlasován procedurální návrh kolegy Škromacha o tom, že takové prohlášení má zaznít, tak potom musí být volba přerušena ještě předtím, než bude provedena. Jestli bude tajná, nebo veřejná, je druhá procedurální otázka, a potom by jednotliví kandidáti takovéto prohlášení učinili.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane předsedo, přesně v tomto duchu jsem hovořil, když jsem říkal, že jsem to nechápal jako návrh na usnesení. Pokud by to bylo jako návrh na usnesení, potom vámi deklarovaný postup je jasný a logický. Já jsem hovořil o doporučení, které formuloval pan kolega Škromach. Nyní má slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Omlouvám se možná za nepřesnost, ale mělo to být doporučení formou usnesení. Chtěl bych je ještě upřesnit v tom smyslu, že podmínkou podpory našeho poslaneckého klubu jednotlivým kandidátům je právě toto čestné prohlášení ve vztahu k tomu, co jsem přednesl.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Potom si rozumíme velmi přesně. Rozhodne-li Poslanecká sněmovna o tomto usnesení souhlasně, pak je logické, že před volbou každý jeden z kandidátů by se měl takto vyslovit.

Pan předseda volební komise.

 

Poslanec Jan Vidím: Rád bych se vyjádřil k návrhu pana poslance Škromacha na volbu tajnou. Chtěl bych požádat všechny poslanecké kluby, aby prostřednictvím svých zástupců ve volební komisi, kde jsou zastoupeny všechny poslanecké kluby, takovýto návrh předkládaly v průběhu jednání volební komise, aby ta byla schopna připravit tajnou volbu. To je procedura, která trvá několik hodin, nejméně hodin šest pro přípravu hlasovacích lístků a pro ověření ověřovateli. Proto bych chtěl velmi požádat, aby takovýto návrh nezazněl přímo v průběhu jednání Poslanecké sněmovny, ale aby zazníval na jednání volební komise, kde jsou všechny poslanecké kluby zastoupeny.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Z logiky vystoupení předsedy volební komise vyplývá, že bude-li schválena tajná volba, musíme volbu přerušit do doby, než bude tajná volba připravena. V tuto chvíli bych ještě chtěl požádat pana předsedu poslaneckého klubu ČSSD Škromacha, aby ještě jednou přednesl návrh na usnesení nikoliv o způsobu volby, ale onoho prohlášení tak, aby všichni přítomní v sále věděli, o čem se hlasuje.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Ano.

"Poslanecká sněmovna se usnáší, že každý z kandidátů vyjádří, že nemá konflikt zájmů ve vztahu k předmětu vyšetřování činnosti komise IPB, zejména nebyl a není ve vztahu k IPB, k osobám, které byly nebo jsou vlastníky IPB nebo IPB ovládaly nebo ovládají, nebo k osobám, které byly nebo jsou IPB vlastněny nebo ovládány, a to přímo nebo nepřímo prostřednictvím vztahu vlastnictví nebo jiných právních vztahů, mandátních smluv, opčních smluv, pracovněprávních vztahů a jiných."

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Děkuji. Nemohu udělit faktickou poznámku, nevedeme rozpravu. Faktem je, že to je docela závažný právní dokument, možná by bylo vhodnější mít ho k dispozici v písemné podobě, abychom měli možnost jej posoudit.

V tuto chvíli bych si dovolil navrhnout tento postup. Nejprve rozhodnout o tajné volbě. V případě, že se Poslanecká sněmovna vyjádří souhlasně o způsobu volby tajné, potom je dostatek prostoru pro to, připravit návrh usnesení pana kolegy Škromacha v písemné podobě pro všechny kolegyně a kolegy a těsně před tajnou volbou, jejím vyhlášením, potom hlasovat na základě písemného materiálu, který budeme mít k dispozici.

Toto je návrh procedury. Pan kolega Pleva pouze s procedurálním návrhem.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, chci jenom procedurálně říci, že v obecné rozpravě byl přednesen víceméně návrh deklarace. Teď se z toho stalo usnesení až po uzavření obecné rozpravy, což podle mne není možné, ale pokud je to možné, pak musí být možné meritorně k tomuto usnesení diskutovat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: To je problém. Nepochybně ano. Pan ministr Špidla.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, myslím si, že případ IPB je do té míry zajímavý a důležitý, že stojí za to, aby byla otevřena ještě rozprava a my se mohli věnovat návrhu, který předložil pan poslanec Škromach. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu ministru Špidlovi, že svým vystoupením rozpravu otevřel.

Obávám se, že vzhledem k tomu, že nemáme návrh usnesení v písemné podobě před sebou, je velmi složité o něm diskutovat. V každém případě pan kolega Pleva požádal o slovo a já mu ho udílím.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, ač nejsem navržen do komise, chtěl bych říci, že v usnesení, které navrhl pan kolega Škromach, je velký problém se slovíčkem "zejména", protože to není taxativní výčet, je to jenom demonstrativní výčet a patří tam i všechno ostatní. Takže tam např. může patřit i to, zdali dotyčný člověk někdy měl účet třeba u IPB. Obávám se, že slovíčko "zejména" je tam velkým problémem a může být kdykoliv zneužito proti členům komise.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP