(17.40 hodin)

(pokračuje Gross)

Jde o to, že záchranným jednotkám budou některé bariéry překračování státních hranic zjednodušeny. Jde o to, že budou moci překračovat státní hranice bez cestovních dokladů, budou zjednodušeny i některé věci týkající se finančních náležitostí, jako je osvobození od povinnosti mít vystaveny příslušné doklady, možnost překročení státní hranice mimo vyznačené hraniční přechody. Co se týká humanitární pomoci a zboží, které bude překračovat hranice, bude osvobozeno od cel, daní a jiných poplatků.

Jde tedy o to, že smlouvy obsahují ustanovení, která by měla velice výrazně urychlit režim, který je při překračování hranic jak pro osoby, tak i pro materiál v jiných případech stanoven. Řeší se zde i otázka používání letadel pro takovéto záchranné a humanitární akce, resp. pomoc. Tam se také zjednodušuje režim, který je stanovený.

Další princip, který bych mohl zmínit, je princip, že spolupráce mezi státy bude probíhat i v oblasti prevence mimořádných událostí, zejména pokud se jedná o technologické havárie. Bude se také týkat přípravy na odstraňování jejich následků včetně organizování společných cvičení záchranných jednotek smluvních stran.

Další a asi poslední princip, který bych zde jmenoval, je ten princip, že příslušné smluvní státy nebo strany se zavazují k tomu, že jejich orgány budou včas informovat o všech mimořádných událostech, které by mohly ohrozit území druhého smluvního státu. To jsou společné principy pro všechny tři smlouvy, které jsou předkládány.

Teď se budu zabývat některými specifiky a začal bych u smlouvy s Rakouskou republikou. Tato smlouva o vzájemné pomoci při katastrofách a velkých haváriích upravuje dále kromě věcí, o kterých jsem hovořil, i poskytnutí pomoci evakuovaným osobám. Předpokládá se tedy jakási řízená evakuace.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane ministře, chtěl bych vás upozornit, že jsme ve druhém čtení těchto smluv, že by bylo možná záhodno, kdybyste se vyjádřil k usnesení zahraničního výboru, který tyto smlouvy projednal.

 

Ministr vnitra Stanislav Gross: Ano. Jsem vcelku překvapen z projevů, ale zkrátím to. Považoval jsem za podstatné vás informovat o společných principech těchto tří smluv. Měl jsem pocit, že tím, jak klesá hladina hluku v sále, že to je důsledkem pozornosti, a nikoliv klesajícího počtu členů zákonodárného sboru.

Co se týká usnesení výboru ke všem třem smlouvám, souhlasím s nimi a chtěl bych poděkovat členům výboru za to, jakou práci odvedli při projednávání těchto smluv. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane ministře. Nyní poprosím pana poslance Michala Doktora. Než mu dám slovo, protože jsme se dohodli, že sloučíme rozpravu, dovolte mi, abych v tomto případě, protože i pan ministr mě předběhl, otevřel bod

 

57.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva mezi Českou republikou a Slovenskou republikou
o spolupráci a vzájemné pomoci při mimořádných událostech
/sněmovní tisk 562/ - druhé čtení

 

a bod

 

58.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Smlouva mezi Českou republikou a Maďarskou republikou
o spolupráci a vzájemné pomoci při katastrofách a závažných haváriích
/sněmovní tisk 589/ - druhé čtení

 

Pan ministr vystoupil s úvodním slovem druhého čtení ke všem třem smlouvám a já bych poprosil pana zpravodaje, aby vystoupil také se svým vystoupením ke všem třem smlouvám. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, slibuji, že budu maximálně stručný, a dovolím si předložit usnesení zahraničního výboru v pořadí sněmovních tisků.

Takže za prvé ke sněmovnímu tisku 589, tudíž usnesení zahraničního výboru pod tiskem 589/1.

Zahraniční výbor

1. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení, kterým Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Maďarskou republikou o spolupráci a vzájemné pomoci při katastrofách a závažných haváriích, podepsanou dne 17. června 1999 v Budapešti;

2. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, a zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

V zájmu maximální stručnosti bych uvedl, že stejný návrh usnesení se týká mezinárodní smlouvy o vzájemné spolupráci sjednané mezi Českou republikou a Rakouskou republikou. Máte písemně návrh sněmovního tisku 561/1. Stejné doporučující usnesení vám bylo sděleno písemnou cestou ve sněmovním tisku 562/1. Týká se uzavření mezinárodní smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o spolupráci a vzájemné pomoci při mimořádných událostech. Opakuji, že zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s těmito mezinárodními smlouvami.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám sloučenou rozpravu ke všem třem smlouvám a táži se, kdo se do ní hlásí. Nikdo se nehlásí, sloučenou rozpravu končím. Budeme hlasovat postupně o jednotlivých smlouvách tak, jak zní usnesení zahraničního výboru.

Usnesení zahraničního výboru k první smlouvě sněmovního tisku 561/1 zní, že doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas atd., jak máte ve svých písemných materiálech.

Všechny vás odhlašuji na žádost předkladatele i zpravodaje. Žádám vás o novou registraci. Budeme hlasovat o návrhu usnesení navrženém zahraničním výborem.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 264 z přítomných 113 poslanců pro 110, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Tím končím projednávání bodu 56.

 

Přikročíme k hlasování o bodu 57, sněmovním tisku 562. Opět se jedná o usnesení zahraničního výboru pod tiskem 562/1, kde opět vyslovuje souhlas se smlouvou mezi Českou republikou a Slovenskou republikou.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 265 z přítomných 116 poslanců pro 113, proti nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Tím končím projednávání bodu č. 57.

 

Přistoupíme k hlasování o usnesení bodu č. 58 sněmovního tisku 589. Opět usnesení zahraničního výboru pod č. 589/1, kde opět vyslovuje sněmovna souhlas se smlouvou mezi Českou republikou a Maďarskou republikou podle sněmovního tisku.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 266 z přítomných 116 poslanců pro 110, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s usnesením byl vysloven souhlas, a tím končím projednávání bodu č. 58.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP