(12.40 hodin)

Poslanec Jan Vidím: Za člena této rady je navržen pan Petr Štěpánek.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování číslo 169 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 178 se pro vyslovilo 84 a 46 bylo proti.

 

Poslanec Jan Vidím: Dále za člena této rady je navržen pan Rudolf Vodička.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 170 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 170 se z přítomných 180 pro vyslovilo 40 a 86 bylo proti.

 

Poslanec Jan Vidím: Konstatuji, že Poslanecká sněmovna zvolila za členy Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání pana Josefa Musila, pana Jiřího Novotného a pana Františka Schilbergera.

Do druhého kola této volby, neboť byli zvoleni tři z navržených kandidátů, tedy neobsazená místa jsou čtyři, postupují všichni nezvolení, protože postupuje maximálně dvojnásobný počet neobsazených míst - a nebyli zvoleni paní Jana Bobošíková a pan Milan Jakobec, Daniel Novák, pan Petr Štěpán a Rudolf Vodička. Čili ve druhém kole budeme rozhodovat o obsazení čtyř zbývajících uvolněných míst a budeme rozhodovat mezi těmito pěti kandidáty. Můžeme tedy zahájit druhé kolo, vážená paní předsedající.

Za členku této rady je navržena paní Jana Bobošíková.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já jsem ještě nezahájila druhé kolo, protože před zahájením druhého kola se přihlásil pan místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, já bych dal v tuto chvíli návrh na přerušení tohoto bodu a na jeho odročení na příští týden na pondělí jako bod před polední pauzou.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: O tomto procedurálním návrhu rozhodneme hlasováním pořadové číslo 171, které zahajuji a ptám se kdo je pro tento návrh.

Omlouvám se. Prohlašuji toto hlasování za zmatečné, protože si myslím, že není možné v průběhu hlasování cokoliv měnit.

Prosím tedy o odročení do pondělka do 14 hodin. O tomto procedurálním návrhu rozhodneme hlasováním. - Protože ale mám na pondělí zařazený bod, doporučovala bych toto odročení tohoto bodu na úterý 11. 7. před polední přestávkou.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 171 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 171 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 179 vyslovilo 105 a 50 bylo proti.

 

Dalším bodem je

 

107.
Návrh nominace na člena pracovní skupiny Rady vlády pro neziskové nestátní organizace
k vyhodnocení výběrového řízení na rozdělení finančních prostředků
získaných prodejem akcií určených pro Nadační investiční fond

 

Prosím, aby se slova nejdříve ujal předseda rozpočtového výboru poslanec Vlastimil Tlustý a stručně tento bod uvedl.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, jedná se o pokračování projednávání bodu, kterým sněmovnu vyzvala vláda k časovému postupu, který je nyní naplňován. Jistě si vzpomenete, že sněmovna odhlasovala rozdělení první části aktiv Nadačního investičního fondu ve prospěch nadací a zároveň uložila svým usnesením vládě a příslušné komisi předložení návrhu těchto pravidel, která upraví rozdělení druhé části aktiv Nadačního investičního fondu.

Doporučuji, aby tato pravidla byla přikázána k projednání rozpočtovému výboru, stejně jako to bylo při řešení rozdělení první části prostředků Nadačního investičního fondu. Po projednání těchto pravidel sněmovnou - to už upozorňuji na další vývoj událostí - mělo následovat předložení vládou návrhu na rozdělení druhé části prostředků.

Nyní jsme ve fázi schvalování pravidel, a jak jsem uvedl, navrhuji, aby se tím zabýval rozpočtový výbor.

Ještě doplním - druhá část tohoto problému je, že usnesení sněmovny vyzvalo radu vlády, aby nominovala člena do této rady vlády pro neziskové organizace, a poslaneckými kluby byly navrženi dva kandidáti, a sice pan Svatomír Recman a Ladislav Šustr. Může tedy proběhnout volba. Považoval bych za nezbytné uvést úplné informace, aby bylo zřejmé, do jakého orgánu bude sněmovna svého zástupce nominovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Upozorňuji ale, pana poslance, že o tomto bodu nebudeme hlasovat o přikázání, ale pouze o nominaci.

Prosím, aby se nyní ujal slova pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, kolega poslanec Tlustý už uvedl jména, která byla nominována jednotlivými poslaneckými kluby do pracovní skupiny Rady vlády pro neziskové organizace k vyhodnocení výběrového řízení na rozdělení finančních prostředků získaných prodejem akcií určených pro Nadační investiční fond. Byli to pánové Svatomír Recman KSČM a Ladislav Šustr KDU-ČSL.

Žádný zákon nestanoví způsob takovéto nominace a volební komise navrhuje veřejné hlasování prostřednictvím hlasovacího zařízení. Proto bych poprosil k tomuto bodu a navrženým kandidátům otevřít rozpravu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Otevírám rozpravu a ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Není tomu tak. Rozpravu končím a prosím pana poslance Vidíma, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážená paní předsedající, dámy a pánové budeme nyní hlasovat o navržených kandidátech. Za člena této pracovní skupiny je navrhován poslanec Svatomír Recman.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 173 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 173 se z přítomných 180 vyslovilo pro 57 a 78 bylo proti.

 

Poslanec Jan Vidím: Za člena této pracovní skupiny je dál nominován poslanec Ladislav Šustr.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 174 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 174 se z přítomných 180 vyslovilo pro 127 a 16 bylo proti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP