(Jednání pokračovalo ve 14.16 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, prosím, abyste všichni zaujali svá místa u svých pracovních stolů, abyste se přeladili z polední přestávky do pracovního rytmu. Budeme pokračovat v odpoledním jednání.

Dalším bodem je

 

8.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník,
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 465/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvedou ministr spravedlnosti Otakar Motejl, dále pak ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr a zřejmě i ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit. Prosím, aby se tito členové vlády postupně ujali slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Otakar Motejl: Vážený pane předsedající, vážení přítomní i nepřítomní poslanci Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40 z r. 1964 Sb., známý jako občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, byl bez pozměňovacích návrhů především projednán výborem pro evropskou integraci a dále byl projednán ústavně právním výborem. Vláda pověřila pro projednání tohoto vládního návrhu v Poslanecké sněmovně ministra průmyslu a obchodu, aby se zabýval právní úpravou spotřebitelských smluv, pana ministra pro místní rozvoj, aby se zabýval právní úpravou nájmů a podnájmů nebytových prostor, a mne ostatními otázkami.

Mé úvodní slovo se tedy bude především týkat toho, co není v působnosti pana ministra průmyslu a obchodu. Pokusím se zastat úkol vyplývající ze zadání pro pana ministra pro místní rozvoj.

Při posuzování navržené právní úpravy se logicky střetlo několik hledisek. Jedním z nich je pocit, že občanský zákoník je jedním ze zákonů, které jsou označovány slovem kodex, pojmem, který znamená něco více než jen zákon, kterým má být a může být utilitárně novelizován. Občanský zákoník by měl být, parafrázováno slovy Bible, "skalou, na níž stojí naše soukromé právo". Druhý je ovšem pocit, že období velkých kodifikací, že období základních a dlouhodobě neměnných základních zákonů není obdobím konce 20. století. Třetím je potom úvaha, že bez ohledu na předchozí pocity je nezbytná rekodifikace soukromého práva, a to již proto, že současné ideové kořeny občanského zákoníku nesporně nesou znaky socialistického občanského práva.

Nepřipadám si jako učitel, jehož výklad by byl schopen někoho zaujmout, ale mé mimické prostředky jsou omezeny, takže musím pouze vážit silou hlasu více než silou přesvědčivosti svých argumentů.

V této souvislosti sděluji, že přes všechny obtíže připravuji návrh věcného záměru rekodifikace občanského zákoníku k odborné diskusi ještě v průběhu závěru tohoto roku, tedy na samém konci druhého tisíciletí. Východiskem mých úvah je tedy základní otázka, kterou si položil ústavně právní výbor, zda a co má být předmětem novelizace občanského zákoníku v tomto snad do jisté míry přechodném období. Myslím, že ústavně právní výbor se s touto otázkou vypořádal způsobem, který zejména v oblasti, za kterou nesu gesční odpovědnost, mohu akceptovat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane ministře.

Vážené kolegyně a kolegové, já jsem vás svolal proto, abychom byli společně přítomni v maximálně možném počtu vystoupení ministra spravedlnosti, a prosím tedy ty z nás nebo ty z vás, kteří nechtějí toto vystoupení sledovat, aby opustili jednací sál a umožnili těm, kteří tak činit chtějí, aby tak učinit skutečně mohli.

Prosím, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Otakar Motejl: Vracím se tedy ještě k tomu, co jest do jisté míry povzbudivé a má býti především výrazem ocenění práce vás, kteří jste členy ústavně právního výboru, když mohu konstatovat, že v oblasti, za kterou nesu gesční odpovědnost, se ústavně právní výbor s otázkou, tak jak byla formulována, zda a co má být předmětem této dílčí novelizace občanského zákoníka v tomto snad do jisté míry přechodném období, vypořádal způsobem, který mohu akceptovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP