Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
28. června 2000 v 9.00 hodin

Přítomno: 176 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahajuji druhý den našeho jednání a všechny vás vítám. Prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o náhradní kartu, resp. sdělení, komu byla náhradní karta již vydána a její číslo.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: Walter Bartoš, Zdeňka Horníková, Taťána Jirousová, Petr Matějů, Miroslava Němcová, Miroslav Ouzký, Ladislav Skopal, Cyril Svoboda, Vlasta Štěpová - z důvodu zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku. Dále Miroslav Beneš, Jiří Hofman, Zdeněk Kořistka, Marie Machatá, Vilém Holáň a Karel Vymětal. Z vlády se omlouvá pan ministr Jan Fencl, pan ministr Jan Kavan a pan místopředseda vlády Pavel Rychetský z důvodu případné účasti na jednání Senátu.

S procedurálním návrhem se hlásí pan kolega Sobotka. Potom vám sdělím, čím bychom měli pokračovat.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vystoupil s procedurálním návrhem. Jedná se o návrh programu naší schůze Poslanecké sněmovny. Rád bych navrhl zařazení nového bodu 103 - Návrh na volbu členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury. Ostatní body navrhuji přečíslovat.

Jedná se o návrh na volbu orgánů Státního fondu dopravní infrastruktury. Volba je podmínkou pro zahájení činnosti a fungování tohoto fondu, který jsme zřídili zákonem. Dovoluji si požádat sněmovnu o podporu zařazení tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Musím si ještě poznamenat číslo bodu.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Je to zařazení nového bodu. Jedná se o nový bod 103 - Návrh na volbu členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury. Navrhuji zařazení jako bod 103 a ostatní body přečíslovat. Zařadit nikoliv dnes, ale mezi bod voleb. Pokud sněmovna rozhodne o zařazení tohoto bodu, bylo by dnes možné vyhlášení lhůt pro nominaci do tohoto orgánu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pro upřesnění. Můžeme pouze zařadit nový bod 103, ostatní se nepřečíslovávají.

Pan poslanec Ambrozek má náhradní kartu č. 16, pan kolega Kohlíček má náhradní kartu č. 4.

Hlásí se pan kolega Vojtěch Filip, potom pan poslanec Palas.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, paní a pánové, dovolím si také předložit jeden procedurální návrh, který by měl tento obsah.

Budeme dnes po 18. hodině projednávat odpovědi na písemné interpelace. Pan kolega Karel Vymětal je dnes na ustavujícím zasedání Severomoravské rady sociální dohody a nemůže být přítomen. Vzhledem k podmínkám jednacího řádu by odpověď, kterou odmítl panu ministrovi financí, nemohl projednat. Žádám proto Poslaneckou sněmovnu, zda by bylo možné tuto odpověď na písemnou interpelaci Karla Vymětala projednávat v pátek tento týden jako druhý bod. Je to odlišný návrh než ten, který padl na včerejším jednání. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan poslanec Palas.

 

Poslanec Jaroslav Palas: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych požádal o přeložení bodů 15 a 16 na čtvrtek na 14.00 hodin z toho důvodu, že usnesení zemědělského výboru byla rozdána tak, že tyto body můžeme projednávat až zítra.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Registruji, pane poslanče. Má ještě někdo jiný procedurální návrh? Pan kolega Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vzhledem k tomu, že v tomto týdnu bude probíhat souběžně projednávání některých zákonů v Senátu pana ministra zdravotnictví, čili body 39 - zákon o přírodních léčivých zdrojích a bod 40 - zákon o způsobilosti výkonu zdravotnického povolání, dovoluji si navrhnout, aby tyto dva body byly zařazeny na třetí týden ve středu jako první.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, že ze schváleného programu děláme čím dále tím více nepřehlednou změť různých bodů. Pan kolega Payne mi v tomto pomůže a ještě více situaci zkomplikuje.

 

Poslanec Jiří Payne: Velice se omlouvám, že pokračuji v tomto stylu. Dělám to poprvé za deset let v této budově. Chtěl jsem poprosit, zda by se můj návrh novelizace trestního zákona mohl projednávat v pátek jako jeden z prvních bodů, protože odjíždím s delegací OBSE. Pak by bylo obtížnější to projednávat.

Pokud je první bod v pátek volný, byl by to první bod v pátek.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Je to bod číslo 48. Byl by jako první bod tento týden v pátek. Kdo se ještě další přidá?

Dříve než budeme pokračovat v přerušeném jednání, máme před sebou pět procedurálních návrhů, o nichž musíme rozhodnout hlasováním. První je návrh pana poslance Sobotky, abychom zařadili nový bod 103 - volba orgánů fondu dopravní infrastruktury. Předpokládám, že všichni víme, o čem hlasujeme.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 39. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 138 pro návrh 125, proti 5. Návrh byl přijat.

 

Pan ministr vnitra a poslanec Gross má náhradní kartu č. 2.

 

Dalším procedurálním návrhem, o kterém rozhodneme hlasováním, je návrh pana kolegy Vojtěcha Filipa, abychom jednu z odpovědí na písemné interpelace, a to pana poslance Karla Vymětala, který se omlouvá z dnešního jednání, přesunuli na pátek jako druhý bod našeho dopoledního jednání.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP