(16.50 hodin)

(pokračuje Páralová)

Sledujeme-li mediální výstupy pana ministra Špidly a jeho náměstka Rusnoka, je jasné, že jde o kličkování a mlčení s cílem reformu co nejvíce oddálit. Například v září loňského roku uvedl pan ministr pro Hospodářské noviny, že je průběhem všeobecné debaty o důchodové reformě, k níž vyzval na jaře, zklamán. Myslel si, že debata bude vyhraněnější a že se rozvine ostřeji. Zdůraznil, že nejvíce očekával od diskusí pořádaných Senátem. To, že Senát nezareagoval, jej překvapuje, nyní prý počká ještě tak dva týdny, než se mu podaří vyjasnit, že se mu skutečně nepodaří vytvořit diskusní platformu, a pak zkusí jiný způsob. Zřejmě na úrovni vlády. To bylo loni v září.

Senát, jak všichni víme, komisi zřídil. Jejím předsedou je místopředseda odborových svazů pan senátor Štěch. Je snad pan ministr s prací komise, v jejímž čele je senátor zvolený za sociální demokracii, nespokojen? Mají v Parlamentu skutečně pracovat paralelně dvě komise se stejnou náplní? Chtěla bych pana ministra ujistit, že jen ve sněmovně má diskusní platformy hned dvě - výbor pro sociální politiku a zdravotnictví a rozpočtový výbor. Ani jeden z těchto výborů dosud neobdržel žádný materiál k důchodové reformě. Teprve až tyto standardní platformy selžou, hledejme jiné.

Pan ministr by měl konečně přistoupit k řešení tohoto závažného celospolečenského problému a představit parlamentním výborům tým pracovníků ministerstva, kteří na reformě pracují. Pan ministr Špidla se snaží prostřednictvím poslanců vládní strany vnutit poslancům svoji vůli, chce ukládat orgánu, který má schvalovat výsledky jeho práce, aby za něho pracoval. Sněmovna má však už teď dost práce s přepracováváním vládních návrhů, které přicházejí do parlamentu s mnoha chybami.

Dámy a pánové, kdybychom měli za každou cenu zřídit nějakou komisi, pak doporučuji komisi vyšetřovací, která bude mít úkol zjistit, proč se důchodová reforma nehýbe z místa, když je po ní obrovská společenská poptávka. Komise by pravděpodobně došla mj. i k následujícím závěrům: za prvé, pan ministr Špidla ignoruje usnesení sněmovny; za druhé, důchodová reforma není prioritou pana ministra Špidly.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji paní kolegyni Páralové. Pan ministr Špidla se přihlásil řádně. S faktickou poznámkou pan kolega Kasal.

 

Poslanec Jan Kasal: Paní kolegyně Páralová nám určitě odpoví na otázku, proč pan ministr Špidla je ministrem. Když si to tak nepřeje a když s ním není tak spokojená, mohla vyjádřit svůj názor jinak.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Paní kolegyně Páralová také s faktickou poznámkou. Pane ministře, musíte počkat.

 

Poslankyně Alena Páralová: Myslím, že pan ministr Špidla je ministrem proto, že sociální demokracie vyhrála volby.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan ministr Špidla.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající vážené poslankyně, vážení poslanci, tato ctihodná sněmovna ve svých zdech zažila již leccos a zažila mnoho různých výroků a zažila i mnoho názorů, které neobstály, zažila i mnoho názorů nepoučených a zažila i mnoho názorů, které jsou neseny povrchní agresivitou a nemají žádný vnitřní obsah. Názor paní poslankyně Páralové je názor, který je vybaven řekl bych stylem umění pro umění. Je to něco, čemu se v hudbě říká "variace na dané téma". Paní poslankyně Páralová se prostě rozhodla zpracovat variaci o tom, že důchodová reforma neexistuje a že není debata.

Musím jasně konstatovat, že v Senátu se ustavil podvýbor. Tento podvýbor zpracoval poměrně rozumný přístup a koneckonců v současné době se již shrnují první poznatky a první přístupy. Je to dobrá platforma, má cenu a osvědčuje se.

Je ovšem jiná věc, která stojí za zmínku. V současné době je již připraven zákon o oddělení důchodového systému od státního rozpočtu. Je to zákon, který v sobě obsahuje celou řadu změn, velmi hlubokých změn, a paní poslankyně Páralová bude jednou z těch, o kterých aspoň předpokládám, že se budou těmito změnami velmi pečlivě zabývat. A protože se jedná o zcela zásadní věc, o velice hlubokou přeměnu, považuji za zcela samozřejmé a přirozené, že si parlament vytvoří specializovaný orgán, který se bude tímto problémem zabývat a bude se jím zabývat velmi dlouho, velmi pozorně a velmi podrobně. Není možné, aby tyto úkoly zvládly rutinní stabilní orgány, které musejí již zvládnout mnoho dalších věcí.

Musím zcela jasně říci, že pokud se vůbec někde důchodová reforma odehrála, pokud se o ní skutečně mluvilo způsobem, který byl politicky produktivní, tak rozhodující pohyb byl ve sněmovnách, v parlamentech, protože bez schválení zákona se v důchodovém systému nic nestane. Stalo se tak ve Švédsku, stalo se tak ve Španělsku, děje se tak v SRN. Jsou to prostě kroky, které na sebe parlamenty musejí vzít, a pouze parlamenty, které jsou neuvážlivé, si nezřídí potřebné orgány.

Chci prohlásit zcela jasně: důchodová reforma je tématem důležitým, ale je to záležitost, kterou sociální demokracie bude zvažovat a bude postupovat krok za krokem. Odmítám jakékoli revoluční řešení, odmítám jakékoli řešení, které uvede systém do nerovnováhy. Všechny náznaky, které se objevily z konzervativního křídla, nikdy nebyly dotaženy do koncepčního rámce, ani v dobách, kdy byla celá řada let, kdy konzervativci měli k dispozici čas i vliv k tomu, aby se o důchodovou reformu pokusili. Neodvážili se, protože sami tušili, že jejich recepty jsou ideologické, prázdné a že neobstojí.

Chci zcela jasně říci, že oddělení důchodového systému od státního rozpočtu zbaví důchodový systém politického rizika, vytvoří prostřednictvím rezervního fondu kapitálové prostředky a vytvoří zcela novou situaci, která dosud v České republice nebyla. Musím jasně konstatovat, že v debatách s kolegy sociálními ministry v Evropské unii je náš přístup považován za rozumný, a musím konstatovat i to, že Světová banka zrevidovala striktní stanovisko k povinnému třípilířovému systému a připouští, že naše cesta je dobrá. Chci také upozornit na to, že maďarská a polská reforma se dostávají do značných potíží a že stojí za to zvážit, zda jejich přístup nebyl chybný.

Chci také jasně zdůraznit, že toto je první a významný krok, kterým budeme postupovat dál, a bude to trvat roky a překročí to i toto volební období. Proto jsem usiloval o to, aby základní platforma pro debaty vznikla v Senátu, protože rozhodující vlastností Senátu je, že je schopen udržet kontinuitu i ve více volebních obdobích. Ale přesto myslím, že je odpovědností sněmovny k úkolu, který je v pravém slova smyslu historický a na kterém závisí životní osudy několika milionů lidí - mimochodem důchodů se celkově vyplácí 2,5 mil. - myslím, že je odpovědností sněmovny, aby při řešení tohoto úkolu si vytvořila odpovídající technické a organizační zázemí. Udělaly to všechny rozumné sněmovny a já nepochybuji, že to udělá i sněmovna naše.

Dámy a pánové lze pronést velmi mnoho dalších slov. Je možné pronést mnoho slov prázdných i mnoho slov, která mají smysl, ale nic nezměníme na základní situaci. Během několika týdnů půjde do sněmovny významná důchodová předloha a tato důchodová předloha díky tomu, že se skutečně týká něčeho mimořádně citlivého, podle mého názoru vyžaduje zvláštní způsob projednávání.

To je vše, děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP