(15.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já se velice kloním k výkladu pana poslance Tlustého, ale vzhledem k návrhu pana poslance Karla Vymětala nechám rozhodnout sněmovnu.

Já se jako předsedající schůze kloním k výkladu, že budeme hlasovat o bodu K jako o celku. Pan poslanec Karel Vymětal namítá, že tento postup není správný. Dám hlasovat o námitce pana poslance Karla Vymětala. Bude-li přijata, budeme hlasovat o bodu K2, přestože to považuji za nesmyslné. Nebude-li přijata, budeme hlasovat o bodu K jako o celku.

 

V hlasování pořadové číslo 471, které zahajuji, se ptám, kdo souhlasí s procedurální námitkou pana poslance Karla Vymětala. Kdo je proti této námitce?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 471 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 162 vyslovilo 34 a 102 bylo proti.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu uvedeném pod písm. K jako o celku. Prosím stanoviska.

 

Poslanec Jan Kostrhun: Záporné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 472. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 472 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 162 vyslovilo 44 a 96 bylo proti.

 

Pokračujte, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Kostrhun: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Tlustého pod písm. L na str. 7.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Stanovisko kladné, zpravodaje kladné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo... Já se omlouvám, nechám doběhnout hlasování pořadové číslo 473 jako hlasování zmatečné. Pan poslanec Vymětal si přeje něco namítnout.

 

Poslanec Vojtěch Vymětal: Já se obávám, paní předsedkyně, že jsme o tomtéž hlasovali v bodě H2.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: H2? Ne, nehlasovali, pane poslanče, protože my jsme v bodě H2 hlasovali o vypuštění celého tohoto svátku. Zde se bude hlasovat pouze o části jeho názvu. Budeme tedy hlasovat znovu.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 474. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 474 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 161 vyslovilo 87 a 46 bylo proti.

 

Prosím, pane zpravodaji, předložte poslední pozměňovací návrh.

 

Poslanec Jan Kostrhun: Pozměňovací návrh pod písm. M, str. 7, je podle mého názoru nehlasovatelný.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já se velice kloním k tomuto výkladu, protože nemyslím si, že je možné, abychom měli stejný den uvedený pod několika typy státních svátků. Pan poslanec Doležal s tím souhlasí, děkuji.

O všech návrzích bylo hlasováno. Je tomu tak, pane zpravodaji? Není tomu tak, pan zpravodaj tedy ještě má slovo. Již to vidím, str. 8.

 

Poslanec Jan Kostrhun: Ještě na str. 8 je pozměňovací návrh pana kolegy Bubníka pod písm. N. Podle mého názoru pro naprosto nepřesnou a mnohoznačnou formulaci je také nehlasovatelný.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím o klid, protože opravdu neslyším, co se v této sněmovně děje.

Pan poslanec Bubník zde není, pan zpravodaj tvrdí, že návrh je pravděpodobně nehlasovatelný. Podle mého názoru je opravdu obtížně hlasovatelný z toho důvodu, že zde není uvedeno datum, které má být použito, to znamená, že pokud nebude nikdo namítat, já tvrdím, že tento návrh je nehlasovatelný, a hlasovat o něm nebudeme.

Já vás na žádost z pléna všechny odhlašuji a prosím o novou registraci.

Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Vlastimila Tlustého a dalších na vydání zákona o státních svátcích, o dnech pracovního klidu a o významných dnech, podle sněmovního tisku 449, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 475. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návhru?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 475 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 156 vyslovilo 100 a 48 bylo proti. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Paní poslankyně Orgoníková se hlásí.

Prosím o ticho v jednacím sále. Páni kolegové, já sice chápu, že je pátek odpoledne, ale máme před sebou ještě značný kus práce. Je velká škoda, když tuto práci neuděláme. V tomto hluku opravdu není možné pokračovat.

Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já nechci zpochybnit hlasování, pouze pro stenozáznam chci říci, že jsem u pozměňovacího návrhu pana poslance Recmana hlasovala "ano" a ve sjetině mám "ne". To jen pro pořádek. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Dalším bodem je

 

136.
Návrh na zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro důchodovou reformu

 

K tomuto bodu nám byl rozdán návrh usnesení Poslanecké sněmovny. O zřízení této komise požádal poslanec Zdeněk Škromach, kterého nyní prosím, aby se ujal slova a návrh odůvodnil. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

Ještě předtím, než pan poslanec Zdeněk Škromach dojde k mikrofonu, upozorňuji, že bychom měli dnes ještě projednat body 137 a 138.

Slovo má pan poslanec Zdeněk Škromach a já prosím o klid.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, vážená vládo, dovolili bych si jménem poslaneckého klubu sociální demokracie předložit návrh na zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro důchodovou reformu.

Tady bych chtěl upozornit, že v návrhu usnesení, který jste dostali v rámci žádosti poslaneckého klubu, je špatně uvedeno v návrhu na usnesení, že se jedná o stálou komisi, čili ne, je to návrh na dočasnou komisi Poslanecké sněmovny pro důchodovou reformu.

Pro jistotou přečtu návrh celého usnesení, který budu muset asi ještě přednést, ale aby bylo jasné, včetně ještě některých doplnění. Čili:

Poslanecká sněmovna:

I. zřizuje podle § 47 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, dočasnou komisi Poslanecké sněmovny pro důchodovou reformu do doby schválení koncepce důchodové reformy Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky, nebo variantně do 31. 12. 2001;

II. určuje počet členů dočasné komise Poslanecké sněmovny pro důchodovou reformu na 12;

III. stanoví, že uvedená komise bude stanovena podle zásady poměrného zastoupení.

Zde chci říci, že toto ukládá v podstatě jednací řád Poslanecké sněmovny.

Nyní bych si dovolil přednést zdůvodnění tohoto návrhu, které bude o něco delší, takže kdo z poslanců či poslankyň se nutně potřebuje občerstvit, má v tuto chvíli možnost.

Důchodové pojištění nelze chápat izolovaně, ale jako nedílnou součást sociálního a ekonomického systému. Důchodový systém je systém dlouhodobých dávek a částečné změny základních parametrů ohrožují jeho sociální podstatu, dávkovou i finanční stabilitu a jistotou občanů. Jakákoli reforma důchodového pojištění -

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte, pane poslanče. Paní poslankyně, páni poslanci, já vás opravdu strašně nerada napomínám a věřte tomu, že to dělám velmi nerada, ale v tuto chvíli opravdu není možné jednat. Já bych byla velice ráda, kdybychom dnes jednali alespoň do čtyř hodin, na kterých jsme se dohodli.

Prosím ještě jednou o klid.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji, paní předsedající.

Jakákoli reforma důchodového pojištění ovlivňuje prakticky všechny občany, dotýká se však i hospodaření zaměstnavatelských subjektů státu, a musí být proto výsledkem širokého společenského konsensu dosaženého na dostatečné autoritativní úrovni.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP