(11.40 hodin)

(pokračuje Mertlík)

Chtěl bych říci, že vládní návrh zákona, který není v tomto bodě dotčen ostatními pozměňovacími návrhy, tak jak byly předloženy, se vypořádává s tímto problémem, který chtějí pravděpodobně řešit předkladatelé těchto bodů, v § 28 odstavcem 2, který zní "Zřizovatel poskytuje příspěvek na provoz své příspěvkové organizaci zpravidla v návaznosti na výkony nebo jiná kritéria jejich potřeb." Touto obecnou formulací, která se týká všech typů zařízení ve všech resortech, nejen tedy školství, se podle mého názoru dostatečným způsobem vytváří rámec pro správné a ekonomické financování i pro školy. Čili není třeba zvláštní právní úpravy, která by určovala ministerstvu školství, jakým způsobem v této věci pracovat.

Ostatní návrhy, které byly předneseny v rámci druhého čtení, považuji v převážné míře za možné a vylepšující návrhy legislativního typu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. V tuto chvíli se omlouvám zpravodaji rozpočtového výboru, že jsem ho pominul jako osobu nejvíce fundovanou pro přednesení zpravodajské zprávy, jako předsedu rozpočtového výboru, protože ten byl oním gesčním výborem a výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí byl dalším výborem, který se věcí iniciativně zabýval. Nyní dávám možnost vystoupit se závěrečným slovem zpravodaji rozpočtového výboru panu poslanci Vlastimilu Tlustému.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené dámy a pánové dovolte mi provést vás tiskem 434/6, což je tisk obsahující všechny předložené pozměňovací návrhy k této vládní předloze.

Na prvních 24 stranách tohoto usnesení je obsažen komplexní pozměňovací návrh, který byl schválen a sněmovně doporučen výborem pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, pozměňovací návrh, který byl rovněž většinově podpořen při jednání v rozpočtovém výboru. V rámci druhého čtení byl tento komplexní pozměňovací návrh schválen jako základ dalšího projednávání, tzn. naše hlasování musí být zahájeno hlasováním o tomto komplexním hlasovacím návrhu.

Poté budeme moci hlasovat o pozměňovacích návrzích, které byly vzneseny v rámci druhého čtení. Ty jsou uvedeny na str. 25, 26 a 27, přičemž navrhuji, aby se o nich hlasovalo v pořadí, v jakém byly předneseny.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Je námitka proti takovémuto postupu? Považuje někdo za potřebné o tomto postupu při hlasování nechat hlasovat? Ani na jednu z těchto otázek jsem nedostal odpověď, soudím tedy, že není třeba o tom hlasovat a že je souhlas s tímto postupem.

Prosím všechny, kteří se chtějí zúčastnit hlasování, aby přišli do Poslanecké sněmovny.

Ještě se hlásí pan zpravodaj Petr Bendl.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kolegyně a kolegové chtěl bych využít svého práva a chtěl bych navrhnout opravu jedné chyby, která se stala, a to v návrhu pod číslem D18, který říká, že v § 23 odst. 3 se mají vypustit slova "příspěvkových organizací". Správně má být odst. 2. Odst. 3 v § 23 vůbec není.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane zpravodaji omlouvám se, ale podrobná rozprava v rámci třetího čtení již byla uzavřena. Rozumím vašemu vystoupení jako žádosti o znovuotevření rozpravy, ve které byste mohl přednést tyto legislativně technické úpravy.

Byl to tedy návrh na znovuotevření rozpravy ve třetím čtení. Pan ministr dopravy a spojů jako renomovaný odborník na problematiku veřejné správy a územních rozpočtů nám hodlá něco sdělit.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Jaromír Schling: Pane předsedo, dámy a pánové, nejsem odborník na znovuotevírání rozpravy, ale vzhledem k potřebě urychlit jednání tak činím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji vám jménem svým a věřím i svých kolegů. Rozprava je otevřená. Pan poslanec Bendl má možnost vystoupit.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji, pane ministře. Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, tedy ještě jednou si dovolím navrhnout v rámci rozpravy ve třetím čtení dvě změny týkající se chyb, které se dostaly do návrhu usnesení nebo do návrhu pozměňovacích návrhů.V písm. D18 opravit v § 23 odst. 3 na odst. 2. V písm. D2 v § 7 odst. 1 písm. c) vypustit slovo "vlastních" a o té druhé části, která je už gramaticky správně, nehlasovat.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Toto byly legislativně technické úpravy. Žádnou další přihlášku nevidím. Rozpravu tedy již konečně uzavírám.

Pan ministr i pan zpravodaj rozpočtového výboru se svými závěrečnými slovy již vystoupili. Pan zpravodaj rovněž přednesl návrh procedury, která nebyla zpochybněna. Budeme se jí tedy řídit.

Nyní prosím pana kolegu Tlustého, aby předkládal jednotlivé návrhy k hlasování.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Jak jsem již uvedl, prvním pozměňovacím návrhem je komplexní pozměňovací návrh, který je v tisku č. 434/6 označen písmenem A a naleznete ho na stranách 2 až 24. Navrhuji, aby o tomto návrhu bylo hlasováno najednou.

Stanovisko pana ministra je kladné, stanovisko zpravodaje neutrální.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahajuji hlasování číslo 413. Kdo je pro tento návrh nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 185 pro 166, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Přijetím tohoto návrhu se přesouváme na stranu 25 tohoto tisku k návrhu paní poslankyně Šojdrové pod písmenem B.

Stanovisko pana ministra je záporné, stanovisko zpravodaje rovněž záporné.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 414. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 185 pro 11, proti 151. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dalším návrhem je první návrh pana poslance Pícla, označený jako C1.

Stanovisko pana ministra je negativní, stanovisko zpravodaje rovněž negativní.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování číslo 415. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 186 pro 13, proti 154. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Nyní, nebude-li námitek, můžeme hlasovat najednou o návrzích druhém a třetím pana poslance Pícla.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Je námitka? Ano, je žádost o oddělené hlasování. Prosím pana poslance Tlustého.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Nejprve tedy návrh druhý pana poslance Pícla - stanovisko pana ministra je záporné, stanovisko zpravodaje rovněž záporné.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování číslo 416. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 186 pro 16, proti 151. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dále je třetí návrh pana poslance Pícla. Stanovisko pana ministra je záporné, stanovisko zpravodaje rovněž záporné.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování číslo 417. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 185 pro 14, proti 156. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP