(10.50 hodin)

(pokračuje Langer)

Zahájil jsem hlasování číslo 403, kterým rozhodneme o této námitce. Kdo souhlasí, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 186 pro 131, proti 27. Návrh byl přijat.

 

Kolegyně a kolegové, byl bych skutečně rád, kdybychom cestou procedurálních připomínek, revokací některých hlasování nešli jen proto, že chceme zvrátit výsledek předcházejícího hlasování.

 

Zahájil jsem tedy hlasování číslo 404 a ptám se, kdo je pro návrh D1, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 187 pro 97, proti 88. Návrh byl přijat.

 

Vidím předsedu poslaneckého klubu ODS Vlastimila Tlustého, který zřejmě řekne to, co jsem chtěl říci já.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Chtěl bych jen konstatovat, že kolega Zaorálek nyní hlasoval proti, což myslím dokonale vyjadřuje vztah k tomuto tělesu. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: I já jako předsedající mám pocit, že stejně jako včera, i dnes byla procedurální námitka zpochybňující hlasování zneužita. To je moje stanovisko.

Nyní můžeme přistoupit k závěrečnému hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení.

Ještě předseda poslaneckého klubu KSČM pan Vojtěch Filip, osoba s přednostním právem vystoupit. Prosím všechny kolegyně a kolegy o klid v jednacím sále.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, pane předsedo, vážení členové vlády, paní a pánové, jsem přesvědčen o tom, že některé komentáře tady byly velmi nevhodné.

Vážný způsob, kterým je změněna politická situace v České republice po přijetí tohoto zákona a narušen ústavní princip o poměrném zastoupení a většinovém systému při volbách do Poslanecké sněmovny a Senátu, mě nutí říci, že KSČM se závěrečného hlasování o tomto zákonu nezúčastní, protože nemá zájem se podílet na změnách, které vedou k faktické diktatuře dvou politických stran.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: (Ve sněmovně je značný hluk.) Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 212/1996 Sb., a nálezu Ústavního soudu uveřejněného pod číslem 243/1999 Sb., zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku číslo 585, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Ještě předtím jsem viděl přihlášku předsedy poslaneckého klubu ČSSD.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vzhledem k tomu, že prošel jeden návrh, který je pro nás dost složitý, žádám o desetiminutovou přestávku na konečné rozhodnutí klubu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane kolego, teď věřím, že to nikdo nebude brát jako nechuť, ale mám pocit, že pokud poslanecký klub žádá v průběhu jednoho dne již podruhé o přestávku klubu, měli jsme zvykem o tom hlasovati. Není-li touha hlasovat o tom? (Odezva ze sálu.) Hlasujeme? Stalo se to zvykem.

 

V tuto chvíli zahajuji hlasování s pořadovým číslem 405 a ptám se, kdo je pro, aby byla umožněna přestávka pro jednání poslaneckého klubu ČSSD. Kdo je proti?

Ze 159 pro 150, proti 5. Návrh byl přijat.

 

Přerušuji jednání sněmovny do 11.05 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.55 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP