(10.10 hodin)

Poslanec Cyril Svoboda: Pane místopředsedo, nesouhlasím s vaším adjektivem rozsáhlá rozprava, protože ještě nevíte, jak dlouho budu mluvit a jak budou mluvit všichni ostatní. Nejde zde o adjektivum, zda rozprava bude rozsáhlá nebo ne. Dokonce bych měl velkou potíž, abychom o tom hlasovali, protože zde zavedeme pravidlo, že budeme vždycky většinově rozhodovat o tom, jestli poslanec, který vykonává mandát bez příkazu a bez jakéhokoliv závazku, je jen vázán svým svědomím, že nemůže vystoupit v Poslanecké sněmovně, i když respektuje jednací řád. Jestliže to bude tak, že bychom o tom měli hlasovat, raději se tohoto práva vzdám. Nechtěl bych, abychom zaváděli praxi, že o tom, jestli někdo může mluvit nebo nemůže mluvit, když neporušuje jednací řád, se bude hlasovat. Tím omezujeme právo poslance vyjádřit se k věci.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, myslím, že jednodušší bude, když přednesete vystoupení, které jste měl plánované, tak abyste neměl pocit, že jste omezován ve svých právech.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Dobře. Děkuji, že mi dáváte šanci, abych se necítil omezen. Budu tedy pokračovat.

První problém, který vidím, je, že se mluví o vazbě mezi voličem a poslancem. Znovu bych rád upozornil, že podle naší ústavy je mandát poslance volný, není vázaný, to znamená, že neexistuje ani žádná vazba, že by volič mohl dát jakémukoliv poslanci příkaz, a nemůže ho ani odvolat. To je princip, který tu je, to znamená, že nespoléhám na to, že by se věc výrazně zlepšila, jestliže poslanec reprezentuje 60 tisíc nebo 100 tisíc lidí. Což ovšem podle mne není ten klíčový argument proti tomuto návrhu zákona. Ty klíčové argumenty jsou zbývající tři.

Za druhé se zde tvrdí, že bude větší stabilita. Říká se, že ta stabilita by měla být založena na tom, že nebudou politická jednání, nebo že se omezí politická jednání. Stabilita má být dána tím, že se aritmeticky zajistí zvýšený mandát té či oné politické strany, tudíž se upevní její pozice.

Upozorňuji na toto, a to je ten hlavní argument: i vítěz voleb v České republice, i vítěz, který bude mít 30 až 35 %, reprezentuje menšinu. Proti němu hlasuje 70, 65 nebo 60 % voličů. Tímto zákonem umožňujeme, aby ten, který si sáhl na menšinový mandát, si volební matematikou sáhl po většině, aby mohl vládnout nekontrolovaně.

To je podle mne princip, s kterým nemohu nikdy souhlasit. Proto znovu na vás apeluji, abyste tváří tvář voličům, jejichž mandát vykonáváte, si uvědomili, co děláte. Hlasováním pro tento zákon říkáme, že hájíme jenom náš zájem, stranický zájem. Říkáme jednoznačně: Nedostali jsme většinu, tak si ji vezmeme. A vezmeme si ji tak, že změníme zákon. (Potlesk části sněmovny.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Zahradil.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji, pane předsedající. Když se projednávala žádost o vyslovení důvěry této vládě, tak jsem vyjádřil přání, aby se někteří politici a zástupci některých politických stran naučili počítat. Jsem velmi rád, že pan Cyril Svoboda tohoto doporučení uposlechl a že už ví, že 100 - 30 = 70. Byl bych ještě rád, kdyby znal i druhou polovinu této mince, tohoto počítání, a kdyby stejně tak dokázal přiznat, že osm, devět nebo deset procent nebude nikdy 20, 30 nebo 40 %. A to je hlavní problém, který některé politické strany v přípravě tohoto volebního zákona a v možných výsledcích, které by tento volební zákon mohl přinést, trápí. Děkuji za pozornost. (Potlesk části sněmovny.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Hlásí se pan kolega Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, dámy a pánové, chtěl bych říci, že když má být nějaká spravedlnost a jsou znevýhodňováni voliči malých stran, pak by se mělo také vehementně protestovat proti zákonu o volbách do obcí, kde jsou znevýhodňováni voliči velkých stran, protože na jeden mandát potřebují dvojnásobek hlasů než voliči malých stran.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji za tuto poznámku.

Věřím, že se nyní dostaneme k tomu, k čemu je podle mého hlubokého přesvědčení rozprava ve třetím čtení určena, a to je oprava legislativně technických chyb. Písemnou přihlášku mám od pana kolegy Jičínského, poté pana poslance Vidíma a pana poslance Toma Zajíčka. Prosím pana kolegu Jičínského, aby se ujal slova.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, žádám vás o omluvu, že budu muset přece jen přednést několik úprav svého pozměňovacího návrhu. Ne proto, kdybych je neuvedl, že by návrh ztratil význam a zákon byl znehodnocen, ale zákon je velmi komplikovaný a považuji za správné určité věci upravit tak, aby za předpokladu, že můj návrh bude přijat, byly v zákoně formulovány přesně. Celý návrh mám písemně, předám ho zpravodaji.

V bodě 4 se slova "Parlamentu České republiky" nahrazují slovy "Poslanecké sněmovny".

K bodu 6, v § 6 odst. 5 se za slova "zvláštní seznam vedou" vkládají slova "při volbách do Poslanecké sněmovny".

V bodě 7, § 6 odst. 1 věta druhá se vypouštějí slova "popř. zvláštním seznamu vedeném podle § 6 odst. 5 písm. a)".

K bodu 8, § 7 odst. 1 písm m) - za slova "zvláštní okrsková volební komise" se vkládají slova "pro volby do Poslanecké sněmovny, dále jen zvláštní okrsková volební komise".

V bodě 11, § 10 písm. a) se slova "Parlamentu České republiky" nahrazují slovy "Poslanecké sněmovny".

V § 11 odst. 3 písm. d) se vypouštějí slova "a § 72" odst. 5".

V § 14 d) se v návětí za slovy "územního obvodu" vkládají slova "při volbách do Poslanecké sněmovny" a v písm f) se vypouštějí slova "a § 67 odst. 5".

V § 14 odst. 1 se za slova "přede dnem voleb" vkládají slova "do Poslanecké sněmovny".

K bodu 94, § 70 odst. 2 věta první - se vypouštějí slova "nebo které nejsou vytištěné nebo rozmnožené zastupitelským úřadem".

K bodu 108, § 76 odst. 4 - vypouští se věta čtvrtá.

Bod 124, v § 92 se za slova "který budou" vkládají slova "při volbách do Poslanecké sněmovny".

§ 97, odst. c) bod 128 - za slovo "hlasování" se vkládají slova "ve volbách do Poslanecké sněmovny".

§ 97 - za slovo "hlasovat" se vkládají slova "ve volbách do Poslanecké sněmovny".

V článku 4, písm. k) se slova "Parlamentu České republiky" nahrazují slovy "Poslanecké sněmovny".

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Dalším přihlášeným je pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych v rozpravě ve třetím čtení přednesl upřesňující poznámku a návrh k mému návrhu, který je uveden pod písm. d), poř. č. 2. Zřejmě administrativním nedopatřením došlo k tomu, že pod tímto pořadovým číslem jsou obsaženy dva mé návrhy k bodu 72, tedy k § 49, kdy první návrh má vazbu k odst. 1 tohoto paragrafu, zatímco druhý návrh má vazbu k odstavci třetímu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP