(15.20 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji paní poslankyni. Táži se, kdo se další hlásí do podrobné rozpravy. Jestli se nikdo nehlásí, podrobnou rozpravu a tím i druhé čtení tohoto návrhu končím. Děkuji panu ministrovi, děkuji paní poslankyni Kupčové.

 

Dostáváme se k bodu

 

43.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti
(notářský řád), ve znění zákona č. 82/1998 Sb., zákon č. 15/1998 Sb.,
o Komisi pro cenné papíry a o změně a doplnění dalších zákonů,
zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 328/1991 Sb., o konkursu a vyrovnání, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 476/ - druhé čtení

 

Prosím pana ministra spravedlnosti Motejla, aby se ujal slova. Prosím o pozorné vyslechnutí pana ministra.

Jestli má technickou poznámku pan poslanec Zuna?

 

Poslanec Milan Zuna: Vážený pane předsedající, já bych měl jednu velkou prosbu. Vzhledem k tomu, že obchodní zákoník je velice důležitá norma, rozsáhlá norma, lze očekávat i delší diskusi. Vzhledem k hodinám jsem chtěl poprosit, zda by tento bod nemohl být přesunut jako první na úterý.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, je to určitě možné. Dáváte-li procedurální návrh, rozuměl jsem tomu, že můžeme zahájit obecnou rozpravu i podrobnou. Nevím, proč bychom toto nemohli udělat a odpracovat si kus práce do budoucna.

Rozuměl jsem, že tak byl konsensus, rozuměl jsem, že konsensus je nezačínat naopak bod 45 - zákon o cenných papírech - a tuto věc projednávat.

Prosím pana ministra Motejla.

 

Ministr spravedlnosti ČR Otakar Motejl: Vážený pane předsedo, paní poslankyně a páni poslanci, domnívám se, že mé úvodní slovo ke druhému čtení vládního návrhu zákona, jímž se mění obchodní zákoník a některé další zákony, může být poměrně stručné.

Smyslem a hlavním cílem této rozsáhlé novely, tak jak jsem uvedl v rámci prvního čtení tohoto vládního návrhu zákona, je projednat zejména otázku práva obchodních společností nejen na vysokém stupni moderní koncepce a chápání zajišťující realizaci tohoto práva na půdorysu domácí ekonomiky, ale zejména uvést celou tuto oblast právních vztahů do souladu s právem Evropských společenství a učinit tak další výrazný krok k harmonizaci českého práva.

Vládní návrh byl po prvním čtení přikázán k projednání ústavně právnímu výboru a posléze hospodářskému výboru. Ústavně právní výbor dokončil projednání 27. dubna a přijal usnesení č. 113. Doporučil Poslanecké sněmovně, aby vládní návrh zákona schválila, aby v něm byly přijaty změny a doplňky, které jsou výsledkem především podrobného a fundovaného projednání vládního návrhu v ústavně právním výboru se zapracováním pozměňovacích návrhů připravených a projednávaných v hospodářském výboru.

Jako zástupci předkladatele mi přichází v tomto případě skutečně milá povinnost kvitovat práci obou dvou výborů, jejímž výsledkem je zmíněné usnesení ústavně právního výboru, které již samo svým rozsahem a dosahem svědčí o spojení všech pozitivních sil k tomu, aby výsledný produkt, tj. tato velmi obsáhlá a velmi významná novela obchodního zákona, skutečně vyhověla všem požadavkům na moderní právní předpis, který přispěje ke zlepšení ekonomického a právního prostředí tohoto státu a který bude plně slučitelný s právem Evropského společenství.

Vzhledem k obsáhlosti pozměňovacích návrhů mohu prohlásit, že jako předkladatel přijímám, souhlasím a doporučuji k přijetí všechny pozměňovací návrhy, které jsou v usnesení č. 113 ústavně právního výboru Parlamentu České republiky obsaženy.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi.

Návrh jsme přikázali k projednání ústavně právnímu výboru. Iniciativně ho projednal i hospodářský výbor. Prosím zpravodaje ústavně právního výboru poslance Zunu, aby se v tuto chvíli ujal slova.

 

Poslanec Milan Zuna: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně a vážení kolegové, k vládnímu návrhu novely obchodního zákona bylo podáno několik set pozměňovacích návrhů, a to zejména z řad poslanců, soudců, Svazu průmyslu a dopravy České republiky, Družstevní asociace České republiky, Osmy, která zastupuje drobné akcionáře, Advokátní komory, notářů apod.

Jako první se novelou zákona zabýval hospodářský výbor dne 15. 3. t. r. Jeho usnesení pod č. 197 je obsaženo v tisku 476/1, který máte před sebou.

Vzhledem k množství předložených pozměňovacích návrhů souhlasila sněmovna s prodloužením lhůty pro projednání novely obchodního zákona v ústavně právním výboru.

Ústavně právní výbor projednal novelu obchodního zákona na své 49. schůzi, která se konala 27. 4. t. r., a přijal komplexní pozměňovací návrh č. 113, který máte před sebou. Součástí tohoto komplexního pozměňovacího návrhu jsou všechna pozměňovací ustanovení hospodářského výboru.

ÚPV po odůvodnění ministra spravedlnosti dr. Otakara Motejla, zpravodajské zprávě Mgr. Milana Zuny a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby předložený návrh zákona schválila ve znění změn a doplňků, tak jak jsou uvedeny v komplexním pozměňovacím návrhu ústavně právního výboru.

U takto rozsáhlé novely došlo k tomu, že se všemi 220 pozměňovacími návrhy vyslovil souhlas nejen předkladatel, ale hospodářský výbor i ústavně právní výbor. To se mi zdá, že je přímo ojedinělý případ.

Jako zpravodaj konstatuji, že předložená norma je plně v souladu se směrnicemi Evropské unie.

Novela je velice rozsáhlá a má přímou vazbu na celou řadu dalších zákonů. Je to taková norma, kde říkáme, že vlastně patří do kategorie "ber nebo neber". Proto apeluji na kolegyně a kolegy poslance, aby pokud možno utlumili svou poslaneckou iniciativu a nesnažili se tuto novelu rozbít spoustou pozměňovacích návrhů. Pro tuto novelu, která je dobrá a potřebná, by to mohlo být smrtící. Já chápu a beru to jako naprosto samozřejmé, že určité lobbistické skupiny, kterým se nepodařilo bezezbytku své návrhy protlačit v hospodářském a v ústavně právním výboru, že se obracejí na některé poslance, aby prostě ve sněmovně se jejich tužby naplnily. Tady prosím o pochopení.

Na počátku podrobné rozpravy předložím sněmovně návrh, aby za základ druhého a třetího čtení byl vzat komplexní pozměňovací návrh ÚPV č. 113. V podrobné rozpravě dále předložím sněmovně opravy a pozměňovací návrhy k usnesení ÚPV č. 113 a k tisku 476, které jste každý obdržel písemně v pětistránkovém materiálu. Zatím děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP