(10.30 hodin)

(pokračuje Fencl)

Do doby, než vstoupíme do Evropské unie, musíme všechny principy, které koná Brusel, vložit do jiných řádů, jiných institutů a do jiných mechanismů. Pokud tak neuděláme, pak nemůžeme tyto principy v obecné rovině realizovat.

Vládní návrh zákona představuje progresivní opatření, jehož cílem je změnit strukturu zemědělského sektoru tak, aby byl lépe schopen vyrovnat se s konečným cílem, kterým je náš vstup do Evropské unie. Jakékoliv funkce a opatření prováděné fondem podle vládního návrhu zákona, tedy podle zákona, který máte před sebou, jsou připisovány specifickému cíli minimalizovat výkyvy cen. Je proto jasné, že zákon nevytváří agenturu s neomezenými pravomocemi.

K námitkám, že fond vytváří principy opatření pro organizaci trhu, je nutno uvést, že fond má možnost pouze podávat návrhy ministerstvu, lépe řečeno možnost podávání podkladů pro rozhodování ministerstva, které své návrhy musí transponovat a předkládat vládě. Rozhodování prezidia se provádí v mezích stanovených nařízením vlády. Nařízením vlády, nikoliv rozhodnutím fondu, nikoliv rozhodnutím prezidia. Týká se v podstatě jen rozhodování o konkrétním provádění opatření a o nutném operativním rozhodování při nebezpečí z prodlení, zejména v souvislosti s intervenčními nákupy.

Musím upozornit, že uvedená hodnocení a argumenty, které pan poslanec Kučera mladší předkládal, byly argumenty, které lze brát pouze jako jakási doplňková stanoviska. Stanovisko, které bylo vypracováno firmou bruselskou, komerční firmou, a bylo objednáno Coca-Colou, samo o sobě klade otázku, kdo to zaplatil a jaký cíl tím sledoval. Přece nemůžeme na takovýchto stanoviscích stavět naše návrhy a vy byste neměli podle takovýchto stanovisek rozhodovat.

Mohl bych předložit řadu dokladů o tom, včetně pana Gehmana, že tento návrh je v tuto chvíli jediným a nejlepším možným řešením. Mohl bych zde operovat stanoviskem pana Verheugena, který 22. prosince k tomu zaujímal stanovisko. Mohl bych tady citovat hodnotící zprávu Evropské komise, mohl bych citovat schválenou implementační strategii, poziční dokument a A-listy, ve kterých jsme se zavázali. Prostě tento proces má svůj systém, ten proces je o našich přístupových krocích do Evropské unie. Rozhodli jsme se stát součástí Evropské unie a ten proces krok za krokem realizujeme a tomu přizpůsobujeme i normy, které si dovoluji prostřednictvím vlády předložit této sněmovně.

Myslím si, že zemědělský výbor odpracoval obrovský kus práce při přípravě a při modelaci tohoto zákona. Myslím si, že v tuto chvíli nic lepšího pro české zemědělství, pro českou ekonomickou scénu, pro náš přístup k přibližování Evropské unii nemůžeme předložit a velmi bych stál o to, kdybyste tento zákon schválili.

Děkuji vám. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministrovi.

Ptám se pana zpravodaje, zda si přeje přednést závěrečné slovo. Po něm vyhlásím přestávku. Pan zpravodaj si nepřeje, to znamená, že po přestávce pouze uvede návrhy, o nichž budeme hlasovat.

Upozorňuji tedy, že po přestávce budeme hlasovat o návrhu na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání a návrhu na zamítnutí zákona.

Obdržela jsem žádost od pana místopředsedy Kasala o vyhlášení patnáctiminutové přestávky.

 

Poslanec Jan Kasal: Paní místopředsedkyně, děkuji. Jenom chci svým kolegům, že se sejdeme v prostorách klubu a budeme pokračovat pravděpodobně v 10.50.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: V 10.50 hodin budeme pokračovat.

 

(Jednání přerušeno v 10.35 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP