(15.10 hodin)

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Pane předsedající, navrhuji, aby z návrhu programu schůze byl vyřazen bod 6, sněmovní tisk 233, a byl zařazen teprve poté, co budou v prvním čtení projednány sněmovní tisky 605 a 606, což jsou návrhy poslaneckých iniciativ, novela zákona o soudech a soudcích a kárné povinnosti soudců. Všechny tyto tři tisky, to je 233, 605 a 606, tvoří jeden ucelený celek. Dá se říci, že je to jakási alternativa soudní reformy. Znovu opakuji - můj návrh pro toto hlasování je vypustit tisk 233 z programu této schůze.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Hovořit bude poslanec Škromach, po něm poslanec Bendl.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, chtěl bych předložit několik návrhů na zařazení vládních návrhů zákonů, které bohužel - myslím, že je to bezprecedentní záležitost - nebyly zařazeny organizačním výborem, ačkoliv byly Poslanecké sněmovně dodány včas. Myslím, že nikdy v minulosti sněmovny organizační výbor neudělal takové opatření, a domnívám se, že by bylo velmi dobré, aby příslušní poslanci, kteří toto opatření iniciovali, zpytovali své svědomí, protože by to mohlo být náznakem řekněme určitých změn ve směřování Poslanecké sněmovny.

Předem žádám, aby se hlasovalo o jednotlivých návrzích samostatně.

Navrhuji zařadit tyto tisky za stávající bod 62:

1. Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 89/1995 Sb., o státní statistické službě, ve znění zákona č. 356/99 Sb., a některé další zákony /sněmovní tisk 608/.

2. Vládní návrh zákona o mezinárodní pomoci při vymáhání některých finančních pohledávek /sněmovní tisk 612/.

3. Vládní návrh zákona o mezinárodní pomoci při správě daní a o změně zákona č. 531/90 Sb., o územních finančních orgánech, ve znění pozdějších předpisů /sněmovní tisk 613/.

4. Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 21/92 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů /sněmovní tisk 614/.

5. Vládní návrh zákona o zbraních a střelivu a o změně některých zákonů (zákon o zbraních) /sněmovní tisk 611/.

6. Vládní návrh zákona o odborné způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání a o dalším vzdělávání ve zdravotnictví a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o zdravotnickém povolání) /sněmovní tisk 618/.

7. Vládní návrh zákona o přírodních léčivých zdrojích, zdrojích přírodních minerálních vod, ryzích přírodních léčebných lázních a lázeňských místech a o změně některých souvisejících zákonů (lázeňský zákon) /sněmovní tisk 617/.

8. Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 147/96 Sb., o rostlinolékařské péči a změnách některých souvisejících zákonů, a zákon č. 455/91 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů /sněmovní tisk 619/.

9. Vládní návrh zákona o ochraně práv k odrůdám rostlin a o změně zákona č. 92/96 Sb., o odrůdách, osivu a sadbě pěstovaných rostlin, ve znění zákona č. 357/99 Sb., o ochraně práv k odrůdám /sněmovní tisk 620/.

10. Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/95 Sb., o regulaci reklamy a o změně a doplnění zákona č. 468/91 Sb., o provozu rozhlasového a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 79/97 Sb., o léčivech a o změnách a doplnění některých souvisejících zákonů /sněmovní tisk 622/.

11. Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 148/98 Sb., o ochraně utajovaných skutečností a o změně některých předpisů /sněmovní tisk 609/. - Tento tisk navrhuji na rozdíl od předchozích zařadit před bod č. 55 neboli tisk 575.

12. Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 586/92 Sb., o dani z příjmu, ve znění pozdějších předpisů a některé další zákony /sněmovní tisk 615/.

13. Vládní návrh zákona o státních dluhopisových programech na úhradu schodku státního rozpočtu České republiky za rok 1999 a na úhradu jistin státního dluhu, splatných v letech 2001 a 2002 /sněmovní tisk 610/.

14. Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 338/92 Sb., o dani z nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů /sněmovní tisk 616/.

15. Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 115/95 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících právních předpisů, ve znění zákona, jehož číslo není uvedeno, z roku 2000 /sněmovní tisk 621/.

Za stávající bod 73 zařadit tisk 604, to je vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu

1. Dohoda o zřízení a provozování letových provozních služeb a zařízení organizací EUROCONTROL ve společném Středoevropském oblastním středisku řízení letového provozu v horním vzdušném prostoru (CEATS)

2. Zvláštní dohoda týkající se realizace článku 6 Dohody o zřízení a provozování letových provozních služeb a zařízení organizací EUROCONTROL ve společném Středoevropském oblastním středisku řízení horního vzdušného prostoru, podepsané v Bruselu dne 24. září 1997 /sněmovní tisk 623/.

V té souvislosti bych chtěl ještě upozornit na závažnost celého aktu nezařazení těchto bodů do programu jednání Poslanecké sněmovny, ačkoliv byly předány včas. Chápu, že samozřejmě někteří zpravodajové mohou mít v tak krátkém čase určitý problém se zvládnutím některých poměrně rozsáhlých norem, na druhé straně pokud bychom toto chtěli změnit, bylo by asi nezbytně nutné změnit jednací řád této Poslanecké sněmovny, nikoliv to řešit ad hoc tím, že nezařadíme tak závažné normy, jak to už nakonec zaznělo i z úvodního projevu pana prezidenta, to je uvedení našeho práva do souladu s právem Evropské unie. Nakonec i pan předseda Poslanecké sněmovny prof. Klaus se ve svém dopise, kde reaguje na tuto záležitost, vyjadřuje tak, že jsou navrhovány mnohé zákony, které souvisejí s právem Evropské unie, a myslím si, že i to je určitý vztah k tomu, zda chceme nebo nechceme do tohoto prostoru vstoupit.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já bych prosil pana poslance Škromacha, aby mi své návrhy dal písemně, protože jsem si je nestačil všechny zapsat.

Myslím, že jeho úvodní ohodnocení o změně práce parlamentu a o novém vztahu k vládě bylo velmi silně nadnesené.

Dále bude hovořit poslanec Bendl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP