(18.20 hodin)

(pokračuje Langer)

Chci se zeptat znalců procedury, zda by něco namítali proti tomu, abychom toto vnímali jako otevření rozpravy. Vystoupení pana ministra je skutečně otevřením rozpravy, to nepochybně, druhá věc je, zda může suplovat podrobnou rozpravu, ve které lze předkládat jednotlivé návrhy na hlasování. Nejsem si tím zcela jist. Děkuji za masivní pomoc, které se mi dostává. (Smích v sále.) Nechci činit žádné rozhodnutí proti vůli Poslanecké sněmovny. Můj názor jako předsedajícího je, že takovýto návrh hlasovatelný je. Prosím pana předsedu Filipa.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážení pane předsedající, vážení členové vlády, paní a pánové, myslím si, že je hlasovatelný, ale přesto si dovolím upřesnit termín, který momentálně navrhl pan místopředseda vlády Špidla, protože řekl: prodloužit lhůtu o jeden měsíc. Jsem přesvědčen, že tak to není úplně přesné pro nás, jako pro Poslaneckou sněmovnu, protože bychom rádi projednali takovouto zprávu na určitém konkrétním zasedání Poslanecké sněmovny a vůbec bych se nevyhýbal tomu, kdyby toto jednání proběhlo na zasedání Poslanecké sněmovny na přelomu června a července. Pokud by taková zpráva měla být podána, tak bych byl toho názoru, že termín dejme tomu 30. června by byl optimální pro jednání Poslanecké sněmovny, protože by znamenal zařazení takovéhoto bodu na jednání Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Omlouvám se teď předsedovi poslaneckého klubu KSČM. Diskutoval jsem ještě proceduru. Zazněl nějaký návrh na usnesení z vašich úst?

 

Poslanec Vojtěch Filip: K 30. 6.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Tím jsme vyřešili problém, který jsme diskutovali, že by v rámci otevřené rozpravy měl nikdo jiný než člen vlády vystoupit a přednést některý návrh, o kterém bychom mohli rozhodnout hlasováním. Tak se stalo. Prosím pana poslance Pilipa.

 

Poslanec Ivan Pilip: Využil bych toho, že se otevřela tato rozprava. Spíš upřesňující návrh: domnívám se ještě jednu věc, že by asi bylo vhodné upřesnit návrh, nevím, jestli to formulovat jako pozměňovací návrh vůči doporučení rozpočtového výboru. Místo "žádá Ministerstvo práce" atd. "žádá vládu".

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Je to pozměňovací návrh k návrhu usnesení.

Pan kolega Karel Vymětal. (Z řad poslanců se ozývá: Nééé! Ozývá se hlasité mručení.) Pane poslanče, jste zjevně velmi populární v této sněmovně. Máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Všem bych odpověděl. Jóóó!

Pane předsedající, dámy a pánové, jenom bych doplnil to, co navrhl kolega Filip ve zpřesnění termínu. Rád bych, aby tam bylo předložit nikoliv rozpočtovému výboru, ale Poslanecké sněmovně, abychom to mohli projednat. To je všechno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: To máme třetí pozměňovací návrh. Ptám se, kdo se další hlásí do rozpravy. Žádnou přihlášku nevidím. Chci si jen ujasnit ještě vystoupení pana kolegy Filipa. On de facto jen měnil termín oproti usnesení, které je zde obsaženo, takže je to první pozměňovací návrh k návrhu usnesení, o kterém nejprve rozhodneme hlasováním, poté bychom měli rozhodnout o pozměňovacím návrhu pana kolegy Pilipa a jako třetí o návrhu pana poslance Karla Vymětala. Je to procedura, na které se shodneme.

 

Nejprve zahajuji hlasování s pořadovým číslem 209. Kdo je pro pozměňovací návrh pana kolegy Filipa? Kdo je proti?

Ze 181 přítomných pro 137, proti 15. Návrh byl přijat.

 

Nyní pozměňovací návrh pana poslance Pilipa.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 210. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 182 pro 157, proti 2. I tento návrh byl přijat.

 

Jako o posledním rozhodneme o návrhu pana poslance Karla Vymětala, který se týkal změny formulace: ne rozpočtovému výboru, ale Poslanecké sněmovně.

Zahájil jsem hlasování číslo 211. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 182 přítomných pro návrh 162, proti 5. I tento návrh byl schválen.

 

Nyní bychom měli rozhodnout o tomto bodu jako o celku.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 212. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 182 pro 171, proti 4. Tento návrh byl přijat.

 

Na závěr hlasujeme o usnesení jako celku ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 213. Ptám se, kdo je pro celkové usnesení. Kdo je proti?

Z přítomných 182 pro návrh 153, proti jeden. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu zpravodaji i panu ministrovi.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

105.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Místopředseda vlády Pavel Mertlík odpověděl na interpelaci poslance Jaroslava Gongola ve věci privatizace podniku na výrobu léčiv Galena Opava. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 581. Je mou povinností hned poté, co se zklidní atmosféra v jednacím sále, udělit slovo nejprve panu poslanci Gongolovi a poté otevřít rozpravu.

Prosím všechny kolegy, kteří nás chtějí opustit, aby tak učinili neprodleně. Upozorňuji, že ještě nebylo učiněno definitivní rozhodnutí o našem programu jednání zítra, resp. pozítří či možná v příštím týdnu. Nedoporučoval bych vzdalovat se z jednacího sálu příliš daleko. Přesto prosím všechny, kteří nechtějí sledovat projednávání tohoto bodu, aby v tuto chvíli opustili jednací sál. Prosím, aby se pan poslanec Gongol připravil.

Chtěl bych sdělit ještě jednu informaci, že pokud se podaří tento bod projednat v krátké době, máme v úmyslu ještě pokračovat posledním bodem z posledního bloku programu schůze, kterým jsou zprávy a další body, tím je bod 103, Zpráva vlády o řešení problematiky při nevyplácení mezd zaměstnancům, sněmovní tisk 560, neboť máme jednat do 19.00 hodin.

Uděluji slovo panu poslanci Jaroslavu Gongolovi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP