(14.20 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci. Jako druhý se hlásí pan poslanec Exner. Prosím.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych jménem poslaneckého klubu KSČM navrhl zařadit nový bod za dosavadní bod č. 107 s názvem "Zpráva vlády k růstu nezaměstnanosti v souvislosti s problémy významných podniků a aktuální situací na severní Moravě a severozápadních Čechách". Bude-li tento bod přijat, vláda jistě určí svého člena, který zprávu podá.

Nezaměstnanost v naší zemí po počáteční stagnaci do výše 3 % roste plynule s drobnými pozastaveními již několik let, přičemž v posledním období se dále růst nezaměstnanosti dlouhodobě zrychluje.

Nezaměstnanost se koncentruje do pánevních okresů v severozápadních Čechách a na severní Moravu, kromě některých dalších okresů. Nezaměstnanost v některých okresech v této oblasti je více než dvojnásobná, než je celostátní průměr, a činí leckde více než 20 %. Například počet nezaměstnaných v současném Ústeckém kraji reprezentuje již přes 68 tisíc osob, což je v celém kraji více než 16,5 % práceschopných obyvatel jako evidovaná nezaměstnanost. Počet nezaměstnaných roste dále daleko rychleji než vznik nových míst a není v silách místních orgánů státní správy a samosprávy tak hlubokou propast bezprostředně řešit.

Podíl na krizovém stavu mají i závody další kromě pánevních oblastí, především jde o chemii, strojírenství, hutnictví, ale v návaznosti na tuto situaci je také ovlivněna činnost drobných a středních podnikatelů, obchodníků, živnostníků atd. Přitom zatím není systémově navržen nějaký nápravný program nebo jiné řešení této situace.

Specifická je situace, aktuální situace horníků v dole Kohinoor v Radčicích. Jde o typický stav. Horníci se bojí o práci, v jejich vystoupeních jednoznačně zaznívá, že program současného vlastníka reprezentuje utlumení činnosti, ale ani soukromý sektor, ani vláda, ani územní orgány nenabízejí přesvědčivý program zajištění budoucí práce.

Vývoj zaměstnanosti v těchto oborech činnosti také výrazně ovlivňuje koncepce palivo-energetické a surovinové činnosti, která byla vládou vzata na vědomí, v současné chvíli není závazná, a tudíž není ani směrnicí pro činnosti některých soukromých společností. Je samozřejmě možno v této souvislosti jmenovat obecně situaci Mostecké uhelné společnosti, situaci ve Vítkovicích, v Nové huti, v Železárnách a drátovnách Bohumín a mimo uvedené oblasti také například v Zetoru Brno a jinde, kde situace je prostě zralá k řešení.

Pokládáme současný vývoj za zásadně neřízený proces, který byl sice nastartován už v minulých letech předchozími vládami, ale od vlády nyní očekáváme přijetí systémových opatření k závažným sociálním problémům, kterými bude možné ovlivnit budoucí vývoj, protože v této chvíli je situace taková, že se rýsuje vážné ohrožení sociálního smíru v těchto oblastech, a celkově také v celé zemi.

Navrhujeme tedy zařazení tohoto bodu z toho důvodu, že se domníváme, že Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky musí v takovéto závažné situaci uplatnit svou kontrolní funkci.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji, pane poslanče. Opakuji prosbu o klid v sále, ale současně říkám, pane poslanče, že mnohé z toho, co jste říkal, patřilo do eventuálního vystoupení k tomuto bodu, a nikoli k obhajobě jeho návrhu, protože pak už logicky pozornosti stále ubývá, a nemůžete se tomu divit.

Přesto prosím pana ministra Grégra, pana ministra Kavana - a mohu takto vyjmenovávat další jednotlivce, pana neposlance u pana poslance Kvapila, který nemá co dělat v tomto sále v průběhu jednání, atd.

Jako třetí se přihlásil pan poslanec Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, pane předsedo vlády, vážená vládo, paní a pánové, dovolte mi, abych navrhl přeřazení dvou bodů našeho předloženého programu.

Poslanecká sněmovna přijala jako doprovodné usnesení ke sněmovnímu tisku 564 usnesení, kterým požádala vládu, aby informovala Poslaneckou sněmovnu o opatřeních a jejich účinnosti v souvislosti se zákazem dodávek pro jadernou elektrárnu Búšehr v Íránu. Toto usnesení je zařazeno jako bod 102. Nebylo by logické, abychom rozhodovali o sněmovním tisku 564/2, tj. o zákonu vráceném Senátem, předtím, než bychom vyslechli tuto zprávu.

Navrhuji tedy, aby současný bod 1 by zařazen až za bod 102, a to tak, že bod 102 bude zařazen za současný bod 9 jako bod 10 a bod č. 1 jako bod 11. Jsem přesvědčen, že to má svou logiku a Poslanecká sněmovna bude moci rozhodnout se znalostí věci. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Dále pan poslanec Stránský. Není přítomen, ztrácí pořadí. Dalším přihlášeným je pan poslanec Kocourek.

(K řečništi přichází poslankyně Stránská.) Já se omlouvám, paní poslankyně, bylo to nezřetelně napsáno.

 

Poslankyně Zdeňka Stránská: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, chtěla bych vás seznámit s návrhem petičního výboru, který na své dnešní schůzi projednával návrh zákona o státních svátcích, o dnech pracovního klidu a o významných dnech, tisk č. 449, a přerušil projednávání tohoto bodu.

Z tohoto důvodu doporučuji Poslanecké sněmovna Parlamentu ČR, aby projednávání návrhu zákona o státních svátcích a o dnech pracovního klidu a o významných dnech projednala až na schůzi Poslanecké sněmovny, která se uskuteční v týdnu od 15. května 2000. Důvodem pro toto doporučení je množství pozměňovacích návrhů, které vyžadují podrobnou analýzu a konkretizaci, a výše finančních nároků na státní rozpočet.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan poslanec Martin Kocourek.

 

Poslanec Martin Kocourek: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych přednesl pět pozměňovacích návrhů k návrhu pořadu 24. schůze.

První návrh znamená předřadit bod 12 návrhu, což je vládní návrh zákona o rozpočtových pravidlech republiky, tisk 433, před bod 11, což je návrh poslance Pilipa a dalších na novelu zákona o rozpočtových pravidlech, tisk 313. Jako zdůvodnění bych chtěl uvést, že tyto dva návrhy spolu souvisí a považujeme i v rozpočtovém výboru za vhodnější toto pořadí.

Druhý návrh by znamenal předřadit body 15 a 16 návrhu programu, což je vládní návrh zákona o majetku ČR a návrh zákona o souvisejících zákonech, tisky 438 a 439, před body 11 a 12 návrhu pořadu, což jsou vládní návrh zákona a poslanecký návrh novely zákona o rozpočtových pravidlech, tisky 313 a 433.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP