Neautorizováno !


 

(19.20 hodin)

(pokračuje Šojdrová)

V tomto směru souhlasím rovněž s důvodovou zprávou vlády. V tuto chvíli ale nepovažuji za užitečné vracet se kritikou k neúčinnému vedení a výkonu kontroly jak ze strany výboru fondu, tak ze strany dozorčí rady, exekutivy, ale také poslaneckého výboru. Prostě kontrolní mechanismy, nástroje na to, jakým způsobem ovlivňovat nakládání s majetkem, který fond má spravovat, jsou skutečně nedostatečné a nás musí vést jediný cíl, tzn. nastolení jasných vlastnických vztahů, jasných majetkoprávních vztahů, a to samozřejmě v souladu s potřebami sdružení dětí a mládeže.

Přestože zákon sleduje tento cíl, myslím, že naprosto správně musíme mít určité výhrady k jednotlivým ustanovením. Ty tady kolegyně Svobodová vzpomněla dostatečně přesně. Stejně tak jako ona souhlasím s tím, že není jasně řečeno, jakým způsobem se naloží s prostředky nebo s výnosy, které se získají a které budu na zvláštním fondu Ministerstva financí uloženy. Myslím, že toto je právě předmět jednání pro výbor pro dopracování zákona.

Upozorňuji zároveň, že zákon neříká, za jakých podmínek bude majetek bezúplatně převeden a jak se bude rozhodovat v případě, kdy se sejde více žádostí, podle jakých kritérií se bude rozhodovat mezi více zájemci, kteří o jednotlivé objekty projeví zájem, které organizace nebo které subjekty budou pro vládu prioritní. Myslím, že to bychom měli vědět a měl by zákon i na tyto otázky reagovat, měl by předvídat řešení těchto problémů.

Zároveň se shoduji s tím, co tady moje předřečnice řekla, že se jakoby naruší jedna z mála možností pro financování investic a oprav na různé objekty, které sdružení dětí a mládeže využívají. My bychom se měli zabývat tím, co nového těmto sdružením budeme moci nabídnout, jak zajistit jejich další fungování. V každém případě považuji za vhodné zákon propustit do druhého čtení, a protože předpokládám, že dojde k velmi podrobné diskusi a k dopracování tohoto návrhu, navrhuji prodloužit lhůtu pro projednání ve výborech o 20 dnů.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně. Paní poslankyně Dostálová se ještě hlásí.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Vážený pane předsedající, páni ministři, kolegyně a kolegové, již budu poměrně stručná a v podstatně moje vystoupení bude v podobném duchu, jak jej přednesla má předřečnice. Jsem členkou podvýboru pro mládež a tělovýchovu, který se na svých jednáních takřka rok a půl nezabývá absolutně ničím jiným než problematikou Fondu dětí a mládeže. Již první seznámení s touto problematikou mě utvrdilo v tom, že je potřeba urychleně spět k likvidaci fondu, než fond projí sám sebe. Musím říci, že jsem byla velmi nešťastná z toho, že jsme minulý rok - a bylo to právě hlasy sociálně demokratických kolegů - prohlasovali odvolání minulého výboru fondu a navolení fondu nového. Domnívám se, že jsme tímto činem prodloužili tu činnost, a troufám si říci, takřka agónii fondu. Před touto situací se teď nacházíme.

Domnívám se, že současný výbor fondu také nekoná v souladu se současným zákonem o Fondu dětí a mládeže, a to v tomto smyslu. Fond má ze zákona realizovat nařízení vlády ve smyslu převodu majetku na obce a dětské organizace a realizovat také prodej majetku. Nicméně nemá dle zákona tento majetek spravovat. O to víc jsem užasla ve chvíli, kdy nám byl do sněmovny doručen program činnosti fondu a rozpočet. Užasla jsem především proto, že program i rozpočet byl koncipován až do roku - doufám, že tomu budete věnovat pozornost, kolegyně a kolegové - do roku 2005.

Není zvykem v této Poslanecké sněmovně, abych jako opoziční poslanec poděkovala panu ministrovi, nicméně já tento zvyk musím v tuto chvíli porušit. Musím poděkovat panu ministrovi za to, že to byl právě on, kdo přispěl svým dílem k tomu, aby byl tento návrh, tak jak já jsem to navrhovala již v minulém roce na jaře, předložen Poslanecké sněmovně. Mám samozřejmě na mysli návrh o zrušení Fondu dětí a mládeže. Nicméně musím říci, že doufám, že tento návrh dozná poměrně závažných změn, co se týče obsahu zákona, a to ve smyslu ztransparentnění celé likvidace Fondu dětí a mládeže, resp. majetku, který tento fond spravuje.

Tudíž se tak jako má předřečnice přimlouvám za to, abychom tento návrh zákona postoupili do druhého čtení a zabývali se jeho obsahem. Domnívám se, že zde padne určitě řada pozměňovacích návrhů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní poslankyně. Pan poslanec Turek je zatím poslední přihlášený do rozpravy.

 

Poslanec Radim Turek: Pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, paradoxně zhruba před třičtvrtě rokem, to je v červnu 1999, jsme projednávali návrh o odvolání starého výboru Fondu dětí a mládeže a také po 19. hodině. Bylo to projednávání v podobném duchu, jakou řeč vedeme dnes, a důvody byly neustále stejné - že fond od svého vzniku, tj. v roce 1993 zákonem 113, nebyl schopen naplnit své poslání. Zákon, pro který byl tento fond zřízen, nikdy pořádně nenaplnil, nikdy pořádně majetek až do r. 1998 - 99 nebyl schopný zúřadovat, zaevidovat.

Myslím, že se na tom rovným dílem podílejí všechny politické strany, které kdy tady v Poslanecké sněmovně zasedly, protože právě tyto politické strany nominovaly do tohoto fondu své zástupce. Chce se mi říci, že často to byly takové zasloužené trafiky a tito naši zástupci Poslanecké sněmovny často ani nevěděli, o čem se ve fondu jedná a čím se fond má zabývat. Tím se stalo, že hlavní činnost, tu legislativní, výkonnou, převzali úředníci fondu, kteří tam potom šafářovali podle toho, jak zrovna se jim to hodilo.

Tuto historii bych už nerad opakoval, protože, jak už tady paní kolegyně Dostálová naznačila, jak je strašně šťastná, že bude fond zrušen a že už nebudeme mít ten problém. Připadám si trochu jako u doktora. Máme nějaký problém, uděláme operaci, vyřežeme ten vřed a bude po problému. Možná nebudeme potřebovat ani rekonvalescenci.

Chtěl bych připomenout, že jeden z hlavních důvodů, proč jsme odvolali staré vedení fondu, byl ten, že toto vedení absolutně nekomunikovalo s Poslaneckou sněmovnou, která zřídila tento fond svým zákonem. Staré vedení vůbec nebralo v potaz usnesení, která usnášel podvýbor pro mládež, následně výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, a proto se velmi divím tomu, že paní poslankyně Dostálová je schopna uronit slzičku za tento starý výbor, kde nota bene ještě máme nějaké to trestní oznámení pro zneužití pravomoci. Samozřejmě toto provinění prokáží orgány činné v trestním řízení a následně soud, takže se dál k tomu nebudu vyjadřovat. Ale je to právě zmíněná kauza CKM, která je třešinkou na dortu veškerých problémů Fondu dětí a mládeže. Mimochodem, jednalo se o poměrně lukrativní zlatou akcii ve výši více než 400 mil. Kč, která byla za pouhé 4 mil. Kč převedena na jistou společnost, kdy majitel této společnosti se skrývá a není k dosažení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP